Z żurawiny można przygotować nie tylko napoje owocowe i żurawinę w cukrze – wiedzą o tym miłośnicy jaskrawoczerwonej, zdrowej jagody. Podają nazwy nadzienia do ciast, galaretek, sosów i musów… Rozmawialiśmy z tymi zapalonymi kucharzami i zebraliśmy w jednym materiale najciekawsze przepisy i rozsądne porady. Teraz nie będzie Ci już tak trudno odpowiedzieć na pytanie: co można ugotować z żurawiny?
Jeśli nie wiesz, co możesz zrobić z żurawiną poza rozmrożeniem, posyp ją cukrem lub dodaj trochę miodu i po prostu zjedz, oto 5 wskazówek, jak mądrze gotować żurawinę na dobry początek. Następnie – 6 prostych pomysłów na wykorzystanie żurawiny. Aby wdrożyć każdy z nich, musisz spędzić nie więcej niż 15 minut. (chłodzenie się nie liczy). Będzie to energiczna i efektywna rozgrzewka przed wielkim wyścigiem żurawinowym – z 11 przepisami i krok po kroku przygotowaniem dań z żurawiną.
Zanim ugotujesz coś z żurawiny, wiedz, że…
- Żurawina to kwaśna jagoda, a nawet lekko cierpka (nie da się tego obejść). I wielu chce zneutralizować ten kwas. Jednym ze sposobów jest dodanie cukru. Jednak 100 g żurawiny zawiera już około 4 g cukru. Zwolennicy zdrowego stylu życia radzą: jeśli nie chcesz zwiększać zawartości cukru, możesz dodać 1/4 łyżeczki. soda oczyszczona podczas przygotowywania żurawin. To zneutralizuje kwas. Wydaje nam się, że decydując się na żurawinę trzeba się przygotować na jej smak i po prostu zrekompensować kwaśność innymi produktami – słodkimi, pikantnymi lub lekko słonymi. Pokażemy Ci, jak to zrobić, korzystając z przykładów naszych przepisów poniżej.
- Podczas obróbki cieplnej ważne jest, aby nie przegrzać żurawiny – w przeciwnym razie zamienią się w owsiankę, a także, jak zauważają szczególnie wrażliwi towarzysze, zaczną smakować gorzko. Żurawinę należy gotować do momentu, aż wyskoczy, co zwykle trwa mniej niż 10 minut. na średnim ogniu.
- Jeśli nie masz świeżej żurawiny, a potrzebujesz jej do konkretnego przepisu, możesz użyć suszonej żurawiny – wystarczy ją najpierw nawodnić. Przywróć suszoną żurawinę jak rodzynki. Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie i pozostawić na około 30 minut. A następnie przełóż na sito. Aby uzyskać dodatkowy smak, zamiast wody namocz żurawinę w soku owocowym lub likierze.
- Zamrożone świeże żurawiny można przechowywać w zamrażarce przez około rok. Chociaż przepisy czasami zalecają rozmrażanie i suszenie przed użyciem, mrożonej żurawiny nie trzeba rozmrażać przed użyciem w sałatkach i dressingach.
- Zastąp pestki granatu żurawiną w chutney i użyj części wiśni zamiast ciast i ciast wiśniowych.
Gotowanie żurawiny
Co można ugotować z żurawiną? Domowy sos żurawinowy
Oczywiście, że to oczywiste. Ale tak wiele osób po prostu tego nie robi. Zacznij więc od porzucenia gotowych sosów i zrobienia własnego. To nie jest takie trudne; Wystarczy wrzucić składniki do rondla o grubym dnie i od czasu do czasu mieszać zawartość. Otrzymasz znacznie smaczniejszy sos żurawinowy niż ten ze sklepu. Podawać do kurczaka, indyka, królika, wieprzowiny, a nawet tłustych ryb. Jeśli lubisz kanapki i burgery, użyj go również do ich przygotowania.
Podstawowe proporcje są następujące: 1 szklanka wody pitnej (200 g), 1 szklanka cukru (180 g), szczypta soli morskiej i 400 g żurawiny. Doprowadzić wodę i cukier do wrzenia na średnim ogniu. Poczekaj, aż cukier się rozpuści i dodaj żurawinę. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Zobacz jakie to proste.
Potraktuj to jako punkt wyjścia do przygotowania sosów żurawinowych. Uzupełnij 4 składniki laskami cynamonu, skórką pomarańczową lub cytrynową, plasterkami świeżego obranego imbiru lub dodaj kilka kropli whisky lub likieru. Możesz zastąpić część białego cukru brązowym cukrem lub część wody sokiem pomarańczowym.
Niezależnie od tego, jakiego domowego sosu żurawinowego użyjesz, pozostaw mieszaninę do ostygnięcia na co najmniej 15 minut. Pektyna, naturalnie występująca w żurawinach, zagęści sos. Sos przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce przez 5-7 dni.
Co można ugotować z żurawiną? Sorbet żurawinowy
Jeśli potrafisz zrobić domowy sos żurawinowy, możesz też zrobić sorbet żurawinowy. To zdecydowanie fajny, lekki deser, którym można delektować się po dużej świątecznej uczcie. Pewnie wiesz, że sorbet doskonale odświeża kubki smakowe i można go podawać na przykład po sałatkach i przekąskach, aby docenić smak gorących potraw.
Na 400 g żurawiny potrzeba: 1¼ – 1½ szklanki cukru (225-270 g), 3 szklanki wody pitnej (600 ml), małą szczyptę soli morskiej i 1/4 szklanki płynnego miodu (70 g). Połącz wszystkie składniki w rondlu o grubym dnie i zagotuj na średnim ogniu. Cukier powinien się rozpuścić. Zmniejszyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Gotuj mieszaninę przez około 10-15 minut. aż jagody pękną.
Zdjąć z ognia i ostudzić mieszaninę. Zmiksuj zawartość patelni za pomocą blendera zanurzeniowego. Przecedzić mieszaninę przez sito i wlać do małego pojemnika na żywność. Włóż go do zamrażarki. Okresowo wyjmuj pojemnik i mieszaj mieszaninę. Zamrażaj do uzyskania pożądanej konsystencji. Lub gdy mieszanina osiągnie temperaturę 4°C, wlej mieszaninę do maszyny do lodów i przygotuj zgodnie z instrukcją producenta.
Nawiasem mówiąc, gdy żurawina jest gotowana, można do niej dodać także skórkę cytrusową. Pamiętaj tylko, aby go usunąć, zanim włączy się blender.
Co można ugotować z żurawiną? Doskonałe nadzienie do szarlotek
Chcesz urozmaicić klasyczną szarlotkę? Do jabłek dodać żurawinę: ok. 150 g jagód na 1 placek o średnicy 26-28 cm. Pamiętaj tylko, że żurawina doda ciastu kwaskowatości, więc jabłka powinny być słodsze. Spośród odmian pozasezonowych najlepiej stosować Golden Delicious. Jeśli robisz placki do góry nogami, na przykład z ananasami, nie zapomnij o żurawinie. Dojrzały, supersłodki ananas pięknie kontrastuje z cierpką jagodą.
Co można ugotować z żurawiną? Syrop żurawinowy
Dodaj sezonowy aromat żurawinowy do naleśników, gofrów, tostów, jogurtów czy lodów.
Zasadniczo musisz zrobić prosty syrop. Do rondelka wlać 1 szklankę wody pitnej (200 ml), dodać 1 szklankę cukru (180 g) i 300 g żurawiny. Syrop można urozmaicić dodając skórkę z cytryny lub pomarańczy albo kawałek świeżego imbiru. Doprowadzić zawartość patelni do wrzenia na średnim ogniu i gotować przez 1-2 minuty, aż żurawina ciemnieje. Nie przesadzaj! Jak pisaliśmy powyżej, żurawina jest bogata w pektyny i jeśli zbyt długo będziemy gotować syrop, może powstać galaretka.
Zdejmij patelnię z ognia i odcedź żurawinę na sitku. Żurawinę rozgniatamy tłuczkiem, aby „wycisnąć” jak najwięcej pozostałego syropu. Przelej go do szczelnego pojemnika i włóż do lodówki.
Co można ugotować z żurawiną? Guacamole żurawinowe
Prawdopodobnie myślisz, że jagody to ostatnia rzecz, której chcesz w guacamole. Ale to działa! Guacamole z żurawiną wygląda kolorowo i świątecznie, a żurawina rozcieńcza kremowy smak awokado przyjemną kwaskowatością.
Przygotuj guacamole z pokrojonego w kostkę miąższu awokado, żurawiny, drobno posiekanej cebuli lub zielonej cebuli, bardzo cienko pokrojonych papryczek jalapeno (z nasionami lub bez, według uznania), posiekanego świeżego czosnku, soku z limonki i soli. Wszystkie składniki włożyć do miski, delikatnie wymieszać i od razu podawać. Resztki przykryć folią spożywczą „w kontakcie” (tak, aby folia praktycznie przylegała do guacamole) i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 1 dzień.
Co można ugotować z żurawiną? Sałatka z orzechami i owocami
Być może nie myślałeś o zmianie tekstury żurawin, ale można je łatwo zmiksować w robocie kuchennym. Ta nowa konsystencja to świetny pomysł na prostą i świeżą sałatkę. Do salaterki włóż posiekaną żurawinę wraz z sokiem. Dodać orzechy pekan, dodać plasterki mandarynki i pokrojone jabłko. Zamieszać. Sałatka jest gotowa! Jeśli jesteś perfekcjonistą, obierz owoce cytrusowe i do sałatki użyj wyłącznie „filetów” (bez białych włókien i nawet „ścian” każdego segmentu – tylko miąższ, tylko to, co najlepsze!).
Przepisy na żurawinę, jako kontynuacja rozmowy Co można ugotować z żurawiną?
Żurawinę można wykorzystać do przygotowania sosu do kaczki
Sos żurawinowy ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak. I jest dobry przede wszystkim ze względu na szybkość przygotowania: przygotowanie zwykle zajmuje nie więcej niż 30 minut. Do sosu dodaje się różne przyprawy, cebulę, skórkę i miód. Sos żurawinowy podajemy schłodzony.
Udka kacze z sosem żurawinowym
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 4 kacze nogi
- 30 g masła
- 1 gałązka rozmarynu
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Do sosu:
- 1 średnie czerwone jabłko
- 1 czerwona słodka cebula
- 400 g żurawin
- 100 g cukru
- pieczone łódeczki ziemniaczane do podania
- Natrzyj nogi solą, pieprzem i połową masła. Umieść rozmaryn w torebce Ziploc, wyciśnij powietrze i zamknij torebkę. Podgrzej wodę (najlepiej w wolnowarze z precyzyjną regulacją temperatury) do 85°C, opuść worek i gotuj w tej temperaturze przez 1,5 godziny.
- Aby przygotować sos, przekrój jabłko na ćwiartki i usuń rdzeń. Miąższ pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w grube piórka. Smaż cebulę i jabłka z pozostałym masłem na dużym ogniu przez 5 minut.
- Dodaj żurawinę i cukier, zmniejsz ogień do średniego i gotuj, mieszając, 20 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem i całkowicie ostudzić.
- Wyjąć udka z torebki (sok z torebki można wlać do sosu) i szybko smażyć na suchej patelni na ładny złoty kolor. Podawać gorące nogi z sosem żurawinowym i ziemniakami.
Żurawinę można wykorzystać do przygotowania sosu do klopsików
Szukasz gorącej przekąski dla dużej grupy? Klopsiki to świetny wybór. Można je łatwo przygotować wcześniej i można je podgrzać w sosie na 10 minut przed podaniem.
Klopsiki z sosem żurawinowym
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
Na klopsiki:
- 1 mała cebula
- 1 mała pęczek natki pietruszki
- 2 duże jajka
- 600 g mielonej wieprzowiny
- 1 szklanka bułki tartej białej
- 30-50 g ketchupu
- 1 łyżka. l. Sos Worcestershire
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Do sosu:
- 350 g żurawiny
- 150 g cukru
- 100 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżka. l. sok z cytryny
- 2 łyżki l. starta skórka pomarańczowa
- nasiona z około jednej trzeciej laski wanilii
- 1/8 łyżeczki starta gałka muszkatołowa
- 120-150 ml ketchupu
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Na klopsiki drobno posiekaj cebulę. Posiekaj liście pietruszki. Lekko ubij jajka. Wszystkie składniki klopsików umieścić w dużej misce i dobrze wymieszać.
- Wilgotnymi rękami formuj małe klopsiki (około 30 sztuk).
- Przełóż klopsiki na blachę do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut. lub do całkowitego ugotowania.
- Przygotuj sos. W dużym rondlu umieść żurawinę i cukier, dodaj sok pomarańczowy i cytrynowy. Doprowadzić do wrzenia, dodać skórkę pomarańczową, wanilię i gałkę muszkatołową, gotować na małym ogniu przez 10 minut.
- Gdy klopsiki będą gotowe, do sosu dodajemy ketchup, mieszamy i dodajemy klopsiki. Gotuj razem przez 5 minut. i zdjąć z ognia. Przełóż klopsiki na duży talerz. Podawać na gorąco.
Z żurawiny można zrobić mus agarowo-agarowy
Spektakularne danie odpowiednie dla wegan i nie tylko. Przygotowanie dania jest proste, wystarczy kupić agar-agar – zamiennik żelatyny, który przygotowywany jest na bazie czerwonych alg.
…