Co można zrobić z paluszków krabowych oprócz sałatki?
Olga Siutkina 09 grudnia 2023 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz
Paluszki krabowe, wynalezione w Japonii w 1973 roku, od dawna stały się ulubionym produktem mieszkańców wielu krajów. Ale tysiące ludzi wciąż nie wie, co można zrobić z paluszków krabowych poza sałatką. Ale są setki opcji.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Sałatki z paluszkami krabowymi jako przystawka
- Kanapki z paluszkami krabowymi
- Omlety i zapiekanki z paluszkami krabowymi
- Smażone paluszki krabowe
- Burgery z paluszkami krabowymi
- Pizza z paluszkami krabowymi
- Ciasto z paluszkami krabowymi
- Babeczki z paluszkami krabowymi
Sałatki z paluszkami krabowymi jako przystawka
Zacznijmy od tego, że sałatki z paluszkami krabowymi same w sobie można zamienić w smaczną przystawkę, jeśli doda się je do połówki pomidora lub słodkiej papryki, z których usunięto łodygi i nasiona. Lub pół jajka na twardo, z którego usunięto żółtko. Ładna jadalna miska na sałatkę z kraba i pół awokado. Ogólnie rzecz biorąc, każda sałatka z paluszkami krabowymi stanie się fajną przekąską w formie bufetu, jeśli umieścisz ją w małych przezroczystych miseczkach lub szerokich szklanych szklankach.
Verrine z kozim serem
Tutaj na przykład verrine z kozim serem, paluszkami krabowymi i krewetkami. Już sama nazwa tworzy nastrój czegoś uroczystego i pięknego. Ale w istocie wszystko jest bardzo proste.
Verrine z kozim serem
- 150 g miękkiego sera koziego
- 200 g kwaśnej śmietany
- 4 ząbki czosnku
- 150 g gotowanych, obranych małych krewetek
- 100 g paluszków krabowych
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- zielenie do dekoracji — zielona cebula, koper, natka pietruszki
- Przeciśnij czosnek przez praskę.
- Ser rozgnieć widelcem, wymieszaj ze śmietaną i czosnkiem. Sól i pieprz do smaku.
- Paluszki krabowe pokrojone na kawałki — nie mały.
- Ser z kwaśną śmietaną umieścić w przezroczystych szklankach lub wazonach, na wierzchu ułożyć krewetki i paluszki krabowe.
- Posypać drobno posiekanymi ziołami.
Do tego verrine można również dodać posiekane zielone jabłko, czerwoną cebulę, prażone orzeszki ziemne i szynkę.
Paluszki krabowe są bardzo wygodne na szybką przekąskę lub śniadanie
Kanapki z paluszkami krabowymi
Mogą być gorące lub zimne. Ponadto nadzienie z paluszków krabowych można przygotować wcześniej.
Paluszki krabowe, ser miękki, jajko gotowane, pomidor koktajlowy, majonez. Wszystko to doskonale komponuje się na kanapce, w kanapce, w bułce lub przekrojonej na pół bagietce. Aby uzyskać świeżość i chrupkość, nadzienie można ułożyć warstwami liści sałaty.
Nie chcę majonezu — Można użyć jogurtu naturalnego, dodając odrobinę oliwy, szczyptę soli i cukru, musztardę i czosnek w proszku.
Dzieci uwielbiają tę prostą, ale bardzo sycącą kanapkę na śniadanie. Co więcej, nadzienie to z pewnością można przygotować poprzedniego wieczoru i włożyć do lodówki. A rano po prostu przygotuj kanapkę.
Kanapka z paluszkami krabowymi
Kanapka z paluszkami krabowymi, ogórkami i marchewką
- 120 g paluszków krabowych
- 1 mały ogórek
- 1 średnia marchewka
- 100 g majonezu
- bułki lub biały bochenek
- liście sałaty
- Paluszki krabowe pokroić na małe kawałki.
- Ogórka pokroić w paski, marchewkę zetrzeć na grubej tarce.
- Wymieszaj paluszki krabowe, ogórek, marchewkę i majonez.
- Na bułce lub kromce chleba ułóż liście sałaty i przykryj przygotowanym nadzieniem. W razie potrzeby dodaj kolejną kromkę chleba.
Do gorących kanapek można wykorzystać dowolny chleb — pomiędzy połówki wkładamy farsz i smażymy na grillu lub w piekarniku. Lub zawiń nadzienie w cienkie naleśniki i usmaż je na maśle. Szybka i niedroga opcja na śniadanie lub kolację.
Ale te kanapki przypadną do gustu mężczyznom. Można je przygotować na śniadanie i na przyjacielskie spotkania.
Gorąca kanapka z paluszkami krabowymi w lawaszu
- 1 lawasz ormiański
- 200 g miękkiego serka śmietankowego
- 2 ząbki czosnku
- 150 g paluszków krabowych
- 7–8 gałązek koperku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mąka pszenna
- mielony czerwony lub czarny pieprz
- bezwonny olej roślinny
- Drobno posiekaj paluszki krabowe.
- Przełóż czosnek przez prasę. Drobno posiekaj koperek.
- Ser rozgnieć widelcem, dodaj czosnek, pieprz i koperek. Mieszać.
- Chleb pita pokroić w prostokąty.
- Na jednym prostokącie rozsmaruj ser i ułóż warstwę paluszków krabowych.
- Następny jest znowu lawasz, warstwa sera i paluszków krabowych. I kolejna warstwa w tej samej kolejności. Górna warstwa — pita. Dobrze dociśnij wszystkie warstwy.
- Jajka lekko ubij, dodaj mąkę, wymieszaj.
- Zanurz chleb pita w jajku i smaż jak grzanki na oleju roślinnym na złoty kolor.
Jeśli chcesz, możesz przygotować coś na wzór quesadilli. Do standardowych składników — paluszki krabowe i miękki ser — dodać czosnek, cebulę, czerwoną papryczkę chili, paprykę, kolendrę, sok z cytryny, papaję. Zawiń w tortillę. Smażyć na oleju roślinnym i podawać z gęstą śmietaną i kremem z mango. Prawie jak w Meksyku.
Omlety i zapiekanki z paluszkami krabowymi
Omlety i zapiekanki — dania gorące, w których występują dwa „wiodące” składniki: paluszki krabowe i jajka. A dodatki są bardzo różnorodne: pomidorki koktajlowe, fasolka szparagowa, szpinak, ser cheddar. Można włożyć kostki czerstwego chleba, wcześniej namoczonego w śmietanie. Znowu satysfakcjonujące i proste.
Zapiekanka z paluszkami krabowymi
Zapiekanka z paluszkami krabowymi
- 4 duże jajka
- 20 ml mleka
- 300 g paluszków krabowych
- 1/2 łyżki l. posiekany koperek lub natka pietruszki
- 5–6 pomidorków koktajlowych
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- naczynie do pieczenia 20×10 cm
- Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 °Z.
- 200 g paluszków krabowych, drobno posiekanych — w okruszki. Resztę przekrój wzdłuż na pół.
- W misce ubić jajka z mlekiem.
- Pomidory przekrój na pół.
- Do jajek dodajemy drobno posiekane paluszki krabowe i koperek. Sól i pieprz.
- Wlać mieszaninę do formy, włożyć przekrojone na pół paluszki krabowe i połówki pomidorów.
- Piec w nagrzanym piekarniku 45–50 minut
Smażone paluszki krabowe
Chcesz nadać swoim ciastkom krabowym azjatycki akcent? Do paluszków dodać sos chili, sos sojowy, proszek cebulowy oraz miękkie nadzienie serowe i zawinąć naleśniki w przygotowane ciasto wonton. Smażyć na oleju roślinnym, aż będą chrupiące.
Panierowane smażone paluszki krabowe
Po prostu — Panierowane paluszki smażone do chrupkości: uczta dla dzieci i dorosłych.
Panierowane smażone paluszki krabowe
- 200 g paluszków krabowych
- 1 jajko
- 2 łyżki l. mąka pszenna
- bułka tarta lub płatki kokosowe.
- olej roślinny do smażenia
- Do oddzielnych misek włóż mąkę i panierkę.
- Jajko dokładnie ubij widelcem.
- Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu.
- Paluszki maczamy na przemian najpierw w mące (strzepując jej nadmiar), następnie w jajku i bułce tartej lub płatkach kokosowych.
- Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
- Ułożyć na ręczniku papierowym.
- Podawać na gorąco z tajskim sosem słodko-kwaśnym.
Paluszki krabowe nie pasują do ziemniaków — To chyba jeden z nielicznych produktów, z którymi nie polecałabym gotowania pałeczek. Ale ryż — Zdecydowanie doskonałe połączenie zarówno w sałatkach, jak i daniach na ciepło. Można po prostu wymieszać posiekane paluszki krabowe z ryżem i wlać jajko na patelnię, posypać serem i podawać.
Możesz też włożyć trochę wysiłku i wyobraźni i ugotować takie burgery.
Burgery z paluszkami krabowymi
- 100 g paluszków krabowych
- 1 łyżka. gotowany ryż
- 1 jajko
- sok z połowy cytryny
- 1 por (biała część)
- 1 mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 4–5 łodyg pietruszki
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, kminek — do smaku
- oliwa z oliwek
- Paluszki krabowe pokroić na kawałki o wielkości 0,5 cm i skropić sokiem z cytryny.
- Por pokroić w cienkie półpierścienie.
- Oderwij liście od łodyg pietruszki i drobno je posiekaj.
- Cukinię pokroić w małe kostki. Posiekaj czosnek.
- W misce wymieszaj ryż z paluszkami krabowymi, porem, cukinią, ząbkami czosnku i natką pietruszki. Dodaj ubite jajko.
- Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Włożyć do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 °Z.
- Formujemy kulki i lekko je spłaszczamy, nadając kształt burgera.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą z oliwek i połóż na nim burgery.
- Skropić oliwą z oliwek. Piec przez 25 minut, aż do złotego koloru.
Pizza z paluszkami krabowymi
Pizza z paluszkami krabowymi
- 250 g ulubionego ciasta na pizzę
- 6 paluszków krabowych
- 1 duża cebula
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek
- 200 ml śmietanki 10% tłuszczu
- 50 g startego sera
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki proszek czosnkowy
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Przygotuj ciasto na pizzę.
- Włącz piekarnik, aby rozgrzać go do 210 °Z.
- Cebulę pokroić w małe kostki.
- Cebulę podsmaż na oliwie z oliwek, aż się lekko zrumieni.
- Paluszki krabowe pokroić na kawałki o grubości 0,5 cm. Po ugotowaniu paluszki rozpadną się na wstążki, co nada pizzy wyjątkową konsystencję.
- Do patelni z podsmażoną cebulą dodajemy posiekane paluszki.
- Gotuj, mieszając, 2 minuty.
- Wlać śmietanę. Dodaj startą (mieloną) gałkę muszkatołową.
- Gotuj na małym ogniu, aż krem stanie się gęsty.
- Dodać proszek czosnkowy i zmielony czarny pieprz.
- Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i rozwałkuj ciasto na pizzę w okrąg.
- Dodać przygotowane nadzienie i wygładzić.
- Posypać tartym serem. Piec 35–40 minut
Ciasto z paluszkami krabowymi
Paluszki krabowe — jest dużo miejsca na wyobraźnię. Nawet nie martwiąc się zbytnio, możesz zrobić na przykład ciasto. Aby to zrobić, nie musisz przecinać patyków, ale je rozkładać. Otrzymasz cienkie warstwy, które idealnie układają się w warstwy — jak warstwy ciasta. A między nimi nadzienie jest takie, jakie lubisz. Wierzchnią warstwę smarujemy majonezem i posypujemy bułką tartą. Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Ciasto z paluszkami krabowymi
Babeczki z paluszkami krabowymi
Często robię to słone ciasto. Ta babeczka — świetna przekąska. Można podawać lekko ciepłe lub całkowicie wystudzone. Pierwszy raz spróbowałam tej babeczki u koleżanki w Paryżu. Tak, paluszki krabowe również nie są rzadkością na francuskim stole!
Słone ciasto z paluszkami krabowymi i zielonymi szparagami
- 180 g mąki
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 100 g paluszków krabowych
- 150 g zielonych szparagów
- 100 ml bezwonnego oleju roślinnego
- 100 g sera cheddar
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- Rozgrzej piekarnik do 180 °Z.
- Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem i posyp mąką.
- Paluszki krabowe pokroić w kostkę.
- Szparagi pokroić na małe kawałki.
- Jajka ubić widelcem z mlekiem i olejem roślinnym, dodać wszystkie pozostałe składniki: mąkę, ser, paluszki krabowe, szparagi i proszek do pieczenia. Sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i włóż do formy.
- Piec przez 50 minut. Gdy będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i odstaw na 10 minut w formie.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #paluszki krabowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca11 stycznia 2022 r
Oprócz sałatek zrobiłam nadzienie do bułeczek lawaszowych z paluszkami krabowymi, nadziewałam też paluszki, ostrożnie je rozwijałam, smarowałam farszem i ponownie zwijałam. Dziękuję za ciekawe pomysły! Wdrożymy to.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów…