Co można zrobić z czerstwego chleba – od sałatki i zupy po budyń i deser
Co zrobić z chlebem, jeśli zaczął już czerstwieć, a nie można go wyrzucić? Skorzystaj z naszych ofert. Spoiler: nie, nie będziemy zmuszać Cię do suszenia krakersów na kaloryferze. Czeka na Ciebie budyń, sałatka, zupa, a nawet boski deser.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Niesłodzony budyń chlebowy na śniadanie
- Ulubiona sałatka arabskich chłopów
- Zupa chlebowa francuska ze szczawiem
- Włoska przystawka: ugotować lub usmażyć
- Deser greckich bogów
W kuchni każdego narodu, dla którego chleb jest podstawą diety, istnieje wiele dań wykorzystujących chleb, który nie jest najświeższy. I nie ma znaczenia, czy będzie to wczorajsza bagietka, czy rogalik, skórka szorstkiego domowego chleba, czy czarny chleb suszony na kamieniu. Jeżeli nie ma na nim pleśni, śmiało można go wykorzystać jako samodzielny składnik! I nie są to tylko krakersy, bruschetty, grzanki i inne grzanki – wybór dań przyrządzanych z czerstwego chleba jest znacznie szerszy.
Niesłodzony budyń chlebowy na śniadanie
Na przykład budyń chlebowy: czerstwy chleb pieczony w piekarniku, wypełniony mieszanką mleka i jajek. Dużą popularnością cieszy się wersja na słodko, ze świeżymi lub suszonymi owocami. Jeśli jednak zamiast bochenka lub bułki weźmiemy chleb z gęstym miękiszem, a owoce zastąpimy mięsem mielonym lub resztkami przetworów mięsnych, otrzymamy całkiem pokaźne danie, zwane zapiekanką.
Zapiekanka – niesłodzony budyń chlebowy na śniadanie
Ulubiona sałatka arabskich chłopów
Wysokiej jakości chleb, który dojrzewa elegancko. Na tym opierają się przepisy na sałatki z czerstwym pieczywem. We włoskiej panzanelli chleb rozmoczy się od soku pomidorowego, w sałatce Cezar cenione są chrupiące kawałki. W ulubionej sałatce arabskich chłopów Fattousheh dozwolone są obie opcje. Przygotuj sałatkę wcześniej, a tostowy chleb zmięknie sokiem z cytryny i dressingiem. A jeśli dodasz chleb na ostatnią chwilę przed podaniem, będzie ładnie chrupiący.
Sałatka Fattosh
Zupa chlebowa francuska ze szczawiem
Rosyjskie więzienie, francuska zupa cebulowo-czosnkowa, toskańska ribollita, portugalskie panady – to wszystko zupy chlebowe, gęste i sycące. A także bardzo smaczne i bardzo niedrogie! Jak ta zupa szczawiowa.
Zupa chlebowa ze szczawiem
Włoska przystawka: ugotować lub usmażyć
Zredukowanie do okruchów to także nie najgorszy los czerstwego chleba. Najprostszym sposobem na ich uzyskanie jest zmielenie czerstwego chleba w misie robota kuchennego lub blendera do pożądanego stopnia zmielenia. Z czerstwej bułki tartej panieruje się potrawy przed smażeniem, zagęszcza nadzienia do strudla i innych pasztetów, wykorzystuje się je do przygotowania skórki do zapiekanek lub jako farsz do drobiu… A jeśli panieruje się ją na dobrym maśle z czosnkiem i natką pietruszki jak sugeruje przepis na jajko – sardyńskie, o prozaicznym pochodzeniu potrawy nikt nawet nie domyśli się.
Jajka po sardyńsku
Deser greckich bogów
Okruchy chleba żytniego są głównym składnikiem popularnego w krajach bałtyckich deseru zwanego Ambrozją, czyli Córką Rolnika. Ten deser jest szczególnie smaczny z bałtyckich odmian chleba, takich jak „Rizhsky”, ale odpowiedni jest również „Borodinsky”. Zmieniamy rodzaj pieczywa, dżemu, śmietanę zastępujemy miękkim twarogiem lub gęstym jogurtem i za każdym razem otrzymujemy nowy deser! Bardzo owocny pomysł!
Warstwowy deser z czerstwego chleba „Ambrozja”
Koszt produktów zakupionych do przygotowania tych pięciu dań wyniósł 1050 rubli.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #oszczędna gospodyni domowa #czerstwy chlebPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych