Co można zamrozić w foremkach do kostek lodu? Wykonujemy przetwory z owoców, jagód, ziół, a nawet wina
Tatiana Sotnikowa 04 sierpnia 20235,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Zamrażarka lodówki nadaje się nie tylko do przechowywania żywności, ale także do „przygotowywania” pysznego lodu, który pomoże w różnych sytuacjach. Pomysł zamrożenia wody w specjalnych foremkach, a następnie wykorzystania lodu do chłodzenia napojów trudno nazwać oryginalnym. To prawda, że niektórym nie podoba się, że takie dodatki „rozcieńczają” smak, czyniąc go matowym i pozbawionym wyrazu. Cóż, ten problem wcale nie jest trudny do rozwiązania!
O czym porozmawiamy w artykule:
- Owoce, jagody, kwiaty
- Mleko, śmietana, kawa, czekolada
- Lód do… dań gorących
W tym artykule szczegółowo opowiemy Ci, jak to zrobić i udowodnimy, że w foremkach do lodu można zamrozić nie tylko wodę. Swoją drogą, w niektórych przypadkach zastosowanie takich „kostek” wykracza poza tradycyjne chłodzenie napojów.
Ale zaczniemy rozmowę od mniej lub bardziej zrozumiałych opcji. To znaczy z lodu, którego głównym zadaniem jest chłodzenie. Aby zatem smak koktajlu czy smoothie pozostał bogaty, sugerujemy zamrożenie nie wody, ale np. soku owocowego lub jagodowego. Dzięki temu napoje nie tylko nie stracą smaku, ale także zostaną wzbogacone o ciekawe nuty.
Owoce, jagody, kwiaty
W tackach do lodu możesz zamrozić dowolne owoce, jagody i aromatyczne zioła, takie jak mięta
Można oczywiście po prostu wlać przemysłowo wyprodukowany sok do specjalnych foremek (na przykład owoce cytrusowe, które nadają się do niemal każdego koktajlu, herbaty, kawy). Możesz też pójść niekonwencjonalną drogą i użyć świeżo wyciśniętych lub świeżo przygotowanych przecierów z jagód lub owoców w połączeniu z ziołami.
Spróbuj na przykład zmieszać czarną porzeczkę z liśćmi bazylii lub rokitnika z „igłami” rozmarynu. Umieść powstałe mieszaniny w foremkach i włóż je do zamrażarki. Ten lód świetnie nadaje się do dodania do gorącej herbaty, a także do ulubionego napoju gazowanego.
Lub grubo posiekaj liście mięty, włóż do foremek i zalej świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, a następnie zamroź. Jest też świetny „przepis”, który docenią dorośli! Truskawki pokroić w kostkę, włożyć do foremek (można je wykorzystać w kształcie serc) i napełnić winem musującym. Włóż do zamrażarki, a powstałe „kawałki lodu” dodaj do koktajli lub kieliszków wina.
Nawiasem mówiąc, małe jagody (maliny, truskawki, jagody), zamknięte w skorupce zwykłego przezroczystego lodu, świetnie wyglądają w szklance. Ponadto podczas procesu topienia napojowi nadaje się smak owocu. A jeśli chcesz zadziwić swoich gości do głębi, zrób lód z kwiatami. Do komórek formy włóż małe stokrotki, bratki, domowe fiołki, zalej wodą pitną i włóż do zamrażarki. Lód ten fantastycznie prezentuje się w kieliszkach wina musującego lub białego, a także w każdym lekkim koktajlu.
Mleko, śmietana, kawa, czekolada
Zamrożone kostki wina można dodać do dowolnego napoju
W foremkach możesz zamrozić niskotłuszczową śmietanę lub mleko. Niech poczekają na skrzydłach! Zgadzam się, każdy znalazł się w sytuacji, gdy nagle w lodówce nie było nic „nabiałowego” do porannej kawy lub herbaty. Tutaj na ratunek przychodzą te same „kostki”. Nawiasem mówiąc, możesz znowu ugotować z nimi owsiankę, jeśli zapomniałeś kupić mleko.
Przyda się również lód kawowy. Jak rozumiesz, aby to zdobyć, wystarczy zamrozić dowolny napój tego rodzaju. Wrzuć kilka kostek kawy do szklanki i zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj i wypij wspaniały, orzeźwiający napój, idealny na letni dzień. Lód kawowy doda ciekawego smaku gorącemu kakao, a także koktajlom alkoholowym z likierem, brandy czy rumem.
Chciałabym też powiedzieć coś o kostkach lodu z miętą. O najprostszej opcji wspomnieliśmy już powyżej. Ale lepiej zaparzyć gałązki mięty (wlać wrzącą wodę do termosu, odcedzić i ostudzić) i zamrozić w tej formie. Gwarantowany superorzeźwiający efekt!
Co jeszcze można zamrozić w foremkach do kostek lodu? Wino! Takie „kostki” można oczywiście dodawać do dowolnych napojów, a także do mięsa i ryb w trakcie gotowania. Jeśli zamrozisz sok z limonki z liśćmi mięty, otrzymasz doskonały lód do mojito, a jeśli zamrozisz sok z cytryny z miodem (wystarczy wymieszać i wlać do foremek), będzie to idealny dodatek do zimnej czarnej lub zielonej herbaty.
Czy w domu są dzieci? Zadbaj także o ich przyjemności! Czekoladę rozpuść z mlekiem, lekko ostudź, przelej do foremek i włóż do zamrażarki. Z tego lodu można przygotować pyszny koktajl, którego przepis jest niezwykle prosty. Do dużej filiżanki wsypujemy „kostki” czekolady i mleka, zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Następnie na wierzch nakładamy jedną lub dwie gałki lodów kremowych i otrzymujemy prawdziwy smakołyk, którym Twój mały fidget będzie absolutnie zachwycony.
Lód do… dań gorących
Ale preparaty „lodowe” nadają się nie tylko do napojów. Uważaj na swoje ręce! Pietruszkę, koperek, bazylię lub inne zioła posiekać, włożyć do dołków foremek i zalać dobrą oliwą. Przechowywać w zamrażarce i używać w razie potrzeby. Gdzie mam je dodać? W sosie do duszonego mięsa lub drobiu, w zupie, w gulaszu warzywnym. Okaże się niesamowicie pyszne! A „przyprawa” będzie zawsze w zasięgu ręki: nie musisz niczego kroić – wystarczy wyjąć „kostkę” i dodać ją do przygotowywanej potrawy.
W tym samym celu można zamrozić dowolny bulion (mięsny, warzywny, rybny, kurczak). I oczywiście ten lód nadaje się jako baza do zupy. Chcesz więcej opcji mrożonych „przypraw”? Przyjąć! Przecier pomidorowy lub przecier pomidorowy, sos pesto, siekany czosnek (czysty lub z imbirem, z ziołami). Można też przygotować „kostki” do schładzania okroshki lub zupy buraczanej. Do foremek rozłóż starty chrzan (gotowy ze słoika) i zamroź. Lód ten sprawi, że chłodnik będzie bardziej orzeźwiający i nada mu bardzo oryginalnego smaku.
Czy masz własne sposoby na zrobienie pysznego lodu? Podziel się z nami w komentarzach!
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #przetwory #przetworydomowe #lód #lody owocowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych