Co można ugotować z buraków oprócz barszczu, rada szefa kuchni

Co można ugotować z buraków oprócz barszczu, rada szefa kuchni

Co można ugotować z buraków oprócz barszczu, rada szefa kuchni

Alla Odważna 11 września 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Zwykłe buraki mogą stać się królową stołu. To nie przypadek, że światowej sławy szefowie kuchni wykorzystują to warzywo do swoich kulinarnych kreacji. Na przykład połączenie pieczonych buraków z czarnym kawiorem. O tym, jakie dania można przygotować z tego warzywa korzeniowego, opowiada szef kuchni restauracji Modus. Andriej Żdanow.

Andriej Żdanow

Teraz jest sezon na buraki. Jeśli chcesz, żeby było słodko, wybieraj małe buraczki lub średniej wielkości warzywa korzeniowe – nieco mniejsze od pięści dorosłego człowieka. Buraki najwyższej jakości uważane są za warzywo o bogatym bordowym kolorze, bez żyłek, z gęstym elastycznym ogonem i gładką skórką.

Buraki jesienne, choć są jeszcze soczyste i słodkie, bez ziemistego posmaku, świetnie nadają się do sałatek. Wystarczy pokroić surowe buraki, marchewkę i kalarepę w cienkie plasterki i doprawić dressingiem z oliwy z oliwek, łyżką musztardy i octu. Inna opcja – surowe buraki z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimiskropione oliwą i sokiem z cytryny. Spróbuj, jest bardzo smaczne.

Sałatka ze świeżych jesiennych buraków z kalarepą i marchewką jest bardzo prosta: wystarczy pokroić warzywa w paski i doprawić dressingiem musztardowym, skropić oliwą i octem.
Sałatka ze świeżych jesiennych buraków z kalarepą i marchewką jest bardzo prosta: wystarczy pokroić warzywa w paski i doprawić dressingiem musztardowym, skropić oliwą i octem.

Świeżo wyciskany sok z buraków – smaczna i zdrowa rzecz. Ale kiedy gotujesz, radzę przykryć szklankę serwetką lub folią spożywczą, aby nie zabrudzić kuchni, ponieważ buraki bardzo trudno zmyć z powierzchni.

Ale nadal gotowane lub pieczone buraki są znacznie częściej używane w potrawach.

Istnieje lifehack z którym gotowane buraki można uzyskać niemal natychmiast: Po prostu owiń go folią spożywczą i włóż do mikrofalówki na maksymalną moc na 1 minutę. Lub włóż go do miski, dodaj wodę i podgrzej w mikrofalówce. Dzięki tym metodom buraki można bardzo szybko ugotować, zachowując przy tym ich gęstość i elastyczność.

Pieczone buraki w folii to najlepszy sposób na obróbkę cieplną. Warzywa okazują się słodkie i zachowują nasycenie kolorów
Pieczone buraki w folii to najlepszy sposób na obróbkę cieplną. Warzywa okazują się słodkie i zachowują nasycenie kolorów

Jeśli chcesz, aby buraki wydobyły pełnię smaku, upiec w piekarniku w folii. Folię posypujemy odrobiną grubej soli morskiej, na wierzchu układamy bulwę nieobranych buraków, zalewamy oliwą i dobrze owiniemy. Piec 30–40 minut w temperaturze 180°C. Jeszcze lepiej jest to zrobić nad otwartym ogniem. Wtedy buraki będą miały apetyczny wędzony smak.

O sałatkach z gotowanych lub pieczonych buraków możesz fantazjować do woli. Dobrym połączeniem są gotowane buraki, suszone śliwki, orzechy, rodzynki i awokado z dressingiem z miodu, octu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Lub ciepłe gotowane buraki, pomidory, szpinak, polane sosem na bazie octu balsamicznego.

Dekoracja z buraków Najprościej przygotować go w następujący sposób: wziąć ugotowane lub upieczone buraki i zmiksować je w blenderze ze śmietaną, tymiankiem i czosnkiem. Dostosuj smak przyprawami, syropem cukrowym i solą.

Buraki są wspaniałym lekkim dodatkiem do pieczeni mięsnych.
Buraki są wspaniałym lekkim dodatkiem do pieczeni mięsnych.

Jeśli zdecydujesz smażyć burakito najpierw należy go również zagotować, a dopiero potem podsmażyć z dodatkiem oliwy, czosnku, soli, pieprzu i tymianku.

Suszone buraki Przygotowanie też nie jest trudne. Najpierw należy go upiec, następnie pokroić w plastry i suszyć w suszarce w temperaturze 60 °C przez około 24 godziny. W tym przypadku sprawdzi się również piekarnik chłodzący. Gdy z plasterków buraków odparuje wilgoć i nabiorą słodkiego smaku marmolady, wszystko jest gotowe. Te suszone buraki możesz podawać w formie tatarskiej. Pokroić w kostkę, przełożyć na talerz przez krążek do serwowania, dodać krem ​​z sera feta, orzechy, rodzynki i odrobinę balsamiku.

Ale nie polecam marynowania buraków – stracą kolor i staną się twarde.

Chipsy z burakówktóre można wykorzystać jako przekąskę lub dekorację do sałatek, a nawet deserów, można łatwo przygotować w zwykłej domowej suszarce do warzyw. Wystarczy pokroić surowe warzywo na jak najcieńsze plasterki (najłatwiej to zrobić na tarce do mandoliny), włożyć je na kilka sekund do wrzącej wody, następnie osuszyć na papierowym ręczniku i włożyć do garnka. odwadniacz.

Chipsy z buraków można wykorzystać do dekoracji różnych potraw lub po prostu jako przekąskę.
Chipsy z buraków można wykorzystać do dekoracji różnych potraw lub po prostu jako przekąskę.

Przygotowując dania z buraków pamiętajmy, że produkt ten doskonale komponuje się z miękkimi serami, cebulą, tłustymi rybami takimi jak łosoś, drób, dziczyzna, marakuja, pasztetami i słodkimi owocami cytrusowymi.

Połączenie buraków z miękkim serem od dawna jest klasykiem, który nie traci na aktualności piękna i smaku.
Połączenie buraków z miękkim serem od dawna jest klasykiem, który nie traci na aktualności piękna i smaku.

Ponadto buraki uwielbiają kwas, dlatego wszystkie dania z buraków zazwyczaj doprawia się octem lub sokiem cytrusowym. Sprawią, że smak buraków będzie jaśniejszy i bogatszy. Ważne jest jednak zachowanie równowagi kwasowo-cukrowej, dlatego zawsze warto do buraków dodać orzechy, słodkie owoce lub suszone owoce, a jako przyprawę – kardamon.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #buraczanyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

[email protected] (gość)

14 września 2022 r

Andrey, tyle opowiedziałeś o burakach i daniach, dziękuję Muszę jeść buraki, ale praktycznie nie wiem, chyba, że ​​venigret i sałatka z orzechami, co często się nie zdarza. A te przepisy przypadły mi do gustu.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja