Co można pysznie upiec z cukinią, na przekąskę lub do herbaty?
Olga Zacharowa 16 lipca 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Choć letni mieszkańcy nie wiedzą, jak poradzić sobie ze zbiorami cukinii i co jeszcze można z nich przygotować i przyrządzić, my mamy gotową odpowiedź. Upiecz chleb, quiche, tarty, ciasta, a nawet ciasteczka z cukinią. Skorzystaj z naszych wskazówek i gotuj według przepisów, które dla Ciebie wybraliśmy. I nie pozostanie Ci ani jedno pytanie o to, co możesz zrobić ze żniwami.
O czym porozmawiamy w artykule:
- 5 wskazówek dotyczących idealnego wypieku, które pomogą Ci zdecydować, co możesz zrobić z cukinii. Jaką cukinię najlepiej wybrać. Prawidłowo przygotuj cukinię do pieczenia. Stosuj właściwą technikę mieszania ciasta. Zapobiegaj możliwym błędom.
- Co upiec z cukinii, 7 sprawdzonych domowych przepisów z kolekcji Roladki z cukinii i nadzienia serowo-szpinakowego Włoskie ciasto z kurczakiem i cukiniąQuiche z szynką i cukiniąChleb z cukinii Brownies z cukiniiCzekoladowe ciasto z cukiniiPrzepis wideo Tarta z cukinii
5 wskazówek dotyczących idealnego wypieku, które pomogą Ci zdecydować, co zrobić z cukinią
Którą cukinię lepiej wybrać?
Zachowaj młodą cukinię do innych potraw; szkoda używać jej do pieczenia. Te mleczne, świeże warzywa najlepiej nadają się do sałatek, gulaszu warzywnego lub po prostu kroimy w krążki, panierujemy w mące i szybko smażymy na patelni z czosnkiem. Podawać z kwaśną śmietaną lub sosem jogurtowym. Do pieczenia rozsądniej jest używać cukinii średniej wielkości, a nawet przerośniętych: mają gęstszy miąższ i mniej płynu – czego potrzeba do warzyw dodanych do ciasta.
Odpowiednio przygotuj cukinię do pieczenia
Obierz cukinię z szorstką skórką i usuń środek wraz z nasionami. W zależności od tego, co będziesz gotować, zdecyduj, czy użyjesz ostrego noża, czy robota kuchennego z funkcją szatkowania. Zwykle do pieczenia wystarczy jedna cukinia, dlatego wystarczy pokroić ją w równe kostki takiej wielkości, jakiej potrzebujesz. Jeśli masz zamiar ugotować coś w rodzaju placków ziemniaczanych z cukinii, to warzywa zetrzyj na grubej tarce, a następnie wyciśnij. Następnie podczas smażenia na patelni nie będziesz mieć nadmiaru płynu, a placki ziemniaczane zgodnie z oczekiwaniami wyjdą ze złotą skórką.
Stosuj odpowiednią technikę mieszania
Jeżeli do ciasta dodawane są kawałki cukinii, należy je delikatnie, bez fanatyzmu zagniatać, najlepiej silikonową szpatułką. Chcesz, żeby były równomiernie rozłożone w cieście. Nie próbuj zbyt mocno wyrabiać ciasta – po prostu rozgnieć cukinię, a ona nie tylko zrobi się papką, ale też wypuści dodatkową wilgoć, a ciasto stanie się bardziej płynne. A jeśli z pierwszym nic nie można zrobić, drugi można poprawić, dodając więcej mąki. Czy przepis na wypiek zawiera nasiona i zioła? Zacznij od nich, aby dokładnie zagnieść ciasto, a dopiero potem ostrożnie włóż kawałki cukinii.
Zapobiegaj możliwym błędom
- Jednym z najbardziej irytujących problemów z wypiekami zawierającymi dodatki roślinne, takimi jak cukinia, jest to, że po wyjęciu z piekarnika po pewnym czasie nagle zaczyna się obwisać. Oznacza to, że środek nie jest dopieczony. Dlatego zanim ostatecznie wyjmiesz chleb lub ciasto z piekarnika, przebij środek drewnianym patyczkiem – jeśli zostało na nim ciasto, przykryj blachę folią i piecz jeszcze kilka minut.
- Jeśli chcesz wilgotne wypieki z miękką skórką, zawiń jeszcze gorący chleb/ciasto w folię i następnie schłódź do temperatury pokojowej. I nie kroj produktu, dopóki nie będziesz gotowy go zjeść; krojenie szybko wysusza wypieki z cukinii.
Co można upiec z cukinią, 7 sprawdzonych domowych przepisów z kolekcji
Roladki ciasta z cukinią i nadzieniem serowo-szpinakowym
Nie ma nic smaczniejszego i samowystarczalnego niż domowe wypieki z warzywami i ziołami. Jeśli zrobisz te szmaragdowe bułki z pesto, nie będziesz potrzebować kiełbasy.
Roladki z cukinii i nadzienia serowo-szpinakowego, które można przygotować w 1 godzinę plus 1 godzina na wyrośnięcie ciasta
Na 6-8 porcji wypieków z cukinią potrzebujemy:
Do testu:
- 300 g mąki + do formowania wyrobów
- 9 g suchych drożdży
- 180ml wody pitnej
- 30 g oliwy z oliwek + do wysmarowania miski
- 7 g cukru
- 100 g cukinii, drobno startej i przesianej przez sito
Do wypełnienia:
- 60 g twardego sera, drobno startego
- 100 g szpinaku
- szczypta czosnku w proszku
- 5 łyżek l. roztopione masło do nadzienia + 3 łyżki. l. do posmarowania ciasta
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 10 g soli morskiej + do podania
- 35 ml oleju roślinnego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Aby przygotować ciasto, połącz wszystkie składniki w misie robota kuchennego i ugniataj końcówką z haczykiem przez 10 minut. Lub zagnieść ciasto ręcznie.
- Z ciasta uformuj kulę, przełóż do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Na nadzienie do miski blendera włóż ser i drobno posiekany blanszowany szpinak. Dodać sól, pieprz i czosnek w proszku. Wlać 5 łyżek. l. roztopione masło i ubijaj, aż będzie gładkie.
- Dodaj jajko i ubijaj, aż masa będzie gładka.
- Gdy ciasto wyrośnie, ugniatamy je, szybko zagniatamy i dzielimy na 2 części, każdą zwijamy w kulkę. Każdą część rozwałkuj na owalne warstwy o grubości 5 mm.
- Jedną warstwę ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście wyłożyć połowę nadzienia i rozprowadzić równą warstwą. Zwiń ciasno wzdłuż dłuższego boku. Za pomocą ostrego noża wykonuj nacięcia w poprzek bułki pod kątem 45° w odległości 4-5 cm od siebie. Kawałki ciasta powinny być prawie oddzielone, ale nie przecinane przez dolną warstwę ciasta. Ostrożnie wygnij powstałe kawałki w różnych kierunkach. To samo zrób z pozostałym ciastem.
- Posmaruj kawałki połową roztopionego masła, posyp solą i piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut.
- Gotowe bułki smarujemy pozostałym masłem. Lekko ostudź wypieki i podawaj.
Włoskie ciasto z kurczakiem i cukinią
Bardzo satysfakcjonujące ciasto, które może zastąpić główne danie na ciepło. Cukinia idealnie komponuje się z kurczakiem.
Włoskie ciasto z kurczakiem i cukinią, które przygotujesz w niecałe 1,5 godziny
Na ciasto na 8-10 porcji potrzebujesz:
- mięso z 6 udek kurczaka
- 120 g surowego wędzonego mostka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 600-700 g cukinii
- 1 mała bagietka pszenna
- 1 łyżeczka suszony majeranek
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina
- 800 g pomidorów we własnym soku
- 2 łyżki l. dżem żurawinowy lub z czerwonej porzeczki
- oliwa z oliwek do smażenia
- mąka
- twardy ser, starty na grubej tarce
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 220˚C.
- Kurczaka pokroić w średnią kostkę, mostek w małą kostkę, a cukinię w dużą kostkę. Posiekaj cebulę i czosnek.
- W dużym naczyniu żaroodpornym rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kurczaka na jasnozłoty kolor na średnim ogniu. Przełożyć na talerz.
- Na patelnię włóż mostek, cukinię i cebulę i smaż na średnim ogniu przez 7-8 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Włóż kurczaka z powrotem na patelnię, dodaj czosnek i majeranek, smaż przez 1 minutę. Wlać 2 łyżki. l. wino, a resztę wlej do formy i gotuj przez 5 minut.
- Zarezerwowane wino wymieszaj z mąką. Do przygotowanej masy dodać zawartość formy, dodać pomidory wraz z sokiem i konfiturą. Doprawić solą i pieprzem. Zamieszać.
- Zmniejsz ogień, przykryj patelnię do połowy i gotuj, aż cukinia będzie miękka, ale zachowa swój kształt.
- Chleb pokroić w cienkie kromki (w razie potrzeby odciąć skórkę) i ułożyć na zawartości formy w okrąg, tak aby nachodziły na siebie.
- Skrop ciasto oliwą, serem i dużą ilością grubo mielonego czarnego pieprzu. Piec (bez przykrycia) przez 15-17 minut, aż uzyska złoty kolor. Podawaj ciasto na gorąco z ulubionymi ziołami.
Quiche z szynką i cukinią
Quiche to francuskie niesłodzone ciasto otwarte, którego nadzienie robi się z czegokolwiek, ale zawsze na bazie jajek i śmietany/mleka. Samo słowo quiche ma niemieckie pochodzenie, co nie jest zaskakujące, ponieważ ciasto to jest typowe dla Lotaryngii, która od dawna jest częścią Niemiec.
Quiche jest gotowy, gdy płynne nadzienie stwardnieje, a ciasto upiecze i zarumieni się.
Quiche z szynką i cukinią, które przygotujesz w niecałą godzinę
Na ciasto z cukinii na 6-8 porcji potrzebujesz:
- 500 g ciasta francuskiego
- 400 g cukinii
- 20 ml śmietanki 20% tłuszczu
- 150 g młodego sera, najlepiej koziego
- 3 żółtka
- 130-150 g szynki
- 1 mała cebula
- olej roślinny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Przełóż ciasto do żaroodpornej formy, natłuszczonej lub jeszcze lepiej, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj spód czubkiem noża w kilku miejscach.
- Cukinię zetrzeć na grubej tarce i odcisnąć z nadmiaru płynu.
- W misce wymieszaj śmietanę, kozi ser i żółtka. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną szynkę, cukinię i posiekaną cebulę (można ją wstępnie podsmażyć na jasnozłoty kolor).
- Wypełnij formę farszem.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut. Zdejmij quiche z patelni i podawaj na ciepło lub na zimno z sałatką z zielonych liści.
Chlebek z cukinii
Ten pachnący chlebek można podawać na śniadanie lub podwieczorek. Ponadto świetnie komponuje się z zupami oraz daniami mięsnymi lub drobiowymi.
Komentarz zayko, czytelnika naszej strony: „Do tego chleba użyłam 2 fasetowanych szklanek mąki. Jeśli jajka są małe, możesz wziąć 4 sztuki. Jeśli nie lubisz cynamonu, użyj innych przypraw, np. gałki muszkatołowej lub kardamonu. Kiedy po 80 minutach zdjęłam folię, zgodnie z przepisem, wierzch chleba był nadal bardzo jasny. Musiałam trzymać w piekarniku, żeby nabrało złocistego koloru. I tak po około 60 minutach. zdejmij folię i piecz chleb, aż będzie całkowicie ugotowany, wtedy będzie wyglądał apetycznie.”
Chlebek z cukinii, który można przygotować w 1,5 godziny
Do przygotowania 1 bochenka chleba potrzebujesz:
- 3-4 jajka
- 0,5 łyżeczki sól
- 1 szczypta mielonego cynamonu
- 2 łyżki l. Sahara
- 100 ml oleju roślinnego
- 300-350 g mąki
- 0,5 łyżeczki (bez szkiełka) proszek do pieczenia
- 60-70 g obranych i posiekanych migdałów
- 1 mała młoda cukinia (200-250 g)
- sól
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W misce ubij jajka z solą, aż będą gładkie i miały jasnożółty kolor. Kontynuując ubijanie, dodaj cynamon, cukier i olej roślinny.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając, połącz mąkę z zawartością miski.
- Dodać migdały, wymieszać.
- Cukinię pokroić w bardzo małą kostkę. Dodać do masy jajeczno-mącznej.
- Prostokątną formę do pieczenia chleba i muffinek wyłóż papierem do pieczenia tak, aby zakrywał spód i boki.
- Wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Przykryj arkuszem folii.
- Wstawić do piekarnika i piec 80-90 minut. Wyjmij z piekarnika bez wyjmowania z formy i pozwól chlebowi lekko ostygnąć. Podawać na ciepło.
Brownie z Cukinii
Jak wiadomo dobre brownie powinno być umiarkowanie wilgotne. Do ciasta na tego typu ciasto dodaje się jagody, orzechy, czekoladę…, ale można też dodać cukinię. Mają neutralny smak i delikatną konsystencję.
Brownie z cukinii, które można przygotować w mniej…