Jeśli wiesz, co musisz kupić do sałatki Cezar, weź pod uwagę, że jedna trzecia pracy została już wykonana. Pomoże Ci nasza lista produktów na najbardziej poprawną i autentyczną sałatkę. Wszystkie składniki są na 2 duże porcje sałatki. Jeśli zjadaczy jest więcej, pomnóż objętość sosu, wagę sałatki i chleba przez 2, 4, 6 itd. To podejście nie sprawdza się w przypadku wszystkich składników z listy Co kupić do sałatki Cezar, ale przyjęliśmy to pod uwagę i robił notatki.
Omówiliśmy już historię sałatki Cezar (tutaj), jak zrobić sos Cezar (tutaj), jaką sałatę wybrać do Cezara (tutaj) i jak zrobić sałatkę Cezara jak w restauracji (tutaj). Podsumowując całą tę wiedzę, powiedzmy: najważniejszą rzeczą, którą musisz kupić do sałatki Cezar, są składniki sosu, sałaty i chleba na grzanki. Wzięliśmy pod uwagę także pozostałe składniki często dodawane do sałatek – kurczaka, krewetki, łososia – i umieściliśmy je w osobnej części zestawienia. Prosimy, abyście choć raz nie dodawali tych dodatków, lecz spróbowali sałatki Cezar w jej oryginalnej postaci. Jeśli wszystko zostanie odpowiednio przygotowane, uwierz mi, połączenie sosu, sałaty i grzanek Cię nie zawiedzie.
Pyszna sałatka Cezar z odpowiednim sosem i kurczakiem, przepis znajdziesz tutaj
Co kupić do sałatki Cezar. Do sosu
Aby przygotować 200 ml sosu sałatkowego Cezar, który najlepiej przygotować na 2 porcje, należy zakupić:
- Czosnek. 1 średnia główka, z której potrzebne będą 2 goździki.
- Musztarda, najlepiej Dijon i musztarda bezziarnista. Będziesz potrzebować 1 łyżeczkę, więc możesz kupić 1 najmniejszy słoiczek musztardy.
- Sardele. Do sosu potrzebne będą 2 filety z anchois. Ponadto wiele osób dodaje anchois bezpośrednio do sałaty, więc kup 1 mały słoiczek – na pewno się nie pomylisz. Jeśli nie wiesz, co zrobić z resztkami sardeli, zapoznaj się z tym zbiorem przepisów i tym materiałem z praktycznymi wskazówkami od tych, którzy dużo i często używają sardeli. I proszę, nie próbuj zastępować anchois żadną inną rybą podczas przygotowywania sosu Cezar. Sardelę często porównuje się (i myli) ze szprotem, a zwłaszcza z sardelą. Tak naprawdę, pomimo odległych powiązań rodzinnych z tą samą sardelą, sardele mają zupełnie inny smak, a nawet są inaczej solone, nie jak szprot i nie jak sardela. Tutaj znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć o anchois.
- Sos Worcestershire. Do sosu Cezar wystarczy kilka kropli sosu Worcestershire. Nie ma jego zamiennika, więc musisz kupić 1 butelkę sosu.
- Żółtko. Potrzebujesz 1 żółtka, co oznacza 1 jajko.
- Sok z cytryny lub sok z limonki. Przeczytaj o kontrowersyjnej kwestii: do przygotowania pierwszej sałatki Cezara użyto cytryny lub limonki. Do gotowania potrzebujesz 1 łyżki. l świeżo wyciśniętego soku, czyli wystarczy 1 mały owoc cytrusowy.
- Oliwa z oliwek. Potrzebujesz 50 ml oliwy extra virgin o delikatnym smaku i aromacie. Dlatego jeśli nie masz odpowiedniego w swojej kuchni, kup taką samą 1 małą butelkę oleju, 250 ml.
- Parmezan. Tutaj wszystko jest bardziej skomplikowane. Nie mamy włoskiego parmezanu, więc wybierz najlepszy zamiennik, najlepiej taki, w którym wskazany jest okres dojrzewania sera. Potrzebujesz sera dojrzewającego – 30 g na sos + mniej więcej tyle samo (a dla miłośników serów więcej) do podania. Dlatego kup 100 g sera i nie pomylisz się.
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Sól – sól morska, kup czarny pieprz w groszku i zmiel go samodzielnie. Nie używaj mielonego pieprzu w workach, gdyż może to zaszkodzić smakowi sosu Cezar.
Pamiętaj, że jeśli przygotowujesz sos na 4 lub 6 porcji, wystarczy dokupić więcej jajek; resztę składników już masz – „z rezerwą”.
W przybliżeniu, ile będzie kosztować zakup składników do przygotowania sosu Cezara po cenach moskiewskich na 10 porcji
- 1 główka czosnku – 10 rubli.
- 1 słoik musztardy Dijon, 350 g – 150 rub.
- 1 słoik anchois w oleju roślinnym, 100 g – 230 rubli.
- 1 butelka sosu Worcestershire, 290 ml – 310 rub.
- 1 tuzin jaj – 70 rubli.
- 1 cytryna lub limonka – 50 rub.
- 1 butelka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 250 ml – 300 rub.
- 300 g parmezanu – 500 rub.
- 240 g soli morskiej – 100 rubli.
- 30 g ziaren czarnego pieprzu – 100 rubli.
Razem: 1820 rubli, ale to na 10 porcji „z rezerwą” i resztą składników (na pewno zostaną resztki: oliwa z oliwek, sos Worcestershire, musztarda). A jeśli kupisz jeszcze 2 jajka, ten zakup wystarczy na 12 porcji.
Co kupić do sałatki Cezar. Sałata
Sałata rzymska. Jak już pisaliśmy, aby przygotować 2 porcje sałatki Cezar, należy kupić 1 dużą główkę sałaty rzymskiej – 400-600 g. Koszt główki sałaty rzymskiej wynosi od 80 do 200 rubli. i wyżej.
RADA! Przygotowując sałatkę Cezar, możesz rozdzielić sałatkę rzymską i porwać liście na duże kawałki, które łatwo będzie zjeść. Następnie, jeśli przygotowujesz sałatkę na 4-6-8 lub więcej porcji, kupuj główki kapusty w proporcji około 1 rzymska na 3 osoby. Jednocześnie nie zmniejszając ilości sosu. Jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze, lepiej nieznacznie zwiększyć ilość grzanek.
Można też przeciąć główkę romaine wzdłuż, lekko ją otworzyć i na połówki wlać połowę sosu. Następnie dodajemy grzanki i dodatkowe składniki oraz resztę sosu. Przy tej porcji oczywiście nie da się zaoszczędzić na sałacie liściastej.
Co kupić do sałatki Cezar. Do grzanek
Najlepszym sposobem na zrobienie grzanek jest zrobienie ich samodzielnie. Świetnie nadają się do nich bagietki i chleb na zakwasie. Na dwie porcje sałatki potrzeba około 100 g grzanek. Aby to zrobić, musisz wysuszyć 200 g chleba. Biorąc pod uwagę przycięcie skórki i wysuszenie, otrzymasz odpowiednią ilość grzanek dla Cezara. Nawiasem mówiąc, 1 mała bagietka waży od 150 do 290 gi kosztuje od 50 rubli.
Niektórzy szefowie kuchni i miłośnicy Cezara wybierają świeżą klasyczną bagietkę. To właśnie jego przewiewna struktura wewnętrzna zabezpieczy grzanki przed przekształceniem chleba w gęste, tłuste krakersy. Ten składnik nie jest potrzebny w sałatce Cezar! Sos powinien namoczyć grzanki, ale ich nie moczyć. Powinny zachować swój kształt, pozostać lekko chrupiące, ale nie być bułką tartą. Bagietkę należy pokroić średnio grubo, przynajmniej w kostkę o wymiarach 1×1 cm. Odciąć skórkę.
RADA! Jeśli chcesz sałatkę o bogatym smaku, do rondla wlej odrobinę oliwy, dodaj czosnek, rozgnieć ząbek czosnku szeroką stroną noża. Postaw rondelek na średnim ogniu. Gdy czosnek usmaży się na złoty kolor, zdejmij rondelek z ognia i wyjmij czosnek (nie jest już potrzebny). Przygotowane kostki chleba wrzucamy do rondla i mieszamy, aż nasiąkną olejem. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (możliwość konwekcji). Gdy grzanki staną się złociste, przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i studzimy. Gorących grzanek nie można mieszać z sałatą, w przeciwnym razie lekko poparzą liście, a to wcale nie jest konieczne.
Co kupić do sałatki Cezar. Dodatkowe składniki
Dla większości ludzi dodatkowe składniki są sycące i dodają znaczenia Cezarowi. Dla nich danie z sałaty z sosem i grzankami to coś dziwnego i takie danie trzeba wzmocnić zwykłym kurczakiem lub krewetkami.
Kurczak. Do przygotowania 2 porcji potrzeba 0,5 piersi z kurczaka (około 300 g). Można oczywiście podzielić całą pierś pomiędzy dwie osoby, ale kurczak tutaj jest tylko dodatkiem, a nie głównym! Koszt – 150 rubli.
RADA! Do sałatki Cezar musisz ubić pierś kurczaka. Smażyć na patelni grillowej z niewielką ilością oleju roślinnego aż do ugotowania, a następnie pokroić w cienkie paski w poprzek włókien.
Krewetki. Zalecamy również zakup nie więcej niż 300 g. Nie ma potrzeby kupowania krewetek królewskich, lepiej kupić krewetki kalibru 40/50. Koszt – 500 rubli.
RADA! Krewetki należy obrać, a także usmażyć na patelni grillowej z niewielką ilością oleju roślinnego, aż będą ugotowane.
Łosoś/łosoś. Ostatnio pojawiła się sałatka Cezar z łososiem, dlatego znalazła się na naszej liście Co kupić do sałatki Cezar. Sami raczej nie dodaliby go do tego dania.
Do sałatki Cezar trzeba kupić 400 g surowego filetu rybnego lub 150 g lekko solonego łososia. Koszt od 600 rub. – surowa ryba i od 350 rub. – słaba sól.
RADA! Surową rybę smażymy na patelni grillowej lub na grillu. Nie przesuszaj! Rozłóż na średnie kawałki. Lekko osolonego łososia pokroić na długie kawałki, łatwe do spożycia.
Wiśniowe pomidory. Małe pomidorki koktajlowe są również częstym składnikiem domowej sałatki Cezar. Szczerze mówiąc, pomidory poza sezonem nie są obecnie szczególnie smaczne i wodniste, więc lepiej ich nie dodawać. Cezar nie lubi kałuż na talerzu! Ale jeśli zdecydujesz się użyć pomidorków koktajlowych, kup nie więcej niż 100 g za około 100 rubli.
RADA! Lepiej kupić najmniejsze pomidorki koktajlowe i dodać je do sałatki w całości, bez krojenia.
A jeśli nadal chcesz coś dodać, dodaj świeżego borowika. Należy go pokroić w miarę cienko i usmażyć na patelni grillowej. To nawet nie jest dodatkowy składnik, a po prostu dodanie odrobiny rosyjskiego ducha do sałatki amerykańsko-meksykańskiej.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Sałatka Cezar #lista zakupów #lista artykułów spożywczychPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych