Jakiego koloru jest dojrzały pomidor? „Czerwony!” – powiesz i nie pomylisz się, ale także żółty, różowy i czarny. Dla wielu taka różnorodność kolorów warzyw wydaje się sztuczna i jest raczej minusem niż plusem. Jesteśmy za poszerzaniem wiedzy o każdym produkcie, a szczególnie o tak wspaniałym warzywie jak pomidor.
Żółte pomidory
To właśnie żółty pomidor po raz pierwszy sprowadzono do Europy z północno-zachodniego wybrzeża Ameryki Południowej. Samo słowo pomid’oro, zapożyczone z francuskiego z włoskiego, oznacza „złote (żółte) jabłko”, dlatego raz na zawsze rozwiejemy wątpliwości co do naturalności pomidorów o żółtych owocach (o odmianach przeczytasz tutaj)!
Żółte pomidory
Różnice między pomidorami żółtymi a klasycznymi czerwonymi
- niższa kwasowość (z tego powodu żółte pomidory nie są najlepszą opcją do konserwacji)
- miękkość warzywa
- mniej alergiczny
- mniej kaloryczne
- bardziej mięsiste i z mniejszą ilością soku
- sezon żniw później
Smak żółtych pomidorów
Od słodkiego (czasami prawie cukierkowego) po owocowy.
Używanie żółtych pomidorów w kuchni
Żółte pomidory najlepiej spożywać na świeżo. Polecamy przygotowywać sałatki, salsę, carpaccio oraz wykorzystywać je do koktajli, soków i koktajli warzywnych.
Sałatka z brokułami, pomidorkami koktajlowymi i pomarańczami
Różowe pomidory
Dla wielu różowe pomidory są prawdziwym skojarzeniem z regionem Krasnodar i jego obfitymi zbiorami warzyw. Pomidor przekrojony na pół, ziarenka soli na różowym miąższu cukru, aromatyczny olej słonecznikowy i kromka świeżo upieczonego wiejskiego chleba – pasja, a nie jedzenie. Niestety, teraz różowe pomidory zaczęto sprzedawać w moskiewskich supermarketach i zamieniły się (podobnie jak czerwone) w piękną skorupę o niewyraźnym smaku. Choć zdarzają się rzadkie okazy godne uwagi, różowe pomidory najlepiej kupować na targu.
Różowe pomidory
Różnice między różowymi pomidorami a klasycznymi czerwonymi
- średni poziom kwasowości (niższy od czerwonych, ale wyższy od pasiastych)
- słodszy
- miękkość warzywa
Smak różowych pomidorów
„Klasyczny”, „staroświecki” smak pomidorowy z przyjemną równowagą kwaśności i słodyczy.
Używanie różowych pomidorów w kuchni
Różowe pomidory świetnie nadają się do spożycia na surowo, w gulaszu lub do zamrożenia. Przygotuj z nimi sałatki, bruschetty, terriny i gorące przekąski warzywne.
Sałatka z pieczonego bakłażana i świeżych pomidorów
Czarne (fioletowe) pomidory
Jeśli czerwony pomidor podczas dojrzewania zachowa chlorofil, to znaczy doda zielony pigment do bogatej czerwieni, uzyska głęboki i efektowny czarny kolor.
Czarne pomidory
Różnice między pomidorami czarnymi a klasycznymi czerwonymi
- wyższa kwasowość
- silniejsza skóra
- gęstsza miazga
- więcej nasion
Smak i aromat czarnych pomidorów
Ogrodnicy pięknie i różnorodnie opisują aromat czarnych pomidorów: „dymny”, „ziemisty”, „bogaty”. I w pełni na to zasługuje.
Wykorzystanie czarnych pomidorów w kuchni
Czarne pomidory są dobre, świeże. Wyobraź sobie, jak wspaniale wyglądałby z nimi burger lub kanapka. Po podgrzaniu ich kolor niestety nie zostaje zachowany.
Wielokolorowe pomidory
WAŻNE: niezależnie od koloru nie przechowuj pomidorów w lodówce! Jest to dla nich przeciwwskazane. Pomidory nie lubią lodówki, ponieważ tam szybko się psują i tracą smak i aromat. Jeśli takie przechowywanie jest nadal konieczne, należy je wyjąć na 30-60 minut przed jedzeniem lub rozpoczęciem gotowania, wtedy ich smak i aromat zostaną najlepiej ujawnione.
Żółto-pomarańczowy kolor pomidorów jest wynikiem połączenia pomarańczowo-żółtego miąższu i bezbarwnej/żółtej skórki. Odcienie od wosku księżycowego do jasnego pomarańczu wskazują na nakładanie się kolorów miazgi i skóry, które bezpośrednio zależą od nasycenia tkanek beta-karoten.
Karotenoidyktóre odpowiadają za kolor owoców, są silnymi przeciwutleniaczami. Chronią organizm przed nowotworami złośliwymi i korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.
Czerwone pomidory są bogate w najsilniejszy przeciwutleniacz – likopen. Jednak dla niektórych osób może być alergenem. Rozwiązaniem tego problemu może być jedzenie żółtych i pomarańczowych pomidorów, których skład biochemiczny zawiera minimum likopenu. Takie owoce są bogate w beta-karoten, czyli prowitaminę A. Pomagają również zapobiegać zaćmie i innym zmianom zwyrodnieniowym oczu, są niezbędne dla zdrowej skóry, mocnych kości i zrównoważonego funkcjonowania układu odpornościowego.
Żółte/pomarańczowe owoce będą doskonałymi pomocnikami w walce z nadwagą. Te smaczne pomidory polecane są także do spożycia przy zaburzeniach metabolizmu soli. Nie zapominaj, że te warzywa doskonale sprawdziły się w kosmetologii: maseczki z żółto-pomarańczowych pomidorów doskonale odmładzają skórę twarzy.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pomidory #pomidory #Olga Zakharova #jak wybrać #jak wybraćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych