Co kolor pomidora mówi o jego smaku

Co kolor pomidora mówi o jego smaku

Jakiego koloru jest dojrzały pomidor? „Czerwony!” – powiesz i nie pomylisz się, ale także żółty, różowy i czarny. Dla wielu taka różnorodność kolorów warzyw wydaje się sztuczna i jest raczej minusem niż plusem. Jesteśmy za poszerzaniem wiedzy o każdym produkcie, a szczególnie o tak wspaniałym warzywie jak pomidor.

Żółte pomidory

To właśnie żółty pomidor po raz pierwszy sprowadzono do Europy z północno-zachodniego wybrzeża Ameryki Południowej. Samo słowo pomid’oro, zapożyczone z francuskiego z włoskiego, oznacza „złote (żółte) jabłko”, dlatego raz na zawsze rozwiejemy wątpliwości co do naturalności pomidorów o żółtych owocach (o odmianach przeczytasz tutaj)!

Żółte pomidory

Różnice między pomidorami żółtymi a klasycznymi czerwonymi

  • niższa kwasowość (z tego powodu żółte pomidory nie są najlepszą opcją do konserwacji)
  • miękkość warzywa
  • mniej alergiczny
  • mniej kaloryczne
  • bardziej mięsiste i z mniejszą ilością soku
  • sezon żniw później

Smak żółtych pomidorów

Od słodkiego (czasami prawie cukierkowego) po owocowy.

Używanie żółtych pomidorów w kuchni

Żółte pomidory najlepiej spożywać na świeżo. Polecamy przygotowywać sałatki, salsę, carpaccio oraz wykorzystywać je do koktajli, soków i koktajli warzywnych.

Sałatka z brokułami, pomidorkami koktajlowymi i pomarańczami

Różowe pomidory

Dla wielu różowe pomidory są prawdziwym skojarzeniem z regionem Krasnodar i jego obfitymi zbiorami warzyw. Pomidor przekrojony na pół, ziarenka soli na różowym miąższu cukru, aromatyczny olej słonecznikowy i kromka świeżo upieczonego wiejskiego chleba – pasja, a nie jedzenie. Niestety, teraz różowe pomidory zaczęto sprzedawać w moskiewskich supermarketach i zamieniły się (podobnie jak czerwone) w piękną skorupę o niewyraźnym smaku. Choć zdarzają się rzadkie okazy godne uwagi, różowe pomidory najlepiej kupować na targu.

Różowe pomidory

Różnice między różowymi pomidorami a klasycznymi czerwonymi

  • średni poziom kwasowości (niższy od czerwonych, ale wyższy od pasiastych)
  • słodszy
  • miękkość warzywa

Smak różowych pomidorów

„Klasyczny”, „staroświecki” smak pomidorowy z przyjemną równowagą kwaśności i słodyczy.

Używanie różowych pomidorów w kuchni

Różowe pomidory świetnie nadają się do spożycia na surowo, w gulaszu lub do zamrożenia. Przygotuj z nimi sałatki, bruschetty, terriny i gorące przekąski warzywne.

Sałatka z pieczonego bakłażana i świeżych pomidorów

Czarne (fioletowe) pomidory

Jeśli czerwony pomidor podczas dojrzewania zachowa chlorofil, to znaczy doda zielony pigment do bogatej czerwieni, uzyska głęboki i efektowny czarny kolor.

Czarne pomidory

Różnice między pomidorami czarnymi a klasycznymi czerwonymi

  • wyższa kwasowość
  • silniejsza skóra
  • gęstsza miazga
  • więcej nasion

Smak i aromat czarnych pomidorów

Ogrodnicy pięknie i różnorodnie opisują aromat czarnych pomidorów: „dymny”, „ziemisty”, „bogaty”. I w pełni na to zasługuje.

Wykorzystanie czarnych pomidorów w kuchni

Czarne pomidory są dobre, świeże. Wyobraź sobie, jak wspaniale wyglądałby z nimi burger lub kanapka. Po podgrzaniu ich kolor niestety nie zostaje zachowany.

Wielokolorowe pomidory

WAŻNE: niezależnie od koloru nie przechowuj pomidorów w lodówce! Jest to dla nich przeciwwskazane. Pomidory nie lubią lodówki, ponieważ tam szybko się psują i tracą smak i aromat. Jeśli takie przechowywanie jest nadal konieczne, należy je wyjąć na 30-60 minut przed jedzeniem lub rozpoczęciem gotowania, wtedy ich smak i aromat zostaną najlepiej ujawnione.

Żółto-pomarańczowy kolor pomidorów jest wynikiem połączenia pomarańczowo-żółtego miąższu i bezbarwnej/żółtej skórki. Odcienie od wosku księżycowego do jasnego pomarańczu wskazują na nakładanie się kolorów miazgi i skóry, które bezpośrednio zależą od nasycenia tkanek beta-karoten.

Karotenoidyktóre odpowiadają za kolor owoców, są silnymi przeciwutleniaczami. Chronią organizm przed nowotworami złośliwymi i korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.

Czerwone pomidory są bogate w najsilniejszy przeciwutleniacz – likopen. Jednak dla niektórych osób może być alergenem. Rozwiązaniem tego problemu może być jedzenie żółtych i pomarańczowych pomidorów, których skład biochemiczny zawiera minimum likopenu. Takie owoce są bogate w beta-karoten, czyli prowitaminę A. Pomagają również zapobiegać zaćmie i innym zmianom zwyrodnieniowym oczu, są niezbędne dla zdrowej skóry, mocnych kości i zrównoważonego funkcjonowania układu odpornościowego.

Żółte/pomarańczowe owoce będą doskonałymi pomocnikami w walce z nadwagą. Te smaczne pomidory polecane są także do spożycia przy zaburzeniach metabolizmu soli. Nie zapominaj, że te warzywa doskonale sprawdziły się w kosmetologii: maseczki z żółto-pomarańczowych pomidorów doskonale odmładzają skórę twarzy.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pomidory #pomidory #Olga Zakharova #jak wybrać #jak wybraćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja