Co, jak i dlaczego gotować z pieczarek
gastronomia 17 marca 2021 r5,00 (9)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
Stosunek do pieczarek jest bardzo znajomy. W grzybowym królestwie kulinarnym plasuje się na samym dole hierarchii: po co cenić to, co jest zawsze pod ręką? Ale jeśli chodzi o wniesienie świątecznego smaku i aromatu grzybów do każdego codziennego dania za niewielką cenę, pieczarki nie mają wielu rywali.
Cenne trofeum
Pieczarki to pierwsze grzyby uprawiane sztucznie. Miało to miejsce we Francji w XVII wieku. W tamtych czasach pieczarki były symbolem luksusu – w Pałacu Wersalskim całe pomieszczenie było poświęcone grzybni. Sztucznie uprawiane pieczarki ceniono bardziej niż dziką truflę. Ludwik XVI był miłośnikiem pieczarek. Mięso często podawano na królewskim stole z pieczarkami duxelles (czyli drobno posiekanymi grzybami). Historycy uważają, że z tego przepisu narodziło się rosyjskie danie julienne, o istnieniu którego Francuzi nawet nie wiedzą.
Co w tym dobrego?
92% „ciała” pieczarki to woda. Ale pozostałe 8% stanowi szokującą dawkę witamin z grupy B (więcej niż w warzywach), fosforu i białka roślinnego.
Jedz na surowo!
Tak, naprawdę można je jeść na surowo – przynajmniej Włosi i Francuzi często tak robią. Spróbuj na przykład pokroić grzyba w cienkie plasterki, skropić cytryną i oliwą z oliwek i dodać do sałatki – sałatka nie będzie miała nawet grzyba, ale orzechowy smak. Chociaż smak surowych pieczarek jeszcze częściej porównywany jest do karczochów.
Zasady gotowania
Aby grzyby nie straciły koloru podczas gotowania, należy je zanurzyć we wrzącej wodzie, do której dodano kilka ziarenek kwasku cytrynowego lub wyciśnięto plasterek cytryny. W zupie nie ma potrzeby dodawania kwasu cytrynowego, dlatego warto najpierw zanurzyć grzyby w zakwaszonej wodzie, następnie opłukać je, a następnie włożyć do rondla.
Smażyć, ale nie wszystko na raz
Chcesz pysznie usmażyć pieczarki? Układamy je na rozgrzanej patelni w jednej warstwie tak, aby każdy grzyb dotykał jej powierzchni. Poczekaj, aż woda odparuje, następnie dodaj cebulę i smaż grzyby na złoty kolor.
Co ugotować z pieczarek
Na przystawkę – pieczarki z kaszą bulgur
Pieczarki faszerowane pieczone w piekarniku to jeden z najpopularniejszych przepisów. Na nadzienie wybraliśmy bulgur z ziołami prowansalskimi. Wyszła lekka, ale jednocześnie sycąca przystawka na każdy stół, a nawet piękna – pieczarki faszerowane kaszą bulgur.
Pieczarki faszerowane kaszą bulgur
Sałatka całoroczna – pieczarki z warzywami w stylu rustykalnym
Sałatka z pieczarkami to danie pozasezonowe. Smakosze wolą dodawać do sałatki surowe pieczarki. Ale grzyby smażone na aromatycznym oleju szczególnie dobrze sprawdzą się w ciepłej sałatce – zimowej wersji tego dania.
Sałatka z pieczarek
Gulasz wielkopostny – pieczarki z duszonymi warzywami
Pieczarki z warzywami to najodpowiedniejsza opcja na zimne dni oraz dla tych, którzy poszczą lub nie jedzą mięsa. Proste danie w stylu rustykalnym może przygotować każda gospodyni domowa.
Pieczarki Z Warzywami
Oryginalne danie gorące – pieczarki z udkami kurczaka
Sekret tych udek z kurczaka z pieczarkami kryje się w sosie, a właściwie sosie sporządzonym ze śmietanki i wytrawnego wina. Bukiet garni z aromatycznych ziół doda kurczaka z pieczarkami wyśmienitego aromatu.
Kurczak Z Pieczarkami
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kurczak #grzyby #pieczarki #pieczarki faszerowane #sałatka z pieczarkamiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca20 marca 2020 r
Dla mieszkańców terenów niezalesionych najpopularniejszymi grzybami są pieczarki i boczniaki.
00OdpowiedźOlga Zacharowa28 marca 2018 r
Lena, otworzyłam)) Dziękuję!
00OdpowiedźElena Bon28 marca 2018 r
Olga, żaden przepis nie jest otwarty, proszę zajrzeć, kiedy masz czas)))
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych