Co i jak gotować ze śmietaną

Co i jak gotować ze śmietaną

Trudno znaleźć bardziej typowy rosyjski produkt niż śmietana. Nie ma na to definicji w żadnym innym języku na świecie. Ugotujmy 4 wspaniałe dania z kwaśną śmietaną!

Udka z kurczaka z estragonem w śmietanieSuflet śmietanowy z suszonymi morelamiSałatka z marynowanymi pieczarkami i dressingiem śmietanowym Zupa jabłkowo-selerowa z kwaśną śmietanąUdka z kurczaka z estragonem w śmietanie

To jest kwaśne!

Słownik Dahla definiuje kwaśną śmietanę jako „sfermentowaną śmietanę”. W dawnych czasach śmietanę fermentowano w rosyjskim piekarniku: w piecu chłodzącym umieszczano słoik mleka – a rano otrzymywano „kwasznię”, czyli jogurt. Z jej powierzchni usunięto (zmieciono) warstwę kremu i masę tę przechowywano w chłodnym miejscu. Nazwa śmietana pochodzi od słowa „zamiatanie”.

Sekret jej szczupłości

Jeśli Twoim celem jest utrata wagi, ale bez rygorystycznych diet, zastąp masło na kanapce gęstą śmietaną. Śmietana zawiera nie tylko mniej kalorii, ale także „złego” cholesterolu. Tłuszcze mleczne zawarte w kwaśnej śmietanie mają podobny wzór cząsteczkowy do tych znajdujących się w organizmie człowieka, dlatego kwaśna śmietana jest łatwiej trawiona niż masło.

Zupa jabłkowo-selerowa z kwaśną śmietaną

Gdyby nie kwaśna śmietana, byłaby to całkowicie wegetariańska zupa-krem. Ale to wszystko: zupa z korzenia jabłka i selera z kwaśną śmietaną okaże się jeszcze bardziej pożywna, o delikatnie kremowym smaku.

Zupa jabłkowo-selerowa z kwaśną śmietaną

Test jakości

Według obowiązującego GOST produktu zawierającego tłuszcze roślinne i zagęszczacze nie można nazwać kwaśną śmietaną. Dlatego producenci wymyślają nowe nazwy: śmietana, Somenovna itp. dla swoich „podróbek”. Naturalna śmietana powinna mieć zawartość tłuszczu co najmniej 10% i być przechowywana nie dłużej niż 5-7 dni.

Najbardziej soczysty krem

Lifehack – jak ubić śmietanę na ciasto lub eklery: śmietana powinna być zimna (ale nie zamrożona), dlatego należy ją wcześniej włożyć do lodówki. I zacznij dodawać do niego cukier, gdy śmietana już lekko ubita, stanie się gęstsza i zwiększy objętość.

Suflet śmietanowy z suszonymi morelami

Nie przejmujcie się ilością kwaśnej śmietany w tym przepisie: suflet z ubitego twarogu z kwaśną śmietaną i suszonymi morelami będzie podobny do nadzienia ciasta Ptasiego Mleka, tylko o smaku morelowym.

Suflet śmietanowy z suszonymi morelami

Dobre towarzystwo

Przyprawianie sałatek wiejskich kwaśną śmietaną jest tego warte nie tylko dla przyjemności, ale także dla korzyści: w obecności tłuszczowych kwasów mlekowych zwiększa się wpływ na organizm przeciwutleniającego chlorofilu, zawartego we wszystkich zielonych warzywach. Bakterie kwasu mlekowego fermentujące śmietanę wzmacniają działanie likopenu, substancji rozkładającej tłuszcz, w którą bogate są pomidory.

Sałatka z marynowanymi pieczarkami i dressingiem śmietanowym

Na smak każdej sałatki wpływa nie tylko jakość składników, ale także dressing. Sałatkę z marynowanymi pieczarkami można doprawić np. oliwą. Ale z sosem śmietanowym jego smak będzie zupełnie inny – delikatniejszy i delikatniejszy. To samo dotyczy sytuacji, gdy chcesz zanurzyć kawałek chleba w reszcie sosu na talerzu sałatkowym i zjeść go.

Sałatka z marynowanymi pieczarkami i dressingiem śmietanowym

Po prostu dodaj mleko

Jeśli do kwaśnej śmietany dodamy trochę śmietanki lub pełnego mleka, nie będzie się ona zsiadać pod wpływem wysokich temperatur: w sosie, zupie czy sosie.

Udka z kurczaka z estragonem w śmietanie

Kurczak duszony w śmietanie jest zawsze pyszny. A jeśli przygotujesz prosty sos śmietanowy i polejesz nim np. Udka z kurczaka podczas pieczenia, wyjdzie dwa razy smaczniejsze.

Udka z kurczaka z estragonem w śmietanie

Cenne źródło wapnia

3 łyżki kwaśna śmietana dziennie wystarczy, aby zmniejszyć o połowę ryzyko osteoporozy. W końcu, podobnie jak wszystkie produkty mleczne, śmietana jest bogata w wapń. Należy pamiętać, że wapń najlepiej wchłania się wraz z witaminą D, która jest bogata w wątrobę, tłuste ryby i jaja.

Ważna zamiana

Rosyjskie słowo „śmietana” nie jest tłumaczone na inne języki. W kuchniach Europy Zachodniej używa się głównie cream fraiche – tej samej zagęszczonej śmietany, ale absolutnie mdłej. Jeśli jednak zaczerpniesz przepisy z zagranicznych książek, śmiało możesz zastąpić creme fraiche naszą śmietaną: ważne, żeby była gęsta, naturalna i pozbawiona ostrej kwaskowatości.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #przepisy ze śmietanąPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja