Co gotować i jeść na wiosnę: 8 przepisów na pyszne i zdrowe dania

Co gotować i jeść na wiosnę: 8 przepisów na pyszne i zdrowe dania

Co gotować i jeść na wiosnę: 8 przepisów na pyszne i zdrowe dania

Natura się budzi – budzą się nasze uczucia, emocje i pragnienia. A to, jak widać, wymaga dużo energii, której niestety wiosną brakuje. Specjalne odżywianie pomoże uzupełnić jego zapasy, aby w pełni przygotować się na ciepłą porę roku. Wszystko o nim znajdziesz w naszym artykule!

Co gotować i jeść na wiosnę: 8 przepisów na pyszne i zdrowe dania

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jakie szczególne potrzeby ma organizm wiosną?
  • Jakie produkty powinny znaleźć się w wiosennym menu?
  • Przepisy
  • Sałatka ze szczawiu, szpinaku i selera
  • Detoks smoothie z selerem
  • Sałatka z jajkami i dzikim czosnkiem
  • Zupa kaukaska z warzywami
  • Omlet z brokułami, szparagami i szpinakiem
  • Szparagi z dressingiem cytrynowym i bułką czosnkową
  • Kapuśniak wielkopostny z kapuśniakiem i pokrzywą
  • Pieczone Ziemniaki Z Pesto Pokrzywowym

Jakie szczególne potrzeby ma organizm wiosną?

Przede wszystkim warto zaznaczyć, że po jesieni i zimie wszyscy pilnie potrzebujemy suplementów witaminowo-mineralnych. Skończyły się stare zapasy: marnowano je na walkę z wirusami i infekcjami, na smutek wywołany brakiem jaskrawych kolorów, odpornością na zimno. Dlatego wiosną wiele osób skarży się na osłabienie, zły sen i brak sił. Niektórzy nawet zaczynają chorować, ponieważ organizm nie tylko nie może oprzeć się wpływom zewnętrznym, ale także niejako próbuje w ten sposób uśpić uparte ciało, aby zachować przynajmniej pozostałe w nim zasoby.

Dodatkowo po serii licznych ferii zimowych zauważamy nieprzyjemny przyrost masy ciała, co jest szczególnie przygnębiające w związku ze zbliżającym się latem. To właśnie wiosną centra fitness odnotowują maksymalny napływ osób chcących pilnie wykupić roczny abonament.

Na koniec warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną kwestię. W zimnych porach roku wszyscy jemy dużo białka i tłustych potraw, co jest całkiem normalne: w ten sposób łatwiej jest zatrzymać ciepło, co z kolei prowadzi do pogorszenia funkcjonowania układu trawiennego.

Jakie produkty powinny znaleźć się w wiosennym menu?

Teraz dochodzimy do najważniejszego: jak dokładnie ułożyć dietę na wiosnę. Oczywiście powinna zawierać żywność bogatą w witaminy i minerały. Nie nadają się do tego warzywa i owoce ze starych zbiorów (podobnie jak te sprzedawane w sklepach przez cały rok): zawierają bardzo mało składników odżywczych, dlatego szczególną uwagę należy zwrócić na młode warzywa i zioła, najlepiej oczywiście lokalne. te. Dziki czosnek, łodygi selera, pokrzywy kwietniowe i majowe i wreszcie świetne rozwiązanie na wiosnę.

Należy znacznie zmniejszyć ilość produktów białkowych i tłustych. Ale pod żadnym pozorem nie powinieneś głodować, w przeciwnym razie twoje i tak już osłabione ciało straci ostatnią siłę. Co robić? Znów są młode warzywa, liściaste i pikantne warzywa, które dodadzą siły i energii. Aby produkty te przyniosły maksymalne korzyści, nie podgrzewaj ich zbyt długo.

A co z poprawą trawienia i usunięciem całego nadmiaru, który nagromadził się w organizmie? Potrzebujesz błonnika, którego jest również bardzo dużo w młodych warzywach i ziołach. Dziki czosnek i szczaw, agrest i pokrzywa oraz zielone szparagi poprawią pracę przewodu pokarmowego, usuną toksyny i nadmiar wody. No i oczywiście wzbogacą Twój organizm w witaminy i minerały, które przywrócą Ci radość życia i wprawią w pozytywny nastrój.

Przepisy

Sałatka ze szczawiu, szpinaku i selera

Ta sałatka będzie dla wielu prawdziwym odkryciem: szczaw ma bogaty, kwaśny smak i doskonale komponuje się z selerem. Atrakcją jest oryginalny dressing na bazie konfitury z czarnej porzeczki.

Sałatka ze szczawiu, szpinaku i selera
Sałatka ze szczawiu, szpinaku i selera

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 2 łodygi selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g szpinaku
  • 3 gałązki koperku
  • 3 gałązki pietruszki
  • 200 g sałaty
  • 100 g szczawiu

do tankowania:

  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 10 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 5 g mielonego białego pieprzu
  • 2 g kminku
  • 20 ml kremu
  • 5 g soli

1. Przygotować wszystkie składniki na sałatkę ze szczawiu, szpinaku i selera. Wszystkie warzywa i zioła dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem.

2. Posortuj liście szczawiu, szpinaku i sałaty. Aby sałatka była delikatniejsza, odetnij twardy rdzeń od nasady szczawiu i liści szpinaku. Wszystkie liście pokroić w cienkie paski.

3. Usuń twarde łodygi z pietruszki i koperku. Liście posiekaj bardzo drobno. Jeśli seler ma twardą skórkę i nitki, obierz go nożem do obierania. Obierz i posiekaj czosnek.

4. Umieść wszystkie warzywa, seler i czosnek w głębokiej misce, dodaj sól i wymieszaj lekkimi ruchami. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15–20 minut.

5. Przygotuj opatrunek. Wymieszaj dżem porzeczkowy z oliwą i śmietaną. Dodać mielony biały pieprz, kminek i sól. Dokładnie wymieszaj. Umieść w pięknej misce.

6. Zdjąć sałatkę z folii spożywczej, ponownie wymieszać i podawać. Oddzielnie postaw miskę z dressingiem.

Przy okazji

Sałatkę ze szczawiu, szpinaku i selera można udekorować pokruszonym serem kozim lub serem feta. Można wtedy bez wyrzutów sumienia podać je jako samodzielne, lekkie danie.

Uwaga dla gospodyni

Im więcej zieleniny jest w sałatce, tym lepiej. Spróbuj na przykład dodać do gotowego dania rukolę, która wzbogaci smak pikantnymi nutami orzechowymi.

Detoks smoothie z selerem

Smoothie Detox z selerem to cudowny napój. Ma nie tylko przyjemny smak, ale także dodaje organizmowi potężnego zastrzyku energii, a także wspomaga odchudzanie.

Detoks smoothie z selerem
Detoks smoothie z selerem

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • 70 g łodyg selera
  • 2 duże zielone jabłka
  • 200 g szpinaku
  • 20 ml soku z cytryny

1. Jabłka, seler i szpinak dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Do przygotowania napoju używaj wyłącznie świeżych owoców i warzyw.

2. Obierz jabłka. Usuń rdzeń. Za pomocą noża do obierania usuń twarde włókna z selera; jeśli dostaną się do napoju, zniszczą jego smak.

3. Odłóż jedną łodygę selera do dekoracji. Pozostały seler, szpinak i jabłko włóż do miski blendera. Ubijaj, aż będzie gładkie.

4. Do miski blendera wlej trochę zimnej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Ubij ponownie. Rezultatem powinien być umiarkowanie gęsty i jednorodny napój.

5. Aby smoothie ostygło, możesz dodać do niego trochę pokruszonego lodu. Nie wkładaj go do lodówki, ale wypij od razu. Witaminy ulegają bardzo szybkiemu zniszczeniu.

6. Napój przelać do wysokich szklanek. Łodygę selera przekrój wzdłuż na pół i włóż do szklanek zamiast słomki (są wygodne do mieszania zawartości).

Przy okazji

Nie mieszaj więcej niż czterech składników, w przeciwnym razie napój nie będzie smakował dobrze. Jednak całkiem możliwe jest eksperymentowanie ze składnikami: w ten sposób można osiągnąć idealny smak.

Uwaga dla gospodyni

Aby napój był bardziej pożywny, rozcieńcz go nie wodą, ale mlekiem, jogurtem lub kefirem. Można również dodać różne przyprawy i przyprawy, miód.

Sałatka z jajkami i dzikim czosnkiem

Każdy zna sałatkę z zielonej cebuli, jajek i majonezu. A co jeśli dodasz świeżego akcentu do znanego dania? A może nawet bardzo pikantny, dodając na przykład aromatyczny dziki czosnek? spróbujmy!

Sałatka z jajkami i dzikim czosnkiem
Sałatka z jajkami i dzikim czosnkiem

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 4 jajka
  • 200 g dzikiego czosnku
  • 4 łyżki l. śmietana 20% tłuszczu
  • sól

1. Jajka na twardo ugotować, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i drobno posiekać.

2. Opłucz czosnek niedźwiedzi, osusz go, odetnij łodygi. Liście pokroić w cienkie paski.

3. Jajka wymieszać z czosnkiem niedźwiedzim, posolić, wyłożyć na talerze, posypać łyżką kwaśnej śmietany.

Przy okazji

Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym lub domowym majonezem.

Uwaga dla gospodyni

Do sałatki można dodać świeże ogórki pokrojone w paski i seler naciowy pokrojony w cienkie plasterki: wyjdzie bardzo orzeźwiające!

Zupa kaukaska z warzywami

Ten przepis jest w sam raz na urodziny serca! Tę zupę najlepiej przygotować na daczy wiosną lub wczesnym latem. Po prostu wyjdź do ogrodu lub na wieś, zbierz szeroką gamę warzyw, w tym dzikich, i dodaj je na patelnię!

Zupa kaukaska z warzywami
Zupa kaukaska z warzywami

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 600 g matsoni lub kefiru
  • 300 g młodych warzyw (pokrzywa, szpinak, dziki czosnek, rzeżucha)
  • 1 mała pęczek sałaty
  • 250 g ziemniaków
  • 120 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki l. olej roślinny
  • ostra czerwona papryka
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

1. Matsoni lub kefir dokładnie ostudź wcześniej. Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Zagotuj bulion lub wodę.

2. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu do miękkości, 10 minut. Często mieszaj, aby zapobiec brązowieniu cebuli.

3. Dodać ziemniaki, zalać gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia, gotować do miękkości ziemniaków, około 15 minut.

4. Drobno posiekaj wszystkie warzywa, w tym sałatę, włóż na sito, włóż do garnka do połowy wypełnionego wrzącą wodą, przykryj pokrywką i gotuj na parze (3 minuty).

5. Do zupy dodać warzywa, dodać sól i pieprz, zdjąć z ognia, zmiksować blenderem ręcznym na gładką i ostudzoną masę (najlepiej przelać je do miski i umieścić w dużej misce z lodem – dzięki temu zachowają zieleń jest jasna).

6. Zupę wymieszaj z matsoni lub kefirem. W razie potrzeby dodać więcej soli i pieprzu oraz doprawić ostrą papryką.

Przy okazji

Zupa kaukaska jest dla nas wszystkich doskonałym zamiennikiem zwykłej okroshki, tylko smak jest jaśniejszy i pikantny.

Uwaga dla gospodyni

Do tej zupy możesz dodać też wierzchołki z buraków, młodej marchewki czy rzodkiewki: w daniu będzie jeszcze więcej witamin!

Omlet z brokułami, szparagami i szpinakiem

Omlet z brokułami, szparagami i szpinakiem
Omlet z brokułami, szparagami i szpinakiem

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 8 jaj
  • 200 g kwaśnej śmietany 15% tłuszczu
  • 100 g mini szparagów
  • 100 g różyczek brokułów
  • 100 g szpinaku
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  • sól

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. W małym rondlu zagotuj osoloną wodę i blanszuj szparagi, brokuły i szpinak przez 1-2 minuty. Odcedzić na durszlaku i wysuszyć.

2. Ubij jajka ze śmietaną i solą.

3. Nasmaruj oliwą 4 małe foremki żaroodporne i równomiernie rozłóż między nimi warzywa. Wlać masę jajeczną, wstawić do piekarnika i piec około 12 minut (jajka powinny się zetknąć).

Przy okazji

Jeśli nie możesz dostać świeżych zielonych szparagów, rozglądaj się za mrożonymi: częściej można je znaleźć w naszych sklepach.

Uwaga dla gospodyni

Nie lubisz kwaśnej śmietany w omlecie? Zamiast tego użyj dobrej śmietany o zawartości tłuszczu 10–20%.

Szparagi z dressingiem cytrynowym i bułką czosnkową

Zielone szparagi są jedną z pierwszych roślin zbieranych wiosną. Szparagi są bardzo zdrowe i smaczne, a do tego szybko się gotują. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiedni sos, który nie zagłuszy, ale podkreśli jego delikatny smak.

Szparagi z dressingiem cytrynowym i bułką czosnkową
Szparagi z dressingiem cytrynowym i bułką czosnkową

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • 500 g szparagów
  • 100 g białego chleba bez skórki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 60 g masła
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

do tankowania:

  • 1 średnia szalotka
  • sok i skórka z 1 małej uzbeckiej cytryny
  • 4–5 łyżek. l. oliwa z oliwek

1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Pokrój chleb i piecz na blasze do pieczenia na złoty kolor, od 7 do 10 minut. Suszony chleb nacieramy czosnkiem, siekamy…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja