Co dodać do solonych pomidorów, żeby zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych

Co dodać do solonych pomidorów, żeby zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych

Co dodać do solonych pomidorów, żeby zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych

Olga Zacharowa 20 sierpnia 2023 r4,67 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział12Komentarz

W Suzdal poznaliśmy niesamowity przepis na solone pomidory od Siergiej Fiodorowicz Perow, doświadczony ogrodnik i mistrz solenia. To stary przepis na „beczkę”, który odziedziczył po matce. Przeszukaliśmy cały RuNet i nie znaleźliśmy takiego przepisu. Więc teraz będzie – „Słone pomidory w stylu Perowskiego”! Do ich przygotowania potrzebny jest dostępny, ale bardzo nieoczekiwany składnik solonych pomidorów.

Solone pomidoryO czym porozmawiamy w artykule:Przepis na solone pomidory po PerowskimJaki jest sukces solonych pomidorów po Perowskim?

Według tych, którzy mieli szczęście jeść pomidory marynowane według unikalnej receptury Siergieja Fiodorowicza, są one tak dobre, że żadne inne pomidory w puszkach nie mogą się z nimi równać. Są energiczne, mocne, o jasnym i bogatym smaku, bez nadmiaru soli, ale z charakterystyczną przyjemną kwaskowatością.

Przepis na solone pomidory w stylu Perowa

Do marynowania pomidorów w dwóch 5-litrowych słoikach potrzeba około 10-12 kg średniej wielkości pomidorów (tyle, ile zmieści się w dwóch słoikach, zależy od wielkości pomidorów), zalewę i sekretny składnik (więcej o tym poniżej) .

W przypadku solanki 10 litrów całkowicie schłodzonej wody zagotowanej („zimna wrząca woda”) – 2 fasetowane szklanki niejodowanej soli kuchennej, 1 fasetowana szklanka cukru, 1 średnia główka czosnku, rozłożona na goździki, gałązki i koperkowe parasole.

Do każdego z przygotowanych słoików należy włożyć trochę pomidorów, czosnku i koperku. I dodaj 1 świeże jajo kurze w skorupce na środek słoika! Jajko musi być świeże od kurczaka, a nie ze sklepu!

A potem wszystko jest jak zwykle: pozostałe składniki włóż do słoików i zalej solanką, aby trochę wypłynęła ze słoika. Przenieść je w ciemne i chłodne miejsce, luźno przykrywając zwykłymi plastikowymi (polietylenowymi) pokrywkami i pozostawić na 40 dni.

W tym czasie skorupka jajka się rozpuści, a białko i żółtko pozostaną w słoiczku. Solanka okazuje się mętna i niezbyt smaczna, więc pozostałe jajko w ogóle jej nie psuje. Ta solanka nie jest pijana.

Solone pomidory w stylu Perowa
Solone pomidory w stylu Perowa

Jaki jest sukces solonych pomidorów w stylu Perowa?

Znamy dwa interesujące fakty na temat jaj kurzych. Pierwszy. Najbardziej prestiżowe winiarnie Bordeaux i Burgundii przejrzystość swojej kolekcji win zawdzięczają jajom, a raczej ich białkom. Do wina dodajemy ubite na gładką masę białka (ok. 6 jaj na beczkę), mieszamy i odstawiamy na 14 dni. W tym czasie „wychwytuje” wszelkie niepotrzebne zanieczyszczenia, zamieniając się w ciężkie płatki i osiadając na dnie. Osad wylewa się, a proces nazywa się klarowaniem lub klarowaniem. Jest to procedura znana wielu – wyjaśnia się również buliony.

Co ciekawe, zamiast białka (dość drogiego) stosuje się suchą albuminę, otrzymywaną w wyniku suszenia tych samych białek. Działa na wino delikatniej, powstające płatki są mniejsze i wymagają więcej czasu na całkowite osiadanie.

Okazuje się, że solone pomidory „z jajkiem” wychodzą tak niesamowicie smaczne właśnie ze względu na białko? Jeśli jednak jego udział istnieje, jest on minimalny. Najprawdopodobniej powód jest inny.

Fakt drugi. Skorupki jaj to przede wszystkim wapń. Skorupka 1 średniego jajka zawiera około 700 mg wapnia! Koneserzy kawy i bariści odkryli, że wapń jest dobry do parzenia kawy. Woda wzbogacona wapniem doskonale podkreśla kwasowość kawy i pozwala jej się otworzyć, niezależnie od jakości wypalenia ziaren. A piwowarzy są pewni, że wapń ma korzystny wpływ na fermentację.

Można przypuszczać, że przyczyną sukcesu pomidorów Perov jest właśnie skład chemiczny skorupki jajka, która po około miesiącu rozpuszcza się w solance!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #lifehow #solone pomidory #przetwory pomidorowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa17 sierpnia 2022 r

Evgeny, to jest zastrzeżony przepis. Perowowie dokładnie to robią)

00Odpowiedź

Jewgienij (gość)

17 sierpnia 2022 r

Dlaczego więc nie można włożyć do słoika gotowanego jajka, a trzeba włożyć surowe? Żebyś na pewno nie mógł pić solanki ze względu na rozlane tam surowe jajko?

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa13 listopada 2020 r

Yuri, nie wiem, co chciałeś powiedzieć swoim komentarzem) „ugh” – czy chodzi o coś z twoich doświadczeń? Oczywiste jest, że jajko należy dokładnie umyć przed użyciem. czy można mieć co do tego jakieś wątpliwości?))

00Odpowiedź

Jurij (gość)

13 listopada 2020 r

No bo jak można jeść takie pomidory, gdy jajko jest świeże od kurczaka?… ugh

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa20 października 2020 r

Aleksandrze, dziękujemy za Twoją opinię! Jakie masz dane? Na czym opierasz swoją wypowiedź?

00Odpowiedź

Aleksander (gość)

20 października 2020 r

Jeśli chodzi o kawę, jest to całkowicie błędne. Dużo wapnia oznacza twardą wodę, ale wręcz przeciwnie, kawa traci smak i kwaskowatość.

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa7 września 2020 r

Konstanta, ponieważ próbowałam już wielu pikli Siergieja Fiodorowicza, mogę powiedzieć, że wszystko jest pyszne, a jestem dość kapryśną i rozpieszczoną zjadaczką, która jadła mnóstwo rzeczy) spróbuję w październiku, kiedy te pomidory będą już gotowe, żeby je wypróbować i dać znać co i jak. Ale w tym przypadku jajko dodaje się tylko ze względu na smak, ale nie ze względu na korzyść.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca7 września 2020 r

Olga, zgadzam się, że pomidory są solone ze względu na smak. Ale po prostu kryteria smaku i pojęcie „smaku” są różne dla każdego. Jeśli dasz dziesięciu różnym osobom spróbować tych samych pomidorów, jedna powie: „Boskie!”, Inna powie „Normalne”, trzecia powie „Nic specjalnego”, czwarta poczuje to i odejdzie, a piąta powie „Bah!” na podstawie samego widoku i zapachu. i biegnie do toalety.) Cóż, nadal nie można całkowicie spisać solanki; w Rosji jest to napój „strategiczny”.) Kiedy solimy zielone lub brązowe pomidory, solanka najpierw staje się mętna, a potem z czasem osiada i staje się przezroczysty. Ja robię z niego solanki, pikle, duszoną kapustę itp., a mój mąż uwielbia zimną solankę z ziemniakami i to nawet na kaca.) Jak mówi przysłowie: „O gustach się nie dyskutuje”, ale proszę bardzo .) A raczej ja się nawet nie kłócę, ale wyrażam swoją opinię na temat tego, że rozpuszczona skorupka w postaci Ca przedostaje się do pomidorów i czyni je zdrowszymi, ale smak dla mnie wydaje się mało prawdopodobne, aby miało to jakikolwiek wpływ.)

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa7 września 2020 r

Konstanta, a także, jeśli po prostu wrzucisz skorupkę do słoika, nie rozpuści się ona równomiernie i powoli. Zatem na jajo wpływa tylko jedna strona – zewnętrzna. Miesiąc na rozpuszczenie i 10 dni na utrwalenie wyniku! Dlatego wszystko jest tak, jak powinno być)

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa7 września 2020 r

Konstanta, ale moim zdaniem przepis wcale nie jest dziwny) Myślę, że już go próbowaliśmy, kiedy taki przepis pojawiał się na różne sposoby – i rozsądniejsze było dodanie całego jajka. a pomidory są solone nie ze względu na przezroczystość pomidorów, ale ze względu na ich smak. wiele solanek jest mętnych i bez jaj)

00OdpowiedźKonstancjaKonstancja7 września 2020 r

Naprawdę zaskoczony! Zachowałem to dla siebie. Chciałbym spróbować!

00OdpowiedźKonstancaKonstanca6 września 2020 r

Pomidory mogą okazać się pyszne, ale przepis jest trochę dziwny. Po co dodawać całe jajko, skoro można po prostu dodać skorupkę, a rozpuści się ono w zalewie, wzbogacając pomidory w wapń? A solanka nie będzie mętna ze względu na białko i żółtko.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja