Cienkie naleśniki z mlekiem

Cienkie naleśniki z mlekiem

Mój magnes 18 lutego 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzMój magnes Do przepisu

Istnieje ogromna różnorodność przepisów na naleśniki – drożdżowe, na zakwasie, z fermentowanymi produktami mlecznymi, z wrzącą wodą, z glutenem i bez, z różnych rodzajów mąki. A jednak jednym z najczęstszych są cienkie naleśniki z mlekiem. Nie będą wymagały od Ciebie żadnych wyjątkowych składników ani szczególnie długich przygotowań, jak na przykład naleśniki na zakwasie. Wystarczy szybko zagnieść ciasto z najprostszych składników, które można znaleźć niemal w każdym domu – mąki, soli, cukru, jajek i mleka, a następnie odstawić na pół godziny. Grubość naleśników będzie zależała od grubości ciasta, a grubość będzie zależała od składników (każda mąka jest inna, a jajka mogą być różnej wielkości). Spróbuj upiec swój pierwszy naleśnik z ciasta w proporcjach podanych w przepisie. Jeśli pierwszy naleśnik okaże się za gęsty, do ciasta dodajemy odrobinę wrzącej wody lub ciepłego mleka, mieszamy i próbujemy ponownie. Jesteśmy pewni, że Ci się uda!

Złożoność: łatwo Kalorie: 135,92 kcal/porcja Porcje: 15 Gotowanie: 1 godzina Używany: 3,33 g/6,19 g/16,83PieczenieKuchnia rosyjskaŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaCiasto bez drożdżyNaleśnikiNaleśniki są cienkiePiekarniaPrzekąskaKarnawałNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 15 PORCJI500 ml mleka200 g mąki2 jajka2 łyżeczki Sahara0,25 łyżeczki sól2–3 łyżki. l. olej roślinny + do smarowania patelni30 g masła do podaniadżem do podaniamiód do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Oddzielnie wymieszaj jajka z mlekiem w temperaturze pokojowej. Stopniowo wlewaj masę jajeczno-mleczną do mąki, cały czas ubijając. Zagnieść dość gęste, gładkie ciasto.

Krok 2

Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na 30 minut.

Krok 3

Ciasto wymieszaj trzepaczką. Jeśli wydaje Ci się gęste, wlej trochę wrzącej wody. Przed pieczeniem dodać 2-3 łyżki. l. olej roślinny.

Krok 4

Rozgrzej patelnię naleśnikową na średnim ogniu z olejem roślinnym. Ciasto nakładać do chochli i wlewać na patelnię. Obracaj tak, aby równomiernie się rozłożył. Zmniejsz ogień do średniego i piecz naleśnik z jednej strony na złoty kolor. Przeciągnij krawędzią szpatułki po obwodzie naleśnika i odwróć go. Piec po drugiej stronie. Przełożyć na talerz i posmarować masłem.

Krok 5

W ten sam sposób upiec resztę naleśników, smarując masłem i układając jeden na drugim. Podawać z dżemem, kwaśną śmietaną, miodem lub dowolnymi dodatkami.

UWAGA DO GOSPODARKI

Możesz natłuścić patelnię w tradycyjny sposób: obranego ziemniaka pokrój, połóż na widelcu i zanurz go w oleju roślinnym. Możesz też położyć na widelcu kawałek zimnego masła lub smalcu. Ale oczywiście znacznie wygodniej jest smarować powierzchnię silikonową szczoteczką.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 6,63 g (8,29% wartości dziennej) • tłuszcze 11,78 g (13,09%) • węglowodany 24,70 g (14,70%) • błonnik pokarmowy 0,71 g (2,37%) • kcal 232,53 (12,92%) • NNKT 4,41 g (22,05%) • sód 100,22 mg (6,91%) • cukier ogółem 4,71 g (9,42%)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja