Cienkie naleśniki z kwaśnym mlekiem

Cienkie naleśniki z kwaśnym mlekiem

gastronomia 21 lipca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzCienkie naleśniki z kwaśnym mlekiem Do przepisu

Cienkie naleśniki na kwaśnym mleku przygotowywane są według najprostszej i najbardziej uniwersalnej receptury. Do głównych zalet przepisu należy szybkość przygotowania – naleśniki z pół litra mleka będą gotowe w pół godziny. Nie wymagają rzadkich produktów – wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w każdej lodówce. Nadają się na każdą okazję – można je podawać dzieciom i dorosłym, w niedziele i dni powszednie, z nadzieniem lub tak jak jest. Jeśli chodzi o nadzienie, możemy powiedzieć jedno – dowolne według Twojego gustu! mięso, drób, grzyby, ryby, sery, kapusta, twarożek, jabłka – każdy się nada. Gdy naleśniki podawane są osobno, doskonałym towarzyszem będzie kwaśna śmietana, miód, dżem, mleko skondensowane lub jagody przecierane cukrem. Podsumowując, można powiedzieć – nie przepis, a znalezisko! A żeby mieć pewność, że dostaniesz naleśniki, postępuj dokładnie według przepisu krok po kroku i porównaj swoje kroki ze zdjęciem.

Złożoność: trudny Kalorie: 505,98 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 5 minut Używany: 11,30 g/26,58 g/50,75PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJImąka pszenna – 220 gkwaśne mleko – 500 mljajko C0 – 2 szt.olej roślinny – 4 łyżki. l.cukier – 1 łyżka. l.soda – ½ łyżeczki.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wyjmij jajka z lodówki wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Do chochli wlać mleko i lekko podgrzać, aż mleko zacznie się ścinać, 30-40 sekund. Mąkę i sodę przesiać przez drobne sito.

Krok 2

Jajka rozbij do głębokiej miski. Dodać sól i cukier i ubić mikserem. Jajek nie trzeba ubijać na pianę, wystarczy, że białko i żółtko połączą się w jednolitą masę.

Krok 3

Do miski wlać ciepłe mleko i 2 łyżki. l. olej roślinny, dodać mąkę i wymieszać mikserem. Zacznij wyrabiać ciasto na niskich obrotach, następnie zwiększ je na maksymalne – w ten sposób pozbędziesz się grudek mąki.

Krok 4

Rozgrzej patelnię o średnicy 22-24 cm na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średnio-wysokiego i posmaruj dno i boki patelni olejem roślinnym. Patelnię wystarczy natłuścić przed pieczeniem pierwszego naleśnika, w przyszłości nie będzie to konieczne ze względu na olej dodawany do ciasta.

Krok 5

Na patelnię wlać około 100 ml ciasta. Wygodne jest użycie miarki lub butelki z podziałkami. Przechylamy patelnię i rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni. Ciasto jest dość płynne, więc bez problemu rozleje się po dnie.

Krok 6

Piec naleśnik z jednej strony przez 1 minutę. W tym czasie brzegi naleśnika zarumienią się, a ciasto przestanie się świecić. Delikatnie przesuwaj szpatułką po bokach patelni, oddzielając brzegi naleśnika i przewróć go na drugą stronę. Gotuj przez kolejne 45 sekund i przełóż na talerz. Kontynuuj, aż skończy się ciasto.

PRZYDATNE RADY

Kwaśne mleko, na którym wyrabia się ciasto, może mieć wczoraj lub dwa dni, najważniejsze jest to, że zachowuje swoje właściwości jako płyn i nie zamienia się w gęsty jogurt. Kwaśne mleko można zastąpić kefirem, tanem lub ayranem, ale należy użyć produktu o niskiej zawartości tłuszczu, w przeciwnym razie naleśniki okażą się gęste.

PRZY OKAZJI

Jeśli ciasto nie rozpływa się szybko i gładko po dnie gorącej patelni, oznacza to, że jest za gęste. Aby zaradzić tej sytuacji, do miski dodaj kilka łyżek mleka lub wody i ponownie zamieszaj.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja