Cienkie mięso mielone na pierogi i musy
gastronomia 17 czerwca 20090,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 30 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia francuskaPustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 30 PORCJIjajka (tylko białka) – 4 szt.dowolne chude mięso mielone – 1 kgświeżo zmielony biały pieprzsól – 4 łyżeczki.śmietana 35% tłuszczu – 1,5 szklanki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ostudzić krem. Mięso mielone ubić w blenderze lub robocie kuchennym, następnie przetrzeć przez drobne sito. Białka ubijamy na lekką pianę i dodajemy porcjami do mielonego mięsa. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i ponownie przetrzeć przez sito. Włóż do miski, przykryj talerzem i połóż na wierzchu mały ciężarek. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
Krok 2
Miskę z mięsem mielonym włóż do pojemnika wypełnionego lodem. Stopniowo dodawaj ostudzoną śmietankę, mieszając drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
Krok 3
Gotowe mięso mielone nabieramy łyżką i drugą łyżką formujemy z niego mały klusek. Zalać wrzątkiem lub bulionem i gotować 2 minuty. Z tego mięsa mielonego można przygotować fantastyczne chińskie przekąski i dim sum. Szczególnie dobre są kluski przezroczyste, które należy ugotować na parze. Aby to zrobić, musisz znaleźć skrobię pszenną – nie jest to najłatwiejsze zadanie, ale wykonalne. Na ciasto wymieszaj 150 g skrobi pszennej z 2 łyżeczkami. skrobi kukurydzianej, dodaj 2 łyżki. l. roztopiony tłuszcz wieprzowy i pocierając zalać nieco ponad 1/2 szklanki wrzącej wody. Bardzo szybko zagnieść elastyczne ciasto. Odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, rozwałkowujemy je na bardzo cienki okrąg, nadziewamy mielonym mięsem, ściskamy jak kluskę i wkładamy do parowaru wyłożonego liśćmi sałaty. Paruj przez około 10 minut. i podawać z sosem sojowym.