Cienkie ażurowe naleśniki według babcinego przepisu
Olga Siutkina 04 marca 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz
Naleśniki z masłem, kwaśną śmietaną, makiem i miodem, kawiorem i rybą – nie sposób ich wszystkich zliczyć. Naleśniki gryczane, pszenne, jaglane, szybkie naleśniki z przyprawami, naleśniki drożdżowe, naleśniki grube i cienkie, które w dawnych czasach nazywano blintzami. Postaram się opowiedzieć Ci wszystko co o nich wiem, cienkie naleśniki. A piekę je już prawie 40 lat – pieczenia nauczyła mnie babcia.
Oczywiście każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na naleśniki, znany i najbardziej ukochany. W procesie pieczenia cienkich, delikatnych naleśników wystarczy, jak mówią, napełnić dłoń i wszystko się ułoży z zamkniętymi oczami.
Jak przygotować patelnię do pieczenia cienkich naleśników
Być może musisz zacząć od najważniejszej rzeczy – od patelni. Najlepszym do tych celów jest żeliwo. Wybierz ten, który pasuje do Twojego pieca – gazowy, elektryczny, szklano-ceramiczny lub indukcyjny.
Nową patelnię należy podgrzać solą i wytrzeć do sucha miękką szmatką. Następnie ponownie postaw na ogniu, ponownie podgrzej i natrzyj olejem roślinnym lub smalcem. Na powierzchni tworzy się cienki film, który pomoże naszym naleśnikom zeskoczyć z patelni.
Tak, a najważniejsze jest to, aby nie myć patelni po użyciu, a jedynie wytrzeć ją ręcznikiem papierowym lub lnianą serwetką.
Patelnia jest gotowa – raz na zawsze, teraz możesz zacząć wyrabiać ciasto naleśnikowe.
Cienkie ażurowe naleśniki
Czego potrzebujesz:
- 200 g mąki pszennej premium
- 500 ml zimnego mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka. l. cukier granulowany
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka olej roślinny
- mały kawałek słoniny
- Jajka lekko ubij trzepaczką.
- Do miski przesiej mąkę. Dodać cukier granulowany i sól, 250 ml mleka i dokładnie wymieszać – nie powinno być grudek. Dodać jajka i ponownie wymieszać. A teraz stopniowo wlewaj pozostałe mleko i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Obserwuj konsystencję – ciasto powinno wyglądać jak 1% kefiru, czyli dość płynnego. Zasadą przygotowania ciasta nie jest przesypywanie mąki na płyn, ale stopniowe przechodzenie do mąki.
- Na koniec dodaj olej roślinny. Ponownie wymieszaj i pozostaw na 20-30 minut. Nie należy ubijać ciasta, w przeciwnym razie nie dostaniesz koronkowych naleśników.
- Teraz czas na najprzyjemniejszą część – odpowiednio rozgrzaną patelnię. Na mocno rozgrzanej patelni naleśniki szybko się zagotują i spalą; na słabo rozgrzanej patelni okażą się gładkie, bez dziur.
- I w żadnym wypadku nie przesadzaj z smarowaniem patelni! Naleśniki będą się „rolować” nie przyklejając się do dna, a ażur również nie sprawdzi się. Najlepszym środkiem do smarowania jest kawałek smalcu położony na widelcu: na dnie patelni pozostaje cienka warstwa tłuszczu.
- Z czasem można nauczyć się słuchać naleśników: ostre i głośne syczenie – patelnia jest bardzo gorąca, ledwo słyszalne – nie jest do końca nagrzana.
- Ponieważ nasze naleśniki są zrobione z cukru i są bardzo cienkie, smażą się szybko – nie dłużej niż 20 sekund. Gdy brzegi się zarumienią, obróć naleśnik na drugą stronę: za pomocą noża z tępym końcem podnieś brzeg i przewróć naleśnik na drugą stronę. Kolejne 10 sekund – i naleśnik jest gotowy.
- Nie polecam od razu smarować cienkich naleśników olejem. Lepiej układać je jeden po drugim lub na pół. A następnie podgrzej je na patelni z roztopionym masłem lub polej ulubionym nadzieniem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Maslenitsa #naleśniki #Olga Syutkina #cienkie naleśnikiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
21 lutego 2015 r
Dobry przepis i wszystko doskonale wyjaśnione, nie zadziała. Oczywiście im cieńsze i bardziej równomiernie można wlać ciasto na patelnię, tym lepiej. Robię je z mąki pełnoziarnistej, wychodzą świetne, cienkie i elastyczne.
00Odpowiedźosakhan13119 lutego 2015 r
spróbuj na wodzie bez jajek, cienkie jak papier… Uczę się 20 lat, ale to nie działa… A babcia odeszła…
00Odpowiedźkonsola Lucida11 marca 2014
nieźle, ale nic specjalnego. prawie tak samo, jakbyś miksował na oko, bez żadnego przepisu. i z tych proporcji wychodzi tylko około 14-15 naleśników, a są one bardzo cienkie, czyli bardzo mało dla żarłocznej rodziny.
00Odpowiedź
4 marca 2014 r
Według TEGO przepisu moja babcia upiekła standardowe naleśniki – cienkie, delikatne, mięciutkie. W końcu też się odważyłam. Przepis jest prosty, nie mogą się nie udać! Ale oczywiście musisz postępować zgodnie z podanymi zaleceniami. Pewną trudnością było szybkie i równomierne wylanie ciasta na patelnię. Ale ucz się szybko. Wielkie dzięki dla autora!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych