Cielęcina wędzona na sucho z fasolą i kluskami kukurydzianymi

Cielęcina wędzona na sucho z fasolą i kluskami kukurydzianymi

gastronomia 09 lipca 2015 rCielęcina wędzona na sucho z fasolą i kluskami kukurydzianymi Do przepisu Stopień trudności: trudny Porcje: 8 Gotowanie: 50 minutGotowanieNa grillu, na grilluSuszenie, suszenieKuchnia śródziemnomorskaKolacjaPustyDanie główneMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJI1,5 kg pulpy cielęcej 500 g dużej czerwonej fasoli suszonej 500 g mąki kukurydzianej białej 3 jajka 150–200 ml mleka 1 cebula 1 słodka papryka 6–8 ząbków czosnku 1 mała ostra papryczka chili 1/2 łyżeczki. nasiona kopru 1/2 łyżeczki. suszony tymianek (tymianek), kolendra i pikle do podania, sól Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Kawałek cielęciny natrzeć obficie solą i powiesić w wentylowanym pomieszczeniu w temperaturze 15–20°C na 2–3 tygodnie.

Krok 2

Suszone mięso pokroić w prostokątne kawałki o masie 50–60 g, ułożyć na metalowej siatce umieszczonej na kamieniach na wysokości 15–20 cm nad ziemią. Pod siatkę należy umieścić mieszaninę wiórów drzewnych i pokrzywy i podpalić. Po spaleniu pokrzywa mocno dymi i wydziela specyficzny aromat. Mięso wędzić w ten sposób przez 2 godziny, w razie potrzeby dodając pokrzywy i mokre wióry. Gotowe mięso powinno mieć ciemną skórkę i przyjemny słono-dymny smak.

Krok 3

Fasolę namoczyć wcześniej na 8 godzin w zimnej wodzie, następnie odlać wodę, włożyć fasolę do rondla, zalać 2 litrami świeżej zimnej wody i postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, gotować do połowy ugotowania, około 40 minut. Nie dodawaj soli!

Krok 4

Dodać mięso, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.

Krok 5

Drobno posiekaj cebulę i paprykę. Grubo posiekaj czosnek i chili.

Krok 6

Mąkę kukurydzianą przesiać z solą, dodać jajka i mleko. Zagnieść gęste ciasto, ugniatać rękami, aż będzie gładkie, 10 minut. Następnie łyżką maczaną we wrzącym bulionie odrywać kawałki ciasta jak kluski i wrzucać je do zupy. Dodaj cebulę i paprykę. Gotuj, aż kluski będą gotowe, 10 minut.

Krok 7

Przed zdjęciem zupy z ognia dodaj czosnek, chili, nasiona kopru i tymianek. Podawać gorące, posypane posiekaną kolendrą i piklami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja