Mleko skondensowane: jak go używać do gotowania
Czy naprawdę jest coś jeszcze, co można zrobić ze skondensowanym mlekiem, poza jedzeniem go łyżkami? – Z pewnością. Można z niego przygotować desery, wypieki, sosy, a nawet marynaty do wieprzowiny czy kurczaka. To właśnie proponujemy zrobić, zbierając jako podpowiedź sprawdzone przepisy z mlekiem skondensowanym.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Gotowanie na skondensowanym mleku
- Przepisy na mleko skondensowane z kolekcji
- Trufle z mleka skondensowanego
- Ciasto z grzanek żytnich z kremem maślanym i mlekiem skondensowanym
- Lody z mlekiem skondensowanym i piankami marshmallow
- Lody śliwkowe w stylu Bollywood
- Deser tajga autorstwa Aleksandra Karelina od ota-szefa kuchni Maxima Rybakowa
- Bandrek: pikantna herbata imbirowa z mlekiem skondensowanym
- Szybki przepis na domowy likier Baileys ze skondensowanym mlekiem
Słynna niebiesko-biała puszka skondensowanego mleka od dawna jest nie tylko opakowaniem, ale symbolem dzieciństwa, młodości i wiecznie głodnego życia studenckiego. Czy znasz inny przysmak, równie przystępny cenowo, przystępny cenowo i zrozumiały dla naszych gustów, który można dodać do herbaty lub kawy, posmarować miękkim białym pieczywem i sprawić zarówno przekąskę, jak i przyjemność? Takiej pokusie nie sposób się oprzeć, pomimo dużej zawartości cukru w mleku skondensowanym. Ale o tym też nie należy zapominać. Połowa ze 100 g produktu to cukier. Więc proszę, nie nadużywaj tego.
PRZY OKAZJI! 1 łyżka. l. mleko skondensowane = 30 g produktu, 1 łyżeczka. — 12 gr
KBZHU w 100 g pełnego skondensowanego mleka z cukrem, 8,5% tłuszczu:
- 328 kcal
- 7,2 g białka
- 8,5 g tłuszczu
- 55,5 g węglowodanów
- 27 gramów wody
- 0 g błonnika
- 15% DV potasu
- 31% wapnia
WAŻNY! Otwartą puszkę skondensowanego mleka można przechowywać przez długi czas – w lodówce co najmniej przez miesiąc. Lepiej jednak przelać go z puszki do szklanego słoika lub do torebki Ziploc, usuwając (wyciskając) stamtąd jak najwięcej powietrza.
Gotowanie na skondensowanym mleku
Mleko skondensowane potrzebne jest do deserów i wypieków – to także kluczowy element nadający tajskiej herbacie mrożonej charakterystyczną słodycz, produkt stosowany w domowych lodach i „trzecie” mleko w torcie Trzech Mleków (obok mleka roztopionego i zwykłe mleko).
Zacznijmy od jednego z najsłynniejszych zastosowań skondensowanego mleka – kremu maślanego. W tym celu do najlepszej jakości masła dodaje się mleko skondensowane. Kremowi temu można nadać różne smaki i aromaty: waniliowo-czekoladowy, migdałowy, karmelowy czy owocowy. Krem łatwo trzyma swój kształt i nie rozpływa się, dlatego nadaje się do dekorowania ciast i wypieków, a także do łączenia warstw ciast. Nie nasiąka jednak wystarczająco dobrze ciasta, jest dość ciężki i nie nadaje się do wszystkich rodzajów wypieków cukierniczych.
Do przygotowania kremu potrzebne będzie masło o temperaturze pokojowej, aby można było je ubić mikserem lub trzepaczką, aż do uzyskania puszystej, elastycznej białej masy. Mleko skondensowane (także o temperaturze pokojowej) należy dodawać małymi porcjami, za każdym razem ubijając, aż masa będzie puszysta i jednorodna. Na około 400 g śmietanki potrzeba 200 g masła i 200 g mleka skondensowanego.
Już niedługo, gdy nadejdzie sezon świeżych jagód i owoców, mleko skondensowane stanie się przyjemnym składnikiem pysznej, orzeźwiającej sałatki. Do tego dania dodajemy skondensowane mleko do posiekanych truskawek, kiwi i melona, mieszamy. Można spróbować innych kombinacji smakowych, ale to zdaniem szefów kuchni jest najbardziej idealne.
Na szybki letni deser wymieszaj około 1 łyżki. l. skondensowanym mlekiem z grubo posiekanymi brzoskwiniami lub morelami i zapiekamy w piekarniku, aż owoce się skarmelizują.
Mleko skondensowane nadaje się nie tylko do deserów. Dodaj 1 łyżkę. l. lub 2 w marynacie do wieprzowiny lub kurczaka zamiast cukru, jeśli jest on zawarty w przepisie na marynatę. Mleko skondensowane uwielbia kokos, więc mieszaj mleko kokosowe i mleko skondensowane podczas przygotowywania słodkich marynat w stylu azjatyckim, takich jak szaszłyki wieprzowe podawane z pikantnym warzywnym curry. Aby przygotować tę marynatę po tajsku, dodaj mieszankę 400 ml mleka kokosowego i 2 łyżki. l. sos rybny, 1–2 łyżki l. sos sojowy, 1 łyżeczka. sól morska, 1 łyżeczka. świeżo zmielony biały pieprz, 0,5 łyżeczki. curry i szczyptę mielonej kurkumy zagotować w rondlu o grubym dnie, od czasu do czasu mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zacznie wrzeć i poczujesz aromat. Marynatę wlać do dużej miski, lekko ostudzić, następnie dodać 180g skondensowanego mleka. Mieszaj energicznie i spróbuj sosu: powinien być jednocześnie słodki, słony i ostry. Do miski włóż 1 kg wieprzowiny (najlepiej miąższu łopatki wieprzowej) i dobrze wymieszaj, aby marynata dotarła do każdego kawałka. Przykryj miskę talerzem/pokrywą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Następnie wyjmij i pozostaw w temperaturze pokojowej na pół godziny. Kawałki wieprzowiny nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy lub grillujemy, aż będą ugotowane. Podawaj kebaby na gorąco.
Przepisy na mleko skondensowane z kolekcji
Trufle z mleka skondensowanego
Trufle z mleka skondensowanego
Aby przygotować trufle ze skondensowanego mleka, potrzebujesz:
- 180–200 g kakao w proszku bez cukru
- 0,3 łyżeczki każdy imbir w proszku, wanilia, mielony kardamon i cynamon
- 240 g mleka skondensowanego
- Wymieszaj 100 g proszku kakaowego z proszkiem imbirowym, mielonym kardamonem, cynamonem i wanilią.
- Podgrzej mleko skondensowane, aż prawie się zagotuje. Dodawaj porcjami masę kakaową, za każdym razem dokładnie mieszając silikonową szpatułką. W rezultacie powinieneś otrzymać plastyczną masę.
- Małą kwadratową blaszkę wyłóż folią spożywczą tak, aby brzegi zwisały, wyłóż powstałą masę i dokładnie wygładź. Przykryć wystającymi brzegami i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Na desce posypanej resztą kakao połóż kwadrat masy czekoladowej. Podgrzej nóż i pokrój warstwę w kwadraty o boku 2,5–3 cm posypać kakao.
- Uformuj kwadratowe trufle z zaokrąglonymi rogami, obtocz je w kakao, aby zapobiec sklejaniu się.
- Ułożyć na papierze do pieczenia, posypać obficie kakao i odstawić na chwilę, a następnie przełożyć na talerz lub do naczynia. Trufle z mleka skondensowanego można również wykorzystać jako jadalny prezent.
Ciasto z grzanek żytnich z kremem maślanym i mlekiem skondensowanym
Ciasto z grzanek żytnich z kremem maślanym i mlekiem skondensowanym
Aby przygotować ciasto ze skondensowaną śmietaną mleczną, potrzebujesz:
Do kremu:
- 300 g masła + na patelnię
- 10 łyżek l. mleko skondensowane
- 2 łyżki l. koniak
Do impregnacji:
- 100 g cukru
- 80 ml wody
- 1 łyżka. l. sok z cytryny
- skórka z 1 cytryny
Do testu:
- 110–130 g krakersów żytnich
- 5 jaj
- 70 g cukru
- 1 łyżka. l. mąka premium + na pleśń
- 1 łyżeczka kakao w proszku bez cukru
- sól
Do dekoracji:
- kolorowe kandyzowane owoce
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Aby przygotować ciasto, rozgnieć krakersy lub zmiel je na drobny okruszek. Przesiej przez sito. W żaroodpornej misce ubijaj jajka, sól i cukier mikserem na średnich obrotach, aż masa będzie puszysta. Miskę wstawić do łaźni wodnej i podgrzać do 50°C, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić, ubijając.
- Do przygotowanej płynnej mieszanki dodać krakersy, mąkę i kakao. Mieszaj, aż będzie gładkie.
- Dno żaroodpornej okrągłej tortownicy o średnicy 16 mm–Smarujemy masłem 18 cm i posypujemy mąką. Strząśnij nadmiar. Nie smaruj boków! Wlać ciasto.
- Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 25–30 minut lub do całkowitego ugotowania. Całkowicie ostudzić.
- Aby namoczyć, do rondla o grubym dnie wsyp cukier i wodę. Zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, zagotować 1–2 minuty Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać sok i skórkę z cytryny. Zamieszać. Całkowicie ostudzić.
- Na krem ubić miękkie masło mikserem na puszystą, prawie białą masę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj mleko skondensowane o temperaturze pokojowej. Po każdym dodaniu mleka ubijaj na gładką masę. Wlać koniak i ponownie ubić śmietanę na gładką masę. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
- Ciasto pokroić na 3 części. Obficie nasącz 2 dolne części impregnatem za pomocą pędzla silikonowego i posmaruj kremem. Złóż ciasto. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Udekoruj kandyzowanymi owocami. Przechowywać w lodówce do momentu podania.
Lody z mlekiem skondensowanym i piankami marshmallow
Lody z mlekiem skondensowanym i piankami marshmallow
Do gotowania 10–Na 12 porcji lodów z mlekiem skondensowanym potrzebujesz:
- 400–450 g pianek, najlepiej różowych lub wielobarwnych
- 1 puszka mleka skondensowanego (350-400 g)
- 100 ml mleka
- 1 łyżka. l. ekstrakt waniliowy
- 30 ml likieru śmietankowego
- 300 ml śmietany 30% tłuszczu
- 2–3 plasterki ciasta waniliowego
- sól morska
- Odkładając na bok 8–10 pianek marshmallow do podania, resztę przełóż do miski i podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund. Pianka powinna zwiększyć swoją objętość i po wymieszaniu przekształcić się w jednorodną, średnio gęstą masę. Dodać sól i trochę ostudzić. Jeśli pianki są różnych kolorów, rozpuść każdą część osobno.
- W czystej misce wymieszaj mleko skondensowane ze zwykłym mlekiem, dodaj ekstrakt waniliowy i likier.
- Oddzielnie ubij śmietanę mikserem na stabilną pianę. Dodawaj je małymi porcjami do skondensowanego mleka, delikatnie mieszając szpatułką.
- Dodaj roztopione pianki marshmallow. Delikatnie zamieszaj. Ułożyć ciasto pokrojone w drobną kostkę. Szybko mieszaj, aby równomiernie rozprowadzić ciasto w całej mieszance.
- Zrób lody w specjalnej maszynie lub w zamrażarce.
- Zdobądź lody za 10–15 minut przed podaniem. Formuj kulki i posyp je pozostałymi piankami marshmallow, pokrój je na małe kawałki.
Lody śliwkowe w stylu Bollywood
Lody śliwkowe w stylu Bollywood
Do przygotowania 6 porcji lodów śliwkowych z mlekiem skondensowanym potrzebujesz:
- nasiona z 7 strąków kardamonu
- 100 g cukru
- skórka z 1 małej cytryny
- 700 g dojrzałych śliwek bez pestek
- 90 ml wody
- 400 ml skondensowanego mleka
- 120 ml mleka skondensowanego (z puszki)
- 2 łyżki l. posiekane niesolone pistacje do podania
- W moździerzu utrzeć nasiona kardamonu z cukrem i skórką z cytryny.
- Śliwki przekrój na pół i włóż do rondelka. Do mieszanki kardamonu i cukru dodaj wodę. Wlać śliwki i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
- Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 minut. Śliwki przełożyć na sito, włożyć do miski blendera i zmiksować. Całkowicie ostudzić.
- W misie blendera wymieszaj skondensowane i skoncentrowane mleko oraz 300 g przecieru śliwkowego na gładką masę. Przelej do 6 małych foremek i włóż do zamrażarki na 4 godziny.
- Zanurz foremki w gorącej wodzie i przytrzymaj przez kilka sekund. Odwróć się i połóż lody na talerzu. Podawać z resztą puree ziemniaczanego i pistacjami.
Deser tajga autorstwa Aleksandra Karelina od ota-szefa kuchni Maxima Rybakowa
Deser tajga autorstwa Aleksandra Karelina od ota-szefa kuchni Maxima Rybakowa
Do przygotowania 4 porcji deseru jagodowego ze skondensowanym mlekiem potrzebujesz:
- 300 g świeżo mrożonych borówek lub żurawiny
- 240 g mleka skondensowanego
- 160 g orzeszków piniowych
- W małych miseczkach układaj warstwami borówki brusznicowe, skondensowane mleko i orzeszki piniowe podsmażone na suchej patelni. Górna warstwa powinna być orzechowa.
- Schłodzić deser przed podaniem. Podawać, umieszczając miski na gałęziach sosny.
Bandrek: pikantna herbata imbirowa z mlekiem skondensowanym
Bandrek: pikantna herbata imbirowa z mlekiem skondensowanym
Aby przygotować 2 l…