Ciekawe dodatki na stół noworoczny. 7 przepisów na wakacje

Ciekawe dodatki na stół noworoczny. 7 przepisów na wakacje

Ciekawe dodatki na stół noworoczny. 7 przepisów na wakacje

Julia Szumilko 27 grudnia 2023 r5.00(3)Dodaj do ulubionychUdział

Z roku na rok miliony gospodyń domowych umieszczają na świątecznym stole to samo danie jako przystawkę – gotowane ziemniaki. Proponujemy zmianę tej praktyki, gdyż jesteśmy przekonani, że dodatek do dania głównego powinien być łatwy w przygotowaniu, lekki i zapadający w pamięć.

Treść artykułu:

  • Brukselka z orzechami i nasionami sezamu
  • Pomidory faszerowane szpinakiem i serem
  • Pieczona marchewka z cytrusami i winogronami
  • Bakłażan, ciecierzyca i cebula
  • Dynia z serem pleśniowym i pistacjami
  • Spaghetti z cukinii z sosem sojowym
  • Marokański kuskus ze skórką

Wydawałoby się, że co może być prostszego niż gotowane ziemniaki? Ale rozwiążmy to. Przede wszystkim należy go wyczyścić. A jeśli mówimy o świątecznym stole, przy którym zasiądzie cała rodzina, a może i goście, będziesz potrzebować dużo ziemniaków. Oznacza to, że czyszczenie zajmie Ci dużo czasu. Następnie gotuj. Ponadto rzadko zdarza się ten dodatek: każdy ma już czas na napełnienie się sałatkami. Chcę też zostawić miejsce na ciasto.

NIE. Pójdziemy w drugą stronę! Zróbmy lekkie dodatki, a każdy z nich zajmie nie więcej niż pół godziny, łącznie z przygotowaniem. Każde z oferowanych przez nas dań może być podawane nie tylko z mięsem czy rybą, ale także jako samodzielne danie.

Jesteśmy pewni: dodatek noworoczny powinien być nie tylko lekki, ale także jasny, zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku. Dlatego proponujemy przygotowanie tradycyjnych produktów w niecodziennej aranżacji. Na przykład pieczona marchewka dobrze komponuje się z mandarynkami i winogronami, a pieczona dynia dobrze komponuje się z aromatyczną gorgonzolą i orzechami. Spróbuj podać tę przystawkę, a przekonasz się, że nikt nie pozostanie wobec niej obojętny.

Oferujemy Państwu 7 świątecznych dodatków, które doskonale uzupełnią noworoczny stół.

Brukselka z orzechami i nasionami sezamu

Brukselka z orzechami i sezamem to oryginalne, lekkie i bardzo smaczne danie. Można go podawać samodzielnie lub jako dodatek do każdego rodzaju mięs i ryb. A najlepsze jest to, że cały proces gotowania zajmie Ci nie więcej niż pół godziny.

Brukselka z orzechami i nasionami sezamu
Brukselka z orzechami i nasionami sezamu

Aby przygotować przystawkę, potrzebujesz:

  • Brukselka – 500 g
  • orzechy laskowe – 50 g
  • sezam – 20 g
  • olej roślinny – 1 łyżka. l.
  • sól, mielony czarny pieprz
  1. Kapustę ugotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu gotuj przez 7 minut10, w zależności od rozmiaru: nie powinien się rozpadać i tracić koloru.
  2. Na grubościennej patelni podsmażamy na oleju drobno połamane/posiekane orzechy przez kilka minut, a jeszcze przez kilka minut nasiona sezamu.
  3. Dodać kapustę, sól i pieprz. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 1015 minut Podawać na ciepło.

Uwaga dla właściciela: Główki brukselki należy oczyścić z twardych zewnętrznych liści i odciąć łodygi. Te części są gorzkie i po ugotowaniu mogą zepsuć smak całego dania.

Przy okazji: Brukselka jest bardzo zdrowa. Zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, błonnika i białka roślinnego. Kapustę tę zaleca się włączyć do diety kobiet w ciąży, ponieważ zawiera dużą ilość kwasu foliowego, niezbędnego dla przyszłej matki. Jednocześnie główki kapusty są niskokaloryczne: tylko 43 kcal na 100 g.

Pomidory faszerowane szpinakiem i serem

Pomidory faszerowane szpinakiem i serem to dodatek, który prezentuje się niezwykle efektownie. Dodatkowo jest dość sycące i można je podawać jako osobne danie. Co jest bardzo pomocne, jeśli gość nie je mięsa ani ryb. Możesz pięknie udekorować tę przystawkę, układając pomidory na dużych liściach zielonej sałaty i posypując drobno posiekanymi ziołami.

Pomidory faszerowane szpinakiem i serem, zapiekane w piekarniku
Pomidory faszerowane szpinakiem i serem, zapiekane w piekarniku

Aby przygotować przystawkę, potrzebujesz:

  • 16 małych pomidorków (tzw. Baku) lub dużych pomidorków koktajlowych
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 200 g parmezanu
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki. l. masło
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  1. Za pomocą ostrego noża ostrożnie odetnij górną jedną trzecią pomidorów („pokrywkę”). Małą, ostrą łyżeczką wydrążamy nasiona wraz z błonkami (nie są tu potrzebne „wieczka” i nasiona z błonkami).
  2. Doprawić wnętrze pomidorów solą i pieprzem i ułożyć przekrojoną stroną do dołu na ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar płynu.
  3. Do nadzienia posiekaj czosnek, a ser zetrzyj na drobnej tarce. Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki. l. masło, dodać czosnek, smażyć na dużym ogniu przez 20 sekund, dodać szpinak, wymieszać, przykryć i pozostawić na 5 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj, aż cały płyn odparuje, od 7 do 10 minut.
  4. Na osobnej suchej patelni na średnim ogniu, lekko mieszając, praż orzechy na złoty kolor, 2 do 3 minut. Do szpinaku dodać orzechy, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i resztą masła, zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Dodać 2/3 sera, wymieszać.
  5. Tak przygotowaną mieszanką nadziewamy szczelnie przygotowane pomidory i układamy je przekrojoną stroną do góry w żaroodpornym naczyniu. Pomidory skrop oliwą i posyp pozostałym serem na przekrojonych bokach. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C na złoty kolor, 12–15 minut.

Uwaga dla właściciela: Danie to można przygotować wcześniej i zamrozić, a następnie 31 grudnia szybko upiec w piekarniku. Umieść nadziewane pomidory w porcjowanych torebkach, pojedynczo i włóż je do zamrażarki. 10 minut przed pieczeniem wyjmij, ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia, posmaruj lub posmaruj olejem roślinnym i piecz pomidory przez 15–20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.

Przy okazji: Pieczone pomidory są zdrowsze niż surowe. Podczas obróbki cieplnej tworzy się w nich dużo likopenu (czerwonego pigmentu). To silny antyoksydant, który stymuluje układ odpornościowy, spowalnia proces starzenia się komórek skóry i obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi.

Pieczona marchewka z cytrusami i winogronami

Pieczona marchewka z cytrusami i winogronami to jasna, soczysta przystawka, która dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięsa, w tym z kurczakiem i indykiem, ale można ją również podawać z białą rybą. W tym przepisie słodką uzbecką cytrynę można zastąpić pomarańczą, a naczynie lub talerze można ozdobić kumkwatami. Pokrój je w cienkie plasterki i posyp przystawkę niczym pomarańczowe płatki śniegu.

Pieczona marchewka z cytrusami i winogronami
Pieczona marchewka z cytrusami i winogronami

Aby przygotować przystawkę, potrzebujesz:

  • 1 kg średniej wielkości marchewki
  • 3–4 mandarynki z ściśle przylegającą skórką
  • 1 uzbecka cytryna
  • 1 duża kiść jasnych winogron bez pestek
  • 2 gałązki tymianku
  • 100 ml oliwy z oliwek lub orzechów
  • 1 łyżka. l. nasiona kminku
  • 1 łyżeczka nasiona kolendry
  • 0,5 łyżeczki suchy czosnek
  • 2 łyżki l. brązowy cukier
  • sól, mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
  1. Na suchej patelni podsmażamy kminek i kolendrę, mieszając, przez 2 minuty, wlewamy do moździerza i grubo rozgniatamy. Wymieszaj z suchym czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
  2. Marchew obierz, przekrój wzdłuż na ćwiartki lub połówki, jeśli marchewki są małe. Usuń winogrona z gałązek.
  3. Owoce cytrusowe umyj i pokrój w zgrabne plasterki wraz ze skórką.
  4. Marchew, winogrona i owoce cytrusowe ułożyć w wyłożonej pergaminem formie do pieczenia, posmarować masłem ziołowym i posypać cukrem.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30–40 minut.
  6. Przed podaniem posypujemy listkami tymianku.

Uwaga dla właściciela: Młode marchewki świetnie sprawdzają się jako dekoracja. Pięknie wygląda w naczyniu. Jeśli nie możesz znaleźć małego warzywa korzeniowego, możesz pokroić dużą marchewkę na ćwiartki wzdłuż lub w duże koła – to też będzie smaczne, a warzywo będzie dobrze upieczone.

Przy okazji: Według naukowców z Uniwersytetu w Sydney pieczona marchewka pozwala szybciej uzyskać uczucie sytości niż inne warzywa korzeniowe. Jednocześnie, ze względu na dużą ilość błonnika pokarmowego i wody, jest on przetwarzany wolniej, co sprawia, że ​​przez dłuższy czas nie będzie pojawiać się uczucie głodu.

Bakłażan, ciecierzyca i cebula

Bakłażan, ciecierzyca i cebula to dodatek wymyślony w Grecji. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oznacza to, że można go przygotować wcześniej, np. w przeddzień święta. Bakłażany z ciecierzycą można pięknie podawać w dużych tartaletach, układając je w kupę i posypując kolendrą, lub wykorzystać do podania porcjowane krążki kulinarne.

Bakłażan, ciecierzyca i cebula
Bakłażan, ciecierzyca i cebula

Aby przygotować przystawkę, potrzebujesz:

  • 2 duże bakłażany
  • oliwa z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 400 g ciecierzycy konserwowej
  • 1 łyżka. l. miód kwiatowy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka każdy papryka i kminek
  • 4–5 gałązek kolendry
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry o grubości 1 cm. Za pomocą pędzla posmarować olejem z obu stron. Doprawić solą i pieprzem. Umieścić na stojaku z drutu. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10–15 minut.
  2. Cebulę pokroić w pierścienie. Smażymy na dużym ogniu na oliwie z oliwek przez 2-3 minuty.
  3. Ciecierzycę przełóż na sitko i poczekaj aż płyn spuści. Dodać do cebuli. Mieszaj i smaż przez kolejne 1-2 minuty. Dodać miód, sok z cytryny, paprykę i kminek. Ponownie wymieszaj, przytrzymaj przez około minutę i zdejmij z ognia.
  4. Bakłażany pokroić na małe kawałki. W misce wymieszaj zawartość patelni z drobno posiekaną kolendrą. Doprawić solą i pieprzem.

Uwaga dla właściciela: Przystawka będzie smaczniejsza, jeśli w przepisie użyjesz suszonej ciecierzycy zamiast tej z puszki. Aby ciecierzyca gotowała się szybciej, namocz ją w osolonej wodzie: na 1 litr wody o temperaturze pokojowej należy wziąć około 2/3 łyżeczki. sól, wlej groszek do tej wody i pozostaw na noc. Następnie gotuj groszek w tej samej wodzie przez 30–40 minut. W przeciwieństwie do innych roślin strączkowych, ciecierzyca uwielbia sól i szybciej gotuje się w słonej wodzie.

Przy okazji: Bakłażany do tego dania można ugotować na grillu elektrycznym, co zajmie tylko 5-7 minut, lub na patelni grillowej – bakłażany będą gotowe za 10 minut.

Dynia z serem pleśniowym i pistacjami

Dynia z serem pleśniowym i pistacjami to pikantny dodatek, który świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa. Nawet wyrafinowani smakosze docenią jego jasny smak. Ale przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Wystarczy upiec dynię, posiekać orzechy i pokruszyć ser. Jeśli jednak chcesz, możesz nieco skomplikować zadanie i ugotować danie bezpośrednio w dyni.

Dynia z serem pleśniowym i pistacjami
Dynia z serem pleśniowym i pistacjami

Aby przygotować przystawkę, potrzebujesz:

  • 1 średnio słodka dynia (2,5–3 kg)
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 3 łyżki. l. oliwa z oliwek
  • sól do smaku
  • 50 g sera pleśniowego typu Roquefort lub Gorgonzola
  • 2/3 łyżki pistacje łuskane (niesolone, prażone)
  1. Obierz dynię. Usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę o boku około 3-4 cm.
  2. Umieść kawałki w naczyniu do pieczenia. Posypać solą i listkami tymianku. Skropić oliwą z oliwek i dobrze wymieszać.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec 30–40 minut, aż będą miękkie.
  4. Wyjąć ugotowaną dynię.
  5. Posyp dynię pistacjami i pokruszonym serem pleśniowym. To wszystko, możesz służyć!

Uwaga dla właściciela: Przystawkę możesz podać bezpośrednio w samej dyni. Aby to zrobić, odetnij „pokrywkę” i zeskrob nasiona. Usuń miąższ łyżką lub specjalnym nożem i włóż go z powrotem do dyni. Upiecz to. Pozwól ostygnąć. Do dyni dodać ser, orzechy i przyprawy, wymieszać i podawać na dużym talerzu.

Przy okazji: jeśli przygotowałeś przystawkę…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja