Placek ziemniaczany to bogata krewna koloboka, mądra córka głupiego systemu dystrybucji i brzydka wnuczka ogólnego niedoboru. Kochanie, kochanie „ziemniak”! Nie ma bardziej urokliwego deseru w kuchni rosyjskiej. A tak przy okazji, ciasto „ziemniak” może być bardzo różny.
Dowolny przepis na ciasto „ziemniak” można podzielić na cztery etapy. Najpierw należy zmielić główny stały składnik – ciasteczka, resztki ciastek, bajgle, wczorajszy chleb, kaszę gryczaną lub wszystko razem. Można to zrobić w blenderze lub maszynce do mięsa.
Taka inna baza ciasta ziemniaczanego
Podczas mielenia do głównego składnika dodaje się niepotrzebne składniki – orzechy, rodzynki, kakao, czekoladę, cukier itp.
Dodatkowe suche składniki
Następnie musisz wymieszać płynne składniki. Z reguły jest to mleko skondensowane, masło i jakiś likier – na łaskę.
Dodatkowe płynne składniki
Do wymieszanych składników dodajemy zmielone składniki, dokładnie mieszamy do uzyskania jednorodnej masy, po czym formujemy ziemniaki, obtaczamy je w słodkiej bułce, wkładamy na pół godziny do lodówki – i gotowe. Jedzenie, jak to mówią, jest podawane.
Mieszaj składniki, aż będą gładkie
Oto pięć wersji ciasta „ziemniak”które lubimy bardziej niż inne. Niektóre z nich są klasyczne, inne po prostu wymyśliliśmy. Do wszystkich przepisów obowiązują następujące proporcje: 750 g składników stałych i 530-550 g składników płynnych. Weź tyle okruchów lub innych sypkich frakcji, ile potrzebujesz – odważenie tej ilości jest trudne.
Ziemniaki czekoladowe
Weź ciasteczka czekoladowe i dodaj trochę łuskanych orzechów włoskich. Puszkę słodkiego, gotowanego skondensowanego mleka wymieszać z roztopionym, a następnie ostudzonym masłem, dodać jedną lub dwie łyżki syropu czekoladowego. Gotowy „ziemniaki” bułka w proszku kakaowym (rzadki przypadek, gdy lepiej jest wziąć kakao z cukrem).
Przygotuj ziemniaki w czekoladzie, obtocz je w kakao
Ziemniak Kokosowy
Możesz wziąć dowolne ciasteczka, ale pamiętaj, aby były lekkie. Nada się każdy jasny biszkopt. Można do niego dodać garść świeżo startego miąższu kokosa (suche wiórki z torebki nie nadają się, nawet nie próbuj), ale nie jest to konieczne. Wymieszaj puszkę słodkiego mleka skondensowanego, pół puszki mleka kokosowego (lub jeszcze lepiej śmietanki kokosowej) i odrobinę masła; dodać 2-3 łyżki likieru kokosowego. Gotowy „ziemniaki” obtoczyć w cukrze pudrze.
Ziemniak Kokosowy
Ziemniaki owocowe
Weź równe ilości ciastek owsianych i mieszanki suszonych moreli, suszonej żurawiny i suszonych jabłek. Wymieszaj puszkę słodkiego skondensowanego mleka, szklankę soku jabłkowego i odrobinę masła. Gotowy „ziemniaki” obtaczamy w płatkach owsianych.
Ziemniaki owocowe
Rosyjskie ziemniaki
Głównym stałym składnikiem jest tutaj kasza gryczana. Dodać do smaku orzeszki piniowe i suszoną żurawinę (z całym szacunkiem, suszona żurawina kalifornijska jest smaczniejsza od domowej). Tak i szczypta soli. Puszka słodkiego skondensowanego mleka, roztopione i ostudzone masło, dwie łyżki syropu karmelowego. Gotowy „ziemniaki” Obtocz w najlepszym białym cukrze.
Rosyjskie ziemniaki
Ziemniaki orzechowe
Weź dowolne ciasteczka lub ciastka, które lubisz. Dodaj do tego trochę łuskanych orzechów włoskich i laskowych. Do rondelka włóż kawałek dobrego masła i postaw na małym ogniu. Gotuj, ciągle mieszając. Masło najpierw się roztopi, potem rozdzieli na klarowny tłuszcz mleczny i płatki serwatkowe, po czym płatki zaczną brązowieć i ciemnieć – nie przejmuj się, tak to działa.
Kontynuuj mieszanie, aż masło zacznie pachnieć orzechowo. Następnie szybko zdejmij z ognia i od razu ostrożnie przelej do całkowicie suchej miski. Gdy olej ostygnie, wymieszaj go z wymaganą ilością skondensowanego mleka. Gotowe „ziemniaki” obtaczamy w świeżej bułce orzechowej.
Ziemniaki orzechowe
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #tort #do herbaty #tort ziemniaczanyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych