Ciasto Ziemniaczane

Ciasto Ziemniaczane

gastronomia 25 stycznia 2024 r Do przepisu

Ciasto ziemniaczane przywołuje nostalgiczne wspomnienia z dzieciństwa, kiedy urodziny, Nowy Rok i inne ważne święta były po prostu nie do pomyślenia bez tego deseru, który moja mama przygotowała po prostu nieporównywalnie. Gwoli uczciwości zauważamy, że takie ciasto można było kupić nawet w czasach całkowitego niedoboru, ale oczywiście nie mogło ono konkurować z domowymi. Najpoważniejsze kontrowersje wzbudziła „baza” Ziemniaka: część była zrobiona z mielonych krakersów waniliowych, część z ciasteczek, część z suszonego biszkoptu. I każda rodzina oczywiście trzymała się własnej wersji. Co ciekawe, współczesne dzieci, bardzo syte wszelkiego rodzaju przysmakami, uwielbiają także Ciasto Ziemniaczane, dlatego zapraszamy mamy i babcie do przyrządzenia go według naszego autorskiego przepisu.

Złożoność: łatwo Kalorie: 231,27 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 8 godzin Używany: 3,81 g/13,04 g/22,84MikserPiekarnikPieczenieProdukt z ciasta: WypiekiDeserWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyPiknikSKŁADNIKI NA 12 PORCJI3 jajka 100 g cukru 90 g mąki 40 ml ciemnego rumu lub koniaku szczypta kakao solicaDo kremu:150 g masła 2 łyżki. l. waniliowy cukier puder 4–5 łyżek. l. mleko skondensowane Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Upiecz biszkopt na spód ciasta ziemniaczanego. Jajka ubić z cukrem na puszystą, lekką piankę za pomocą miksera, 10 minut. Delikatnie wymieszaj z przesianą mąką i solą. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 13-15 minut.

Krok 2

Ciasto ostudzić i pozostawić do wyschnięcia na 8-24 godziny, następnie połamać na kawałki i włożyć do robota kuchennego. Zmiel na okruchy, które staną się podstawą ciasta ziemniaczanego.

Krok 3

Na krem ​​z ciasta ziemniaczanego utrzyj masło z cukrem waniliowym na puszystą masę. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj mleko skondensowane. Odłóż 2 łyżki. l. krem do dekoracji.

Krok 4

Pozostałą śmietankę wymieszaj z okruszkami ciastek i rumem/koniakiem na gładką masę. Z powstałej masy uformuj 12 placków w kształcie podłużnego ziemniaka. Obtaczamy w kakao.

Krok 5

Końcówką chińskiej pałeczki wykonaj 2 wgłębienia w każdym „ziemniaku”. Krem przełóż do papierowej „funtki” i wciśnij „kiełki” do każdego wgłębienia. Włóż placki ziemniaczane do lodówki na co najmniej 1 godzinę i podawaj.

PRZYDATNE RADY

Niektóre gospodynie domowe dodają proszek kakaowy do mieszanki na takie ciasto, ale nasza wersja jest bardziej „prawdopodobna”: ziemniaki stają się brązowe na zewnątrz i białe w środku.

PRZY OKAZJI

Wystudzonego biszkoptu przeznaczonego do wyrobu Ziemniaków nie należy owijać w papier ani folię, należy go dokładnie wysuszyć, aby w cieście nie pozostały grudki.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja