Ciasto ze szczawiem, jajkiem i serem
gastronomia 25 maja 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Kiedy mamy pod ręką pęczek świeżego szczawiu, często spieszymy się z przygotowaniem z niego kapuśniaku lub chociaż sałatki. Rzadko można go spotkać w wypiekach. Szczaw, jajko i sernik odmienią Twoje spojrzenie na to zioło. Piaszczyste podłoże i soczyste nadzienie przypadną do gustu wszystkim bez wyjątku miłośnikom ciast. Przygotowanie nie będzie trudne, jeśli mieliście już do czynienia z ciastem kruchym. Ważne jest, aby nie mieszać składników zbyt długo rękami. Pod wpływem ciepła masło zaczyna się topić, a ciasto zaczyna się rozprzestrzeniać. Więc szybko połącz składniki i szybko odłóż na zimno. Klasyczny spód kruchego ciasta lekko piecze się w piekarniku, a następnie układa nadzienie. My użyjemy sera feta, ale smakuje też wyśmienicie z serem suluguni czy adyghe. Aby nadzienie było soczyste, dodaj odrobinę niskotłuszczowej śmietanki. Pieczenie to świetna opcja na obfite śniadanie lub kolację.
Złożoność: łatwo Kalorie: 526,42 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 55 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 16,03 g/43,13 g/17,21PiekarniaProdukt z ciastaCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIDo nadzieniaszczaw – 1 pęczekser feta – 300 gjajka – 3 szt.krem 20% – 100 mlsólmielony czarny pieprzDo testumąka – 125 gmasło – 120 gśmietana 30% – 200 gsól – 3 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na ciasto ze szczawiem, jajkiem i serem. Szczaw umyj, wysusz, posortuj. Drobno posiekaj liście. Zetrzyj ser na grubej tarce lub rozdrobnij go rękami.
Krok 2
Jajka włóż do rondla, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez około 7-10 minut, aż będzie gotowe. Następnie ostudzić, obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę.
Krok 3
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiać przez sito z dodatkiem soli. Dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki i zmielone na okruchy. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Krok 4
Nasmaruj okrągłe naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Ciasto rozwałkować na okrąg o nieco większej średnicy i włożyć do formy. Uformuj boki. Wyłóż papierem pergaminowym i dodaj suchą fasolę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut.
Krok 5
Na nadzienie w misce wymieszaj szczaw, 2/3 startego sera i pokrojone w kostkę jajka. Doprawić solą i wymieszać. Nadzienie włożyć do ciasta. Wlać śmietanę i posypać pozostałym serem na wierzchu.
Krok 6
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Nadzienie powinno zgęstnieć. Podawać na ciepło lub na zimno z dowolnym napojem. Można posypać posiekanymi ziołami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do nadzienia ciasta ze szczawiem, jajkiem i serem można dodać odrobinę pikanterii. Mogą to być zioła prowansalskie lub włoskie, ostra papryka, suszona cebula i czosnek.
PRZY OKAZJI
Spróbuj dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe do ciasta ze szczawiem, jajkiem i serem. Odświeżą wypieki i nadadzą im lekkości. Pamiętaj, aby przed pieczeniem nakłuć je widelcem, aby warzywa nie pękły.