Ciasto z zeszłorocznym dżemem
gastronomia 02 sierpnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Nadszedł sezon na konfitury i ponownie pojawiło się pytanie, co zrobić z zeszłorocznym konfiturą. Jak uwolnić od tego banki, tak potrzebne do nowych akcji? Elena Ilyina sugeruje upieczenie ciasta z dżemem.
Nie wiem jak u Was, ale u nas w rodzinie tradycyjnie zostało sporo rzeczy z zeszłego roku. dżem z czarnej porzeczkia w tym roku zostało już całkiem sporo słoiczków dżemu malinowego. Najwyraźniej nasza rodzina chorowała rzadziej niż zwykle. Konfiturę z czarnej porzeczki można wykorzystać robiąc z niej pachnącą galaretkę lub najdelikatniejszy krem na biszkopt mieszając dżem ze śmietaną w proporcji 1:1. A co z malinami?
Galaretka i krem z czarnej porzeczki
W naszym domu ciasto z dżemem tradycyjnie robi się na cieście drożdżowym, ale zawsze chciałam znaleźć przepis, który nie wymagałby tyle czasu i wysiłku.
Postanowiłam więc poeksperymentować – do koszyka ciasta migdałowego włożyłam dżem malinowy. Dżem dość płynne, ale miałam nadzieję, że ciasto kruche sobie z tym poradzi i nie myliłam się. Ciasto okazało się mieć subtelny malinowo-migdałowy zapach i doskonały smak!
Przepis na ciasto z dżemem od Eleny Ilyiny
Układ składników na ciasto z dżemem
Czego potrzebujesz:
- 400 g dżemu lub marmolady
- 180 g mąki pszennej
- 110 g masła (temperatura pokojowa)
- 100 g cukru
- 60 g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 40 g migdałów
- 1/3 łyżeczki sól
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- patelnia do tarty
Co zrobić:
Migdały umyć, osuszyć na patelni i zmielić w blenderze, aż utworzą się bardzo drobne okruchy. W dużej misce za pomocą miksera dobrze ubić masło z cukrem, dodać jajko i żółtko i ponownie ubić.
Ubij mieszaninę masła i jajek na ciasto z dżemem
W drugiej misce wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę, zagnieść ciasto najpierw mikserem, a następnie rękoma.
Zagnieść ciasto rękami
Ciasto podzielić na dwie części – 2/3 i 1/13. Każdą część zawiń w celofan i włóż do lodówki na 40 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Owiń ciasto z dżemem folią
Wyjąć 2/3 ciasta z lodówki, lekko zagnieść ciasto rękoma i wyłożyć nim dno i boki formy do tarty. Pamiętaj, że boki ciasta powinny mieć wysokość około 1,5-2 cm. Jeśli boki formy są wyższe, nie wyścielaj formy ciastem aż do krawędzi.
Włóż ciasto do formy do tarty i uformuj brzegi
Ułożyć na wierzchu ciasta dżem Lub dżem. Warstwa dżemu powinna mieć grubość około 5-7 mm.
Teraz wyjmij 1/3 ciasta z lodówki, posyp blat mąką i rozwałkuj na nim ciasto na grubość 3-5 mm. Za pomocą foremek do ciastek wycinaj z ciasta różne kształty.
Z warstwy ciasta wycinamy figury
Umieść figurki na dżemie. Ułóż je blisko siebie lub nawet lekko nakładając się na siebie.
Ciasto włóż na środek piekarnika i piecz przez 25-30 minut.
Na dżemie ułóż figurki z ciasta
Gotowe ciasto całkowicie ostudź na patelni, a następnie przełóż na talerz.
RADA: Po włożeniu ciasta do formy posyp je równomiernie płatkami migdałów (wystarczą 2-3 łyżki), następnie ostrożnie wyjmij dżem z wierzchu płatków. Użycie płatków migdałowych zapobiegnie nadmiernemu rozmoczeniu ciasta i doda ciekawej nuty smakowi nadzienia.
Posyp spód ciasta migdałami
Elena Ilyina:
„W mojej rodzinie szefową pieczenia była moja babcia – wiedziała, jak upiec ciasta „jak we wsi”: ogromna liczba ciast i serników z różnymi nadzieniami z ogromnej ilości ciasta. Mama piekła rzadko i był to radziecki klasyk: ciasto miodowe, orzechy z gotowanym skondensowanym mlekiem, ciasteczka z majonezem, rurki z marmoladą. Eksperymenty z ptasim mlekiem, jak pamiętam, nie powiodły się. Moim zdaniem pieczenie to czysta przyjemność: od zapachów przypraw, od padającego śniegu przesianej do miski mąki, od ubijania masła i cukru – z żółtego na biały, od przemiany cienkiej, niepozornej bieli w białą błyszczącą szczytów, z tajemniczego życia ciasta, pełnych szelestów i dźwięków, z ciepłego zapachu ciasta drożdżowego, do którego tak przyjemnie jest wracać na swoje miejsce i patrzeć, jak uparcie wraca… Kiedy muszę uporządkować myśli i pomysłów, piekę ciasteczka wycięte foremkami. Kiedy nie mogę sobie poradzić z kolejnym urządzeniem technicznym, wyjmuję gofrownicę – zawsze jest mi posłuszna. Kiedy potrzebuję się wewnętrznie uspokoić, piekę babeczki. Wpraw się w świąteczny nastrój – ciasta. To rodzaj terapii pieczeniem.”
Przepisy Eleny Ilyiny:
Sernik z serkiem wiejskim
Na ten pyszny i bardzo szybki sernik natknęłam się kilka tygodni temu. Zaskoczyła mnie prostota przepisu, którego nawet nie trzeba było spisywać… Zobacz więcej…
Ciasteczka migdałowe
Przepis na te ciasteczka to strzał w dziesiątkę. Przygotowuje się go szybko i prosto, z dostępnych produktów, a okazuje się rewelacyjny zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Zobacz więcej…
Muffinki jagodowe
Klasyczny przepis na muffinki jest prosty: w jednej misce wymieszaj wszystkie płynne składniki i cukier, a w drugiej wszystkie suche składniki i jagody. Następnie… Zobacz więcej…
Ciasto Figowe
Istnieją przepisy, które stają się pyszne już po pierwszym przeczytaniu. Tutaj na przykład: „Pokrój figi w duże plasterki, włóż do formy… Zobacz więcej…
Ciasto twarogowe
Główną intrygą wokół twarogu jest to, z jakiego oleju najlepiej przygotować ciasto. W przepisie GOST używa się wyłącznie masła… Zobacz więcej…
Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
Od dzieciństwa nie lubiłam ciasteczek z kawałkami czekolady. Ale wizyta w uroczej cukierni w małym portugalskim miasteczku przyczyniła się do zwycięstwa nad negatywizmem! Zobacz więcej…
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pieczenie #ciast #desery #Elena Ilyina #słodkie ciastaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
12 lipca 2014 r
Fajny i prosty przepis. więc nie jemy dżemu, ale ciasto znika z hukiem!
00OdpowiedźLaris Fdz7 lipca 2014 r
Świetnie, czasami naprawdę nie wiadomo, co zrobić ze starym dżemem. Czekamy również na opcję z ciastem drożdżowym i wyciętym zdjęciem)
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych