Ciasto z twarogiem i szczawiem w piekarniku
gastronomia 28 maja 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Pieczenie z ciasta francuskiego zawsze pomoże Ci, gdy chcesz smacznie nakarmić gości lub rodzinę. A co najważniejsze, znacznie skróci czas gotowania. Jeśli jeszcze tego nie próbowaliście, koniecznie ugotujcie w piekarniku niezwykłe ciasto z twarogiem i szczawiem. Wiosenna trawa nadaje mu kwaskowatości, a dosłownie szczypta sezamu lub innych nasion nadaje mu pikantny smak i orientalny posmak. Spróbuj dodać do nadzienia odrobinę cukru zamiast soli, a nasiona sezamu zastąpić rodzynkami gotowanymi na parze we wrzącej wodzie. A otrzymasz ciasto deserowe, które można podawać z herbatą lub filiżanką kawy. Nie ma znaczenia, jakie ciasto wybierzesz: drożdżowe czy nie. Najważniejsze jest, aby ciasto podawać na gorąco, aby ciasto zachowało puszystość i zwiewną lekkość.
Złożoność: łatwo Kalorie: 248,26 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 40 minut Używany: 10,92 g/13,19 g/20,97PiekarniaProdukt z ciastaCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIciasto francuskie – 300 gtwarożek 5% – 250 gszczaw – 100 gśmietana 30% – 50 gmąka – 60 gduże jaja – 2 szt.sól – 5 gnasiona sezamu – 10 gżółtko – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj w piekarniku wszystkie składniki na ciasto z twarogiem i szczawiem. Jeśli używasz twarogu ziarnistego, przetrzyj go przez sito. Jednorodny produkt mleczny z opakowania można pozostawić bez zmian.
Krok 2
Opłucz szczaw pod chłodną bieżącą wodą i usuń wszelkie zanieczyszczenia. Usuń twarde łodygi, a pozostałe warzywa wraz z gałązkami posiekaj bardzo drobno.
Krok 3
Do twarogu w misce dodać szczaw, sól i gęstą śmietanę, a następnie dokładnie wymieszać. Dodać jajka i mąkę przesianą przez sito, ponownie wymieszać.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posyp powierzchnię roboczą mąką. Nasmaruj okrągłą formę do pieczenia olejem roślinnym lub wyłóż ją pergaminem.
Krok 5
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na warstwę lub rozciągamy rękoma. Ułożyć na blaszce i uformować boki. Na wierzchu rozsmaruj przygotowane nadzienie. Posyp ją ziarnami sezamu.
Krok 6
Posmaruj ciasto roztrzepanym żółtkiem, następnie włóż do piekarnika i piecz na złoty kolor, około 35 minut. Lekko przestudzić i podawać pokrojone na kawałki na stół.
UWAGA DO GOSPODARKI
Ciasto z twarogiem i szczawiem można przygotować na cieście kruchym. Z gotowego ciasta uformuj również skórkę, lekko upiecz ją w piekarniku z fasolą, a następnie rozłóż nadzienie i gotuj przez kolejne 20-30 minut.
PRZY OKAZJI
Do ciasta z twarogiem i szczawiem można dodać świeżego szpinaku lub blatów buraczanych. Nie należy dodawać zielonej cebuli, ponieważ może ona zagłuszyć smak szczawiu.