Ciasto z różowym łososiem i ziemniakami

Ciasto z różowym łososiem i ziemniakami

Anioł Księżyc 17 stycznia 2024 r Do przepisu

Ciasto z różowym łososiem i ziemniakami można podać na obiad dla najbliższych, a nawet na świąteczny stół: danie wygląda niesamowicie pięknie! Smak oczywiście też jest nie do pochwały, dlatego zdecydowanie warto nauczyć się go przyrządzać. Ciasto na ciasto jest puszyste i drożdżowe. Otóż ​​nadzienie składa się ze świeżego filetu z różowego łososia i tartych ziemniaków z dodatkiem niewielkiej ilości cebuli. Proste, prawda? Cóż, przygotowaliśmy dla Ciebie bardzo szczegółowy przepis, dzięki czemu nawet początkujący kucharz poradzi sobie z przygotowaniem ciasta.

Złożoność: trudny Kalorie: 372,37 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzina 30 minut Używany: 16,89 g/14,42 g/44,19Produkt z ciasta: WypiekiMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIduże żółtko do posmarowania ciasta – 1 szt.sezam czarny i biały do ​​posypania – 1 łyżka. l.Do wypełnienia: filet z łososia różowego – 500 gcebula – 150 gziemniaki – 200 gmasło – 70 gDo testu:mąka – 500 g + trochę więcej do rozwałkowania ciastasól – na czubku nożamleko – 230 mldrożdże suche – 5 gcukier – 1 łyżeczka.jajko – 1 szt.olej roślinny – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę i sól przesiać przez sito do miski. Podgrzej mleko do temperatury 35°C. Dodać suche drożdże, cukier i wymieszać. Pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu.

Krok 2

Wbić jajko i wymieszać. Dodać mieszaninę mąki i dokładnie zagnieść. Wlać olej roślinny. Zagnieść ciasto i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Krok 3

Przygotuj nadzienie do ciasta. Usuń wszystkie małe ości z różowego filetu z łososia za pomocą pęsety. Pokrój w małe kostki. Obierz i posiekaj cebulę. Posyp solą i pieprzem i zmiel, aby puścić sok.

Krok 4

Połącz różowego łososia z cebulą. Poruszaj się ostrożnie. Obierz i umyj ziemniaki. Najpierw pokroić w cienkie koła, a następnie w paski. Nadzienie do ciasta jest gotowe.

Krok 5

Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posypanym mąką i rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach około 25 x 35 cm z obu stron wzdłuż dłuższego boku, przecinać go ukośnie szerokimi paskami, zostawiając środek o szerokości 8-10 cm .

Krok 6

Najpierw rozłóż ziemniaki na środkowej części warstwy, następnie różowego łososia z cebulą i pokrojonym w kostkę masłem. Następnie zaczynamy od jednego końca przykrywać nadzienie paskami ciasta, układając je na krzyż (powstaniemy „warkocz”).

Krok 7

W razie potrzeby możesz uformować ciasto w kształcie ryby. Aby to zrobić, ostrożnie wyciągnij jeden koniec ciasta, tworząc głowę, a po przeciwnej stronie zrób z ciasta „ogon”.

Krok 8

Żółtko lekko ubić z łyżką pitnej wody. Powstałą mieszanką posmaruj kawałek ciasta za pomocą pędzla. Posyp sezamem. Ułożyć na blaszce razem z papierem.

Krok 9

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Piecz ciasto przez około 30 minut (używaj piekarnika jako wskazówki). Przed podaniem ciasto należy lekko ostudzić.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do ciasta z różowym łososiem i ziemniakami można dodać najbardziej dostępne pikantne zioła: koperek lub natkę pietruszki. Kilka gałęzi z pewnością wystarczy! Drobno posiekaj warzywa i wymieszaj z różowym łososiem i cebulą.

PRZY OKAZJI

Ciasto z różowym łososiem i ziemniakami, przygotowane w kształcie ryby, z pewnością docenią Twoje dzieci. Ale i dorośli będą zachwyceni umiejętnościami gospodyni i jej zdolnościami artystycznymi!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja