Ciasto z różowym łososiem i ryżem

Ciasto z różowym łososiem i ryżem

Anioł Księżyc 23 stycznia 2024 r4,50(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

Możesz nawet podać ciasto z różowym łososiem i ryżem na świątecznym stole i nie masz wątpliwości co do spektakularnego sukcesu tego dania. Czasami takie wypieki robi się na cieście drożdżowym, my jednak zdecydowaliśmy się na ciasto kruche, które nie wymaga wyrastania i wszystko wyszło idealnie. Szczegółowy przepis jest przed Tobą! Należy pamiętać, że do nadzienia używa się najbardziej dostępnego ze wszystkich rodzajów czerwonych ryb – świeżego różowego łososia, przez niektórych uważanego za nieco wytrawny. Ale w naszym przypadku to i ryż uzupełniamy nadzieniem ze śmietany, dzięki czemu ciasto okazuje się delikatne i soczyste.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 551,24 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 18,48 g/28,64 g/55,02Produkt z ciasta: WypiekiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIDo napełniania:śmietana 20% tłuszczu – 200 gjajko C1 – 1 szt.sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku.Do wypełnienia: ryż – 200 gfilet z łososia różowego – 400 gcebula – 120 golej roślinny – 2 łyżki. l.sól, suszone zioła, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku.Do testu:mąka – 330 g + trochę więcej do rozwałkowania ciastasól – na czubku nożaproszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki.cukier – 1 łyżeczka.masło – 100 gjajko – 1 szt.śmietana 20% tłuszczu – 100 gduże żółtko do posmarowania ciasta – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ciasto na różowy placek z łososiem. Mąkę przesiać przez drobne sito do szerokiej miski. Dodać sól, proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.

Krok 2

Masło pokroić w drobną kostkę. Dodać do miski z mąką i rozetrzeć palcami, aż powstaną drobne okruchy. Wbij jajko, dodaj śmietanę. Zagnieść ciasto.

Krok 3

Z powstałego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. W czasie, gdy „odpoczywa”, przygotuj nadzienie z różowego łososia i ryżu.

Krok 4

Ryż ugotować do połowy ugotowany (10 minut w 400 ml osolonej wody) i odcedzić na sicie. Ostrożnie usuń wszystkie małe ości z różowych filetów z łososia za pomocą pęsety. Najpierw pokroić w paski o grubości około dwóch centymetrów, a następnie w kostkę. Przełożyć do miski.

Krok 5

Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodać cebulę i smażyć, mieszając, na średnim ogniu, aż uzyska złoty kolor. Pozwól ostygnąć.

Krok 6

Dodaj smażoną cebulę do różowego łososia. Sól, pieprz i posyp suszonymi ziołami do smaku. Dokładnie wymieszaj. Aby wypełnić, ubij jajko trzepaczką ze śmietaną, solą i pieprzem do smaku.

Krok 7

Ciasto wyłóż na blat posypany mąką i podziel na 2 nierówne części (około jedna trzecia i dwie trzecie). Większą rozwałkowujemy na cienką warstwę i przekładamy do formy (około 25 x 35 cm), tak aby uzyskać wysokie boki.

Krok 8

Połóż warstwę ryżu i różowego łososia. Na wierzchu rozsmaruj masę jajeczno-śmietanową. Drugą część ciasta rozwałkować na cienką warstwę odpowiedniej wielkości. Przykryj nadzienie. Połącz krawędzie dolnego i górnego ciasta (odetnij nadmiar ciasta) i zlep.

Krok 9

Zrób dziurę na środku kawałka ciasta, aby umożliwić ujście pary. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niej różne ozdoby (liście, kwiaty, gałązki). Posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody.

Krok 10

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz ciasto z różowym łososiem i ryżem przez około 30 minut (skorzystaj z piekarnika). Lekko ostudź pod ręcznikiem i podawaj.

UWAGA DO GOSPODARKI

Czas gotowania różowego łososia i ciasta ryżowego jest przybliżony. Faktem jest, że temperatura, którą ustawiasz w zwykłych domowych piekarnikach, czasami nie jest zgodna z prawdą. Dlatego po 20 minutach pieczenia ciasta należy go obserwować przez specjalne okienko.

PRZY OKAZJI

Oczywiście taki placek rybny można przygotować z innymi czerwonymi rybami: pstrągiem, łososiem, łososiem kumpelem i łososiem sockeye. Aby nadzienie było bardziej aromatyczne, dopraw je suszonym majerankiem lub koperkiem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja