Ciasto z królikiem i borowikami

Do przepisu

To angielskie ciasto królicze to w zasadzie gulasz zapiekany pod wierzchem ciasta francuskiego. Ta „pokrywka” nie tylko zatrzymuje wszystkie smaczne i aromatyczne soki w naczyniu, ale jest także wspaniałą chrupiącą przekąską!

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 2 godzinyPiekarnikGotowaniePrażeniePieczenieMarynowanieNa patelniChłodzenieKuchnia angielskaKolacjaBulionDrugie daniePiekarniaDanie główneCiastoCiasto francuskieCiastoNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 królik o wadze 2 kg200 g wędzonego boczku wieprzowego500 g rozmrożonych borowików2 duże cebule500 g ciasta francuskiego200 ml białego wytrawnego wina2 łyżki l. mąka2 łyżki l. krem o niskiej zawartości tłuszczu4 łyżki l. masło2 łyżki l. jałowiec3 gałązki tymiankusól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Na marynatę rozgnieć jałowiec, posiekaj tymianek, wszystko wymieszaj z winem. Odkrój mięso z kości królika. Mięso włożyć do marynaty, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 2

Kości królika włóż do rondla, zalej 1 litrem zimnej wody i zagotuj. Usuń pianę, dodaj sól, zmniejsz ogień do małego, gotuj przez 1 godzinę. Gotowy bulion odcedź.

Krok 3

Drobno posiekaj cebulę. Mostek pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, włożyć do rondla z grubym dnem i na małym ogniu roztopić tłuszcz. Dodaj cebulę i smaż, mieszając, 10 minut. Pieczarki pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię, dodać sól i zwiększyć ogień. Smaż przez 10 minut.

Krok 4

Wysuszyć mięso królicze. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l. masło, smaż królika ze wszystkich stron na złoty kolor. Gotowe kawałki włożyć do rondla z cebulą i grzybami. Wlać 100 ml bulionu, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

Krok 5

Za pomocą łyżki cedzakowej przenieś zawartość patelni na głęboką patelnię. Podsmaż mąkę z 2 łyżkami. l. masło, 3 min. Dodać bulion, gotować do zgęstnienia, mieszając. Wlać sos do formy.

Krok 6

Rozwałkuj ciasto na okrąg o tej samej średnicy, co twoja patelnia. Z pozostałego ciasta zrób pasek i przyklej go do krawędzi formy. Przymocuj „pokrywę” ciasta do tego paska. Wierzch ciasta posmaruj kremem, pośrodku „pokrywki” zrób dziurę, aby para mogła uchodzić. Piec w temperaturze 200°C na złoty kolor, 30 minut. Podawać na gorąco.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja