Wiele osób nie przepada za kozim mlekiem i kozim serem: mają specyficzny zapach, specyficzny smak – trzeba się do nich przyzwyczaić, powiedziałbym nawet, że trzeba do nich dorosnąć. Ale jeśli raz spróbujesz koziego sera, nie będziesz mógł oderwać od niego uszu – jest bogatszy, bardziej niezwykły i nawet zdrowszy niż zwykły ser z krowiego mleka.
Gdzie wynaleziono ser kozi? Prawdopodobnie tam, gdzie zawsze było dużo kóz. Istnieje legenda o pewnym arabskim podróżniku, który wyruszył w podróż przez pustynię, wieszając na plecach worek z kozim mlekiem sporządzonym z żołądka. Kiedy szedł, mleko skwaśniało i ubijało się – i pewnego pięknego dnia nasz podróżnik odkrył, że nie ma nic do picia, ale miał co jeść: mleko zamieniło się w ser, a w ser podpuszczkowy i nie bez powodu że legenda podkreśla, że torbę wykonano właśnie z żołądka. I najwyraźniej ten ser pomógł człowiekowi pokonać pustynię i dotrzeć do cywilizacji – inaczej skąd znalibyśmy całą tę historię?
Bardzo lubię ser kozi pod każdą postacią. Moim zdaniem nie za bardzo się nadaje, chyba że do słodkiego ciasta, ale do innych dań zawsze się przyda i pasuje niemal do wszystkiego. Nawet jeśli po prostu pokrój kawałek koziego sera, polej go miodem i posyp prażonymi orzechami, wyjdzie fantastycznie pysznie.
Różne sery kozie
Do wzbogacenia sałatki można dodać kostki sera koziego; robi doskonałe grzanki, które polecam podawać z sałatką, figami i truskawkami.
Sałatka Jarzynowa Z Kozim Serem
Twardą odmianę sera koziego można smażyć – bez oleju jest już dość tłusty: podsmaż ser z obu stron na suchej, gorącej patelni, a otrzymasz doskonałą przystawkę, którą można zjeść tak po prostu, lub możesz położyć wykładamy na tosty wysmarowane pesto i czosnkiem i układamy na wierzchu oliwą, kaparami lub pomidorkiem koktajlowym.
Smażony kozi ser
Cóż, do ciast bardziej odpowiednia jest luźna, przypominająca twaróg odmiana koziego sera. Bierzemy ciasto solone lub francuskie, rozwałkowujemy i… Opcji tutaj jest wiele – jak mówię, kozi ser pasuje do wszystkiego, więc przy jego udziale można upiec wiele ciast, które są zupełnie inne od każdego Inny. Jeśli więc masz pod ręką ser w kształcie kiełbasy, możesz pokroić go w plasterki i położyć na cieście wymieszanym z tymi samymi krążkami, ale z buraków (na zewnątrz będzie wyglądać trochę jak pizza Margherita, gdzie plastry mozzarelli są obok pomidorów). Posyp ziołami prowansalskimi, posyp oliwą z oliwek – to cała mądrość, a okaże się nie tylko smaczna, ale i piękna.
Bardzo proste i bardzo smaczne ciasto otwarte z kozim serem i burakami
Inną opcją jest placek serowo-szpinakowy: wymieszaj szpinak z porem, jajkami i serem, wyłóż na rozwałkowane ciasto, posyp orzeszkami piniowymi… Jeśli nie masz ochoty na szpinak, możesz go zamienić na smażoną cukinię, bakłażana , pomidory… I to wszystko, bez żadnych komplikacji. Jednak nie – jest tu mały trik: sera koziego nie należy zetrzeć, lepiej pokroić go w dość dużą kostkę, a przy mieszaniu ze szpinakiem i innymi składnikami nie trzeba się zbytnio ekscytować. Wcale nie jest nam potrzebna jednorodna masa, ser powinien pozostać nienaruszony, wtedy w trakcie gotowania nie roztopi się ani nie zniknie, po prostu lekko straci swój kształt i nada Twojemu ciastu wyjątkowego smaku i takiej delikatności, jakiej nigdy nie będziesz mieć uzyskać z sera z mleka krowiego.
Ciasto z kozim serem i szpinakiem
Cóż, polecam jeść placki serowe na ciepło. I jest absolutnie cudownie, jeśli w tej chwili masz pod ręką kieliszek dobrego wina…
Ciasto warzywne z kozim serem od Aleksandra Selezniewa
Zbierz wszystkie składniki na warzywny placek z koziego sera zgodnie z listą.
Układ na placek warzywny z kozim serem
Wszystkie warzywa umyj i osusz, pokrój według uznania. Osobno szybko usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju roślinnego.
Krojenie warzyw na ciasto z kozim serem
W misce ubić jajka ze szczyptą soli. Wymieszać ze śmietaną. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy na gładką masę.
Mieszanie ciasta na placek warzywny z kozim serem
Ciasto przełożyć do formy żaroodpornej z wysokimi bokami o średnicy 18-20 cm, natłuszczonej olejem roślinnym. Na wierzchu ułożyć warzywa i ser, lekko zatopić je w cieście.
Na cieście ułóż warzywa i kawałki koziego sera
Piec 40-45 minut. Całkowicie ostudzić. Wyjąć z formy i udekorować ziołami.
Ciasto warzywne z kozim serem od Aleksandra Selezniewa jest gotowe. Smacznego!
Domowe wyroby cukiernicze Aleksandra Selezniewa:
Kulebyaka Nie każde zamknięte ciasto z nadzieniem ma prawo nazywać się kulebyaka. A puszysta bułka lekko nadziewana kapustą na pewno nie ma prawa tak się nazywać… Zobacz dalej…
Clafoutis z truskawkami Alexander Seleznev opowiada, czym jest prawdziwe francuskie clafoutis i proponuje własny przepis na clafoutis z truskawkami. Zobacz więcej…
Croissant Maestro Alexander Seleznev opowiada o tym, dlaczego nie przygotowuje rogalików w domu, a także udziela rad tym, którzy wciąż mają ochotę na paryskie śniadanie. Zobacz więcej…
Charlotte z jabłkami Kuchnia w połowie wypełniona jabłkami, więc nie da się obok niej przejść obojętnie, zapach jest fantastyczny, mama, manewrując wśród gór jabłek, kręci się wokół pieca – piecze Charlotte… Zobacz więcej…
Babeczki Babeczki wynaleźli Amerykanie i zrobili to dawno temu, na początku XIX wieku. I od tego czasu w Ameryce ten mały piękny deser stał się bardzo popularny. Zobacz więcej…
Ciasto piernikowe wielkopostne miodowe, w którym nie ma mleka, masła, jajek, a jedynie woda, mąka i olej roślinny, czyli chude ciasto – wcale nie jest takie nudne. Zobacz więcej…
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Aleksander Selezniew #Cukiernia Aleksandry Selezniew #ser kozi #Danie niedzielne #pieczenie z serem #ciasto z seremPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych