Ciasto z kapustą i kawiorem z dzieciństwa

Do przepisu

Moja babcia, Kozaczka, została w czasie wojny sama z trójką dzieci. Umiała gotować ze wszystkiego, zawsze wszystkich nakarmiła: kluski ze smażoną bułką tartą i cebulą, placki zbożowe… Na szczęście rzeka była blisko, ryby pomagały przetrwać. Nad Donem, niedaleko Batajska, znajduje się wioska Koysug; takich placków nie przygotowuje się nigdzie indziej. Moja babcia piekła chleb z chmielem: do dziś pamiętam te ogromne bułki. Robiła też paszteciki z twarogiem z ciasta chlebowego, a gorące wrzucała do śmietany, następnie wrzucała na patelnię i wstawiała do piekarnika. Pamiętam też, jak smażyła naleśniki i smarowała je kwaśnym mlekiem, „przysięga kozacka”. Ułożyłam je jedno na drugim i również upiekłam w piekarniku. Na pamiątkę mojej Babci nadal piekę ciasta wielkanocne i ciasto wielkanocne z twarogiem.
Oksana Łebiedź i babcia Melania

Złożoność: przeciętny Kalorie: 285,69 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 8 godzin Używany: 12,91 g/6,68 g/43,70PiekarnikPieczenieKuchnia rosyjskaKolacjaPopołudniowa przekąskaPiekarniaCiasto drożdżoweCiastoWegetarianizm: pescetarianizmMenu dla dzieciKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1kg białej kapusty300–500 g świeżego kawioru z leszcza, sandacza lub szczupakaolej roślinnysól, świeżo zmielony czarny pieprzjajko do posmarowania ciastaDo testu:600 g mąki10 g drożdży prasowanych2 łyżki l. olej roślinny + trochę więcej do smarowania i wałkowania50 g cukru1 łyżeczka sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Na ciasto przygotuj najpierw ciasto z 250 ml ciepłej wody: rozpuść w nim drożdże, dodaj cukier, sól i 60 g mąki, wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Krok 2

Gdy ciasto wyrośnie, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, zagniatając elastyczne, luźne ciasto. Na samym końcu dodaj olej roślinny. Ciasto włożyć do czystej, naoliwionej miski. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce do wyrośnięcia na 8 do 10 godzin.

Krok 3

Aby wypełnić kapustę, usuń łodygę i drobno posiekaj kapustę. W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj kapustę, dodaj sól i smaż na średnim ogniu, aż będzie do połowy ugotowana.

Krok 4

Kapustę włożyć do miski, dodać kawior (należy oddzielić od ikry), wymieszać, dodać więcej soli i pieprzu. Jeśli jest dużo kawioru, jest to jeszcze lepsze – kawioru i kapusty mogą być równe.

Krok 5

Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Rozwałkuj dużą porcję i połóż na blasze do pieczenia tak, aby brzegi zwisały. Rozłóż całe nadzienie. Pozostałą część ciasta rozwałkować, przykryć nadzieniem, połączyć i skleić brzegi.

Krok 6

Posmaruj wierzch ciasta jajkiem i wykonaj otwory, przez które będzie mogła uciekać para. Piec na środku piekarnika przez około 40 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja