Ciasto z jabłkami i dżemem

Ciasto z jabłkami i dżemem

gastronomia 31 października 2024 r4,63 (65)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu

Ciasto z jabłkami i dżemem w kształcie biszkoptu to proste i pachnące domowe ciasto na herbatę. Jeśli dom pachnie ciastami, nie ma problemów! Sprawdź zapasy dżemu, prawdopodobnie jest tam słoik, który stoi w pobliżu już od dłuższego czasu. Na ciasto z jabłkami i dżemem, którego przepis czeka na Ciebie poniżej, polecamy wziąć dżem z kwaśnych jagód, na przykład porzeczkowych, śliwkowych lub wiśniowych. Latem to wspaniałe słodkie ciasto można łatwo przygotować z dojrzałych sezonowych jagód.

Złożoność: łatwo Kalorie: 478,20 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 15 minut Używany: 4,93 g/18,07 g/74,99PiekarnikPieczeniePopołudniowa przekąskaImpreza herbacianaDżemPiekarniaDeserPustyProdukt z ciastaCiasto krucheCiastoCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 8 PORCJI2–2,5 szklanki mąki200 g masła2 jajka1 szklanka cukru3 duże jabłka1,5 szklanki dżemu z czarnej porzeczki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wyjmij wcześniej masło z lodówki; powinno stać się całkowicie miękkie. Masło i cukier ubić na jasną i kremową masę, następnie dodać jajka i ponownie ubić.

Krok 2

Przesiej mąkę. Do masy maślano-jajecznej dodać 2 szklanki mąki i szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodaj trochę więcej mąki. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, w przeciwnym razie stanie się ono szorstkie. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Krok 3

Jabłka obierz, pokrój na 4-6 części i pokrój w plastry o grubości 3 mm.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 180˚C. Ciasto rozwałkować na warstwę i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy jabłka tak, aby nie sięgały krawędzi ciasta o około 2 cm.

Krok 5

Za pomocą łyżki stołowej nałóż dżem na jabłka. Nie próbuj wypełniać całej powierzchni dżemem, gdyż podczas pieczenia sam się rozleje. Unieś wolne brzegi ciasta i złóż je do środka, tak aby dżem nie wyciekał na blachę.

Krok 6

Włóż blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-35 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i całkowicie ostudź przed podaniem.

UWAGA DO GOSPODARKI

W tym przepisie nie musisz w ogóle rozwałkowywać ciasta na ciasto z jabłkami i dżemem, ale po prostu rozłóż je rękami na blasze do pieczenia, najważniejsze jest to, że nie ma dziur.

PRZY OKAZJI

Ciasto na ten placek z jabłkami i dżemem okazuje się słodkie – dlatego do nadzienia polecamy użyć kwaśnego dżemu. Lepiej jest także wybierać jabłka kwaśne lub słodko-kwaśne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja