Do przepisu
Aby przygotować to ciasto, musisz zaopatrzyć się w bułkę tartą. Będą potrzebne do szybkiego ciasta parzonego. W przeciwnym razie ciasto przygotowujemy jak zwykle: pieczemy ciasta, przygotowujemy krem maślany z skondensowanym mlekiem, panierujemy ciasta, dekorujemy i wstawiamy do lodówki do namoczenia.
Złożoność: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 2 godzinyPiekarnikMikserPieczenieKolacjaPiekarniaDeserKrem olejowyTartaCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmUrodzinyKarnawałNowy RokSKŁADNIKI NA 6 PORCJIDo kremu:300 g masła + na patelnię10 łyżek l. mleko skondensowane2 łyżki l. koniakDo impregnacji:100 g cukru1 łyżka. l. sok z cytrynyskórka z 1 cytrynyDo testu:110–130 g krakersów żytnich1 łyżka. l. mąka premium plus na pleśń5 jaj70 g cukru1 łyżeczka kakao w proszku bez cukrusólDo dekoracji:kolorowe kandyzowane owoce Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować ciasto, rozgnieć krakersy lub zmiel je na drobny okruszek. Przesiej przez sito. W żaroodpornej misce ubijaj jajka, sól i cukier mikserem na średnich obrotach, aż masa będzie puszysta. Miskę wstawić do łaźni wodnej i podgrzać do 50°C, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić, ubijając.
Krok 2
Do przygotowanej płynnej mieszanki dodać krakersy, mąkę i kakao. Mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 3
Spód żaroodpornej okrągłej tortownicy o średnicy 16–18 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Strząśnij nadmiar. Nie smaruj boków! Wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25–30 minut, aż do całkowitego ugotowania. Całkowicie ostudzić.
Krok 4
Do impregnacji wsyp cukier do rondla o grubym dnie i dodaj 80 ml wody. Zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez 1–2 minuty. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać sok i skórkę z cytryny. Zamieszać. Całkowicie ostudzić.
Krok 5
Na krem ubić miękkie masło mikserem na puszystą, prawie białą masę. Nie przerywając ubijania, partiami dodawaj skondensowane mleko. Po każdym dodaniu mleka ubijaj na gładką masę. Wlać koniak i ponownie ubić śmietanę na gładką masę. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
Krok 6
Ciasto pokroić na 3 części. Obficie nasącz 2 dolne części impregnatem za pomocą pędzla silikonowego i posmaruj kremem. Złóż ciasto. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Udekoruj kandyzowanymi owocami. Przechowywać w lodówce do momentu podania.