Ciasto z gruszkami i kremem czekoladowym

Ciasto z gruszkami i kremem czekoladowymproste i pyszne ciasto z gruszkami i kremem czekoladowymCiasto z gruszkami i kremem czekoladowym Do przepisu

Proste ciasto z gruszkami i kremem czekoladowym sprawi, że jesień będzie pyszna. Wilgotny maślany biszkopt, gruszki w cienkiej warstwie galaretki i puszysty krem ​​czekoladowy – nie będzie łatwo odmówić sobie drugiego kawałka tego ciasta! Do kremu weź najlepszą czekoladę 70%. Wybieraj gruszki, które są jędrne, ale dojrzałe i aromatyczne.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 650,89 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 2 godziny Używany: 11,09 g/31,11 g/77,88PiekarnikPieczenieKolacjaPiekarniaDeserCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmUrodzinyŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJINa ciastko:4 jajka160 g cukru125 g mąki60 g masła1 łyżeczka ekstrakt waniliowyDo kremu:250 g gorzkiej czekolady200 g śmietanki 33% tłuszczu4 jajka60 g cukru pudru1 łyżka. l. RomowieDo napełniania:850 g gruszek konserwowych2 łyżki l. Sahara1 łyżeczka Romowie1 łyżeczka żelatynaDo dekoracji:chipsy czekoladowe Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dno formy o średnicy 24–26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Przygotuj biszkopt na ciasto gruszkowe. Rozpuść masło i lekko ostudź. Mąkę przesiej 3 razy.

Krok 3

Wbij jajka o temperaturze pokojowej do miski i zacznij ubijać mikserem na niskich obrotach. Gdy zacznie się pojawiać piana, lekko zwiększ prędkość ubijania. Gdy tylko mieszanina zmieni kolor na biały i zwiększy objętość, zacznij dodawać cukier małymi porcjami, cienkim strumieniem, nie przerywając ubijania. Ubijaj, aż cały cukier się rozpuści.

Krok 4

Dodawaj na zmianę w trzech porcjach mąkę i roztopione masło i mieszaj ciasto szpatułką metodą „składania”.

Krok 5

Ciasto przełożyć na blachę i piec ciasto przez 20–25 minut, aż będzie gotowe. Pozostaw ciasto w formie na 5 minut, następnie ostrożnie wyjmij z formy i ostudź na metalowej kratce.

Krok 6

Ciasto wyłożyć na talerz i zdjąć pierścień z tortownicy.

Krok 7

Gruszki pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Do rondelka wlać płyn z gruszek, dodać żelatynę, odstawić na 5 minut. Następnie dodać cukier i podgrzewać na średnim ogniu aż żelatyna całkowicie się rozpuści, wlać rum. Lekko ostudzić, odcedzić i tym syropem polać gruszki. Włożyć do lodówki do momentu stężenia.

Krok 8

Na krem ​​czekoladę pokroić na małe kawałki i rozpuścić w kuchence mikrofalowej (impulsy przez 10 sekund), wymieszać i lekko ostudzić.

Krok 9

Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą lekką masę, następnie wymieszać z roztopioną czekoladą i 1 łyżką. l. Romowie

Krok 10

Ubijaj białka, aż powstanie sztywna piana. W drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywną masę. Do masy czekoladowej dodaj trochę bitej śmietany i mieszaj, aż masa stanie się nieco rzadsza. Następnie dodać całą śmietanę i białka i delikatnie wymieszać trzepaczką.

Krok 11

Na ciasto wyłożyć krem, wygładzić powierzchnię, odłożyć odrobinę kremu. Włożyć do lodówki na 30 minut. Zdejmij pierścień i posmaruj boki ciasta kremem. Udekoruj ciasto startą czekoladą i przechowuj w lodówce do momentu podania.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja