Ciasto z dużą ilością tłuszczu jagnięcego na somsę

Ciasto z dużą ilością tłuszczu jagnięcego na somsę

gastronomia 17 listopada 2014 Do przepisu

Z tego ciasta przygotowuje się dużą, puszystą i miękką somsę.

Złożoność: przeciętny Porcje: 8 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 2 godzinyKuchnia uzbeckaPustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJI7–8 szklanek mąki 1,5 szklanki dobrej wody pitnej 2 jajka 170–180 g roztopionego tłuszczu jagnięcego 4 łyżeczki. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozpuścić sól w wodzie. Mąkę przesiej do miski. Rozpuść tłuszcz jagnięcy. Do osolonej wody dodaj jajka i mieszaj, aż masa będzie gładka.

Krok 2

Wlać mieszaninę do mąki. Mieszaj, aż utworzą się płatki. Dolać tłuszcz i zagnieść ciasto.

Krok 3

Kulę ciasta przykrywamy miską pokrywką i odstawiamy na 1-2 godziny. Ciasto to rozwałkowujemy znacznie grubiej niż klasyczne ciasto przaśne.

UWAGA DO GOSPODARKI

Stosunek ilości mąki do płynu w cieście zależy od rodzaju mąki i jej „mocności”, czyli zawartości glutenu. Będziesz musiał spróbować z mąką metodą prób i błędów, ale pamiętaj, że odpoczynek sprawia, że ​​ciasto jest bardziej giętkie, więc nie podlewaj go zbyt wcześnie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja