Ciasto z dużą ilością tłuszczu jagnięcego na somsę
gastronomia 17 listopada 2014 Do przepisu
Z tego ciasta przygotowuje się dużą, puszystą i miękką somsę.
Złożoność: przeciętny Porcje: 8 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 2 godzinyKuchnia uzbeckaPustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJI7–8 szklanek mąki 1,5 szklanki dobrej wody pitnej 2 jajka 170–180 g roztopionego tłuszczu jagnięcego 4 łyżeczki. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozpuścić sól w wodzie. Mąkę przesiej do miski. Rozpuść tłuszcz jagnięcy. Do osolonej wody dodaj jajka i mieszaj, aż masa będzie gładka.
Krok 2
Wlać mieszaninę do mąki. Mieszaj, aż utworzą się płatki. Dolać tłuszcz i zagnieść ciasto.
Krok 3
Kulę ciasta przykrywamy miską pokrywką i odstawiamy na 1-2 godziny. Ciasto to rozwałkowujemy znacznie grubiej niż klasyczne ciasto przaśne.
UWAGA DO GOSPODARKI
Stosunek ilości mąki do płynu w cieście zależy od rodzaju mąki i jej „mocności”, czyli zawartości glutenu. Będziesz musiał spróbować z mąką metodą prób i błędów, ale pamiętaj, że odpoczynek sprawia, że ciasto jest bardziej giętkie, więc nie podlewaj go zbyt wcześnie.