Ciasto z czarną porzeczką, na które będziesz mieć ochotę wielokrotnie

Ciasto z czarną porzeczką, na które będziesz mieć ochotę wielokrotnie

Ciasto z czarną porzeczką, na które będziesz mieć ochotę wielokrotnie

Marii Filiny 03 lipca 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz

Jednym z absolutnych hitów lata są ciasteczka z czarną porzeczką. Jej autorka, utalentowana specjalistka kulinarna Maria Filina, w sezonie porzeczkowym na zamówienie przyjaciół i rodziny przygotowuje dziesiątki takich placków. Zaprzyjaźniamy się także z Maszą, więc podzieliła się swoim popisowym przepisem.

Historia ciastek sięga wielu stuleci. Początkowo był to chleb prymitywny – mielone ziarna zmieszane z ziołami i wodą i suszone na gorącym kamieniu. A później – placuszki, które towarzyszyły żeglarzom w długich rejsach.

Nie wiadomo dokładnie, skąd wzięło się słowo „galette”. Według jednej wersji pochodzi od włoskiego – galetta – „statek”. Obecnie galette to zarówno płaskie ciasteczko o różnych kształtach, jak i płaski placek z różnymi nadzieniami.

Upieczemy galette z czarnej porzeczki – słodko-kwaśne, aromatyczne letnie ciasto, w którym główną rolę odgrywają jagody, a ciasto tylko temu smakowi towarzyszy.

Galette z czarnej porzeczki

Czego potrzebujesz:

Do testu:

  • 250 g mąki
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 3 łyżki. l. zimne mleko
  • 0,5 łyżeczki sól
  • 3 łyżki. l. cukier puder

Do wypełnienia:

  • 300 g świeżych czarnych porzeczek (można użyć mrożonych, ale trzeba je najpierw rozmrozić)
  • 1 łyżka. l. z blatem skrobiowym
  • 4 łyżki l. Sahara

Składniki na ciasteczka z czarną porzeczką
Składniki na ciasteczka z czarną porzeczką

Co zrobić:

1. Masło z mąką, cukrem pudrem i solą posiekać nożem na bardzo drobną, równą bułkę tartą. Można do tego celu użyć miksera zanurzeniowego z nasadkami do ubijania. Dodaj jajko i mleko.

Masło posiekaj z mąką, cukrem pudrem i solą na bardzo drobną, równą bułkę tartą.
Masło posiekaj z mąką, cukrem pudrem i solą na bardzo drobną, równą bułkę tartą.

2. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, przykryj folią i włóż do lodówki na 30 minut.

Zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki
Zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki

3. Rozgrzej piekarnik do 220°C, tryb „góra/dół”. Rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 35 cm. Formę żaroodporną wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto, owijając je wokół wałka.

Rozwałkuj ciasto i przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Rozwałkuj ciasto i przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

4. Porzeczki wymieszać ze skrobią i cukrem, ułożyć na cieście tak, aby nie sięgało 7-8 cm od krawędzi.

Porzeczki wymieszać ze skrobią i cukrem, ułożyć na cieście
Porzeczki wymieszać ze skrobią i cukrem, ułożyć na cieście

5. Uszczelnij krawędzie ciasta w okrąg. Ciasto lekko dociśnij rękoma, aby galette była płaska.

Zlep brzegi ciasta w okrąg
Zlep brzegi ciasta w okrąg

6. Posmaruj ciasto jajkiem. Piec do bardzo złotego koloru.

Ciasto posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika
Ciasto posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika

7. Gotową galette posypać cukrem pudrem i podawać. Może z lodami.

Gotową galette posypujemy cukrem pudrem.
Gotową galette posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #otwarte ciasto #galettePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca4 sierpnia 2021 r

Latem często robię ciasteczka ze świeżymi owocami i jagodami. Szybkie, proste i smaczne. Czasem robię ciasto z masłem, czasem z chudym masłem. Używam różnych rodzajów mąki: żytniej, kukurydzianej, pełnoziarnistej. Oprócz owoców i jagód czasami do nadzienia dodaję także twarożek, czasem orzechy lub rodzynki. Dzięki temu za każdym razem otrzymasz ciastko o nowym smaku.

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa31 lipca 2021 r

Anno, najwyraźniej w kontynuacji swoich strasznych ciast postanowiłaś nas przestraszyć swoim strasznym komentarzem) istnieje osobny rodzaj ciasta – galette i wygląda dokładnie tak! Nie wiem, jak wyglądają Twoje straszne ciasta, ale to jest piękne i pyszne!

00Odpowiedź

Alla (gość)

31 lipca 2021 r

Myślałam, że tylko ja robię takie straszne paszteciki)))))), ale przynajmniej nie straszę ludzi nimi… to wstyd!!!!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja