Ciasto z czarną porzeczką, na które będziesz mieć ochotę wielokrotnie
Marii Filiny 03 lipca 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
Jednym z absolutnych hitów lata są ciasteczka z czarną porzeczką. Jej autorka, utalentowana specjalistka kulinarna Maria Filina, w sezonie porzeczkowym na zamówienie przyjaciół i rodziny przygotowuje dziesiątki takich placków. Zaprzyjaźniamy się także z Maszą, więc podzieliła się swoim popisowym przepisem.
Historia ciastek sięga wielu stuleci. Początkowo był to chleb prymitywny – mielone ziarna zmieszane z ziołami i wodą i suszone na gorącym kamieniu. A później – placuszki, które towarzyszyły żeglarzom w długich rejsach.
Nie wiadomo dokładnie, skąd wzięło się słowo „galette”. Według jednej wersji pochodzi od włoskiego – galetta – „statek”. Obecnie galette to zarówno płaskie ciasteczko o różnych kształtach, jak i płaski placek z różnymi nadzieniami.
Upieczemy galette z czarnej porzeczki – słodko-kwaśne, aromatyczne letnie ciasto, w którym główną rolę odgrywają jagody, a ciasto tylko temu smakowi towarzyszy.
Galette z czarnej porzeczki
Czego potrzebujesz:
Do testu:
- 250 g mąki
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 3 łyżki. l. zimne mleko
- 0,5 łyżeczki sól
- 3 łyżki. l. cukier puder
Do wypełnienia:
- 300 g świeżych czarnych porzeczek (można użyć mrożonych, ale trzeba je najpierw rozmrozić)
- 1 łyżka. l. z blatem skrobiowym
- 4 łyżki l. Sahara
Składniki na ciasteczka z czarną porzeczką
Co zrobić:
1. Masło z mąką, cukrem pudrem i solą posiekać nożem na bardzo drobną, równą bułkę tartą. Można do tego celu użyć miksera zanurzeniowego z nasadkami do ubijania. Dodaj jajko i mleko.
Masło posiekaj z mąką, cukrem pudrem i solą na bardzo drobną, równą bułkę tartą.
2. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, przykryj folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki
3. Rozgrzej piekarnik do 220°C, tryb „góra/dół”. Rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 35 cm. Formę żaroodporną wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto, owijając je wokół wałka.
Rozwałkuj ciasto i przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
4. Porzeczki wymieszać ze skrobią i cukrem, ułożyć na cieście tak, aby nie sięgało 7-8 cm od krawędzi.
Porzeczki wymieszać ze skrobią i cukrem, ułożyć na cieście
5. Uszczelnij krawędzie ciasta w okrąg. Ciasto lekko dociśnij rękoma, aby galette była płaska.
Zlep brzegi ciasta w okrąg
6. Posmaruj ciasto jajkiem. Piec do bardzo złotego koloru.
Ciasto posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika
7. Gotową galette posypać cukrem pudrem i podawać. Może z lodami.
Gotową galette posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #otwarte ciasto #galettePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca4 sierpnia 2021 r
Latem często robię ciasteczka ze świeżymi owocami i jagodami. Szybkie, proste i smaczne. Czasem robię ciasto z masłem, czasem z chudym masłem. Używam różnych rodzajów mąki: żytniej, kukurydzianej, pełnoziarnistej. Oprócz owoców i jagód czasami do nadzienia dodaję także twarożek, czasem orzechy lub rodzynki. Dzięki temu za każdym razem otrzymasz ciastko o nowym smaku.
00OdpowiedźOlga Zacharowa31 lipca 2021 r
Anno, najwyraźniej w kontynuacji swoich strasznych ciast postanowiłaś nas przestraszyć swoim strasznym komentarzem) istnieje osobny rodzaj ciasta – galette i wygląda dokładnie tak! Nie wiem, jak wyglądają Twoje straszne ciasta, ale to jest piękne i pyszne!
00Odpowiedź
31 lipca 2021 r
Myślałam, że tylko ja robię takie straszne paszteciki)))))), ale przynajmniej nie straszę ludzi nimi… to wstyd!!!!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych