Ciasto wątrobowe z naleśnikami kukurydzianymi
Mój magnes 20 lutego 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Warto spróbować tego misternego ciasta wątróbkowego z naleśnikami kukurydzianymi, ponieważ stanie się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Trzeba będzie osobno przygotować naleśniki i pasztet z wątróbek wołowych, a następnie złożyć je w ciasto i pozwolić mu zaparzyć. Do złożenia ciasta wygodniej będzie użyć okrągłej tortownicy wielkości naleśników, ale prostokątna też wystarczy, chociaż trzeba będzie trochę majstrować, układając piękne warstwy. Jednak zarówno naleśniki, jak i pasztet mogą stać się niezależnymi gośćmi na Twoim stole. Naleśniki można także posmarować nadzieniem, zwinąć w ciasne bułeczki, następnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem pokrój bułki w plastry o grubości 1-1,5 cm i podawaj jako przystawkę na stole bufetowym.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 884,68 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 34,76 g/52,74 g/66,81PieczenieŚniadanieKolacjaNaleśnikiPiekarniaPrzekąskaProdukt z ciastaCiasto naleśnikoweKarnawałNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 8 PORCJINa marynatę cebulową:1 cebula2 łyżki l. czerwony ocet winny2 łyżeczki sól1 łyżeczka Saharaświeżo zmielony czarny pieprzNa pasztet z wątroby:800 g wątroby wołowej250ml mleka250 ml śmietanki 20% tłuszczu150 g masła70 g mąki pszennej80 g majonezu2 cebule2 łyżki l. olej roślinnyAby przesłać:30 g dżemu borówkowego30 g posiekanych pistacjiświeże ziołaDo testu:300 g mąki pszennej150 g mąki kukurydzianej300 ml mleka5 jaj50 g masła5 łyżek Sahara0,5 łyżeczki sól3–4 łyżki. l. olej roślinny do smarowania patelni Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać z cukrem i solą. Dodać jajka, wymieszać tak, aby nie było grudek, stopniowo wlewając mleko. Dodajemy około 600 ml wody i wyrabiamy ciasto. Pozostaw na 10–15 minut. Masło roztapiamy w łaźni wodnej lub w piecu i wlewamy do ciasta. Rozgrzej patelnię, posmaruj ją olejem roślinnym i upiecz naleśniki o średnicy 18–20 cm.
Krok 2
Przygotuj marynatę cebulową. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Doprawić solą, cukrem, pieprzem i octem. Pozostawić do marynowania na 30 minut.
Krok 3
Zrób pasztet z wątroby. Umyj wątrobę, usuń filmy i skrzepy. Pokrój na kawałki, zalej zimnym mlekiem i odstaw na 15-30 minut. Odcedź mleko i osusz wątrobę papierowymi ręcznikami.
Krok 4
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dusić cebulę na umiarkowanym ogniu, aż uzyska złoty kolor. Dodaj wątrobę, dodaj sól, zwiększ ogień i smaż wątrobę, mieszając, aż będzie różowa w środku, 5–7 minut.
Krok 5
Posypać wątrobę mąką, wymieszać, zalać śmietaną. Zmniejsz ogień i gotuj wątrobę przez kolejne 5-7 minut. Wyjmij z kuchenki i ostudź.
Krok 6
Wątrobę i cebulę zmiel w blenderze na gładką masę, stopniowo dodając miękkie masło. Na koniec dodać majonez i doprawić solą i pieprzem.
Krok 7
Ułóż naleśnik na dnie tortownicy i posmaruj pasztetem. Przykryj kolejnym naleśnikiem, ponownie posmaruj pasztetem. Powtarzaj, aż skończą Ci się naleśniki.
Krok 8
Przykryj patelnię folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Krok 9
„Ciasto” pokroić na kawałki i ułożyć na talerzach. Udekorować konfiturą z borówek i marynowaną cebulą, posypać pistacjami i ziołami i podawać.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 9,55 g (11,94% wartości dziennej) • tłuszcze 13,82 g (15,36%) • węglowodany 19,25 g (11,46%) • błonnik pokarmowy 0,73 g (2,43%) • kcal 240,58 (13,37%) • NNKT 6,12 g (30,60%) • sód 101,60 mg (7,01%) • cukier ogółem 3,05 g (6,10%)