Ciasto wątrobowe

Ciasto wątrobowe

Szefowie 26 listopada 2023 r5.00(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

Wątróbka to zimna przystawka o delikatnym i oryginalnym smaku, wyróżniająca się elegancką prezentacją. Wśród produktów ubocznych królową jest wątroba, produkt zdrowy, wysokobiałkowy, niedrogi i bardzo smaczny. Dietetycy zalecają włączenie wątroby do jadłospisu sportowców w okresach aktywnego wydatku energetycznego; organizm kobiety potrzebuje jej do utrzymania sił w czasie ciąży, a ponadto jest bogatym źródłem żelaza, którego niedobór prowadzi do anemii. Dzięki przepisowi krok po kroku ze zdjęciami przygotowanie ciasta wątróbkowego będzie dość łatwe. Najpierw uwolnij wątrobę z pokrywającego ją filmu i ostrożnie usuń duże żyłki, a następnie zmiel ją, przepuszczając przez maszynę do mięsa.

Jeszcze łatwiej jest go ubić blenderem zanurzeniowym; jego moc wystarczy, aby uzyskać jednorodne mięso mielone. Pamiętaj, aby gotowe ciasto zaparzyć w lodówce, a po 2 godzinach jego smak ujawni się w całej okazałości!

Złożoność: łatwo Kalorie: 329,09 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 3 godziny Używany: 17,31 g/22,08 g/15,21MikserMaszynka do mięsaPrażenieKuchnia rosyjskaPrzekąskaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIDo ciast:wątróbka wołowa – 600 gmleko – 250 mljajka – 2 szt.marchew średnia – 1 szt.cebula średnia – 1 szt.olej roślinny – 6 łyżek. l.mąka – 3 łyżki. l.sól, świeżo zmielony czarny pieprzDo napełniania:marchewka średnia – 3 szt.majonez – 150 gczosnek – 1 ząbekkoperek – 3 gałązki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Oczyść wątrobę z pokrywających ją filmów. Usuń tłuszcz i duże żyły. Wątrobę pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce.

Krok 2

Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki. l. olej roślinny. Dusić cebulę na małym ogniu, aż będzie przezroczysta, 5 minut. Dodaj marchewkę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.

Krok 3

W dużej misce przygotowaną wątrobę połącz z warzywami i zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Dodać jajka, zalać mlekiem, dodać mąkę, sól, doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostaw ciasto na 5-10 minut.

Krok 4

Przygotuj nadzienie. Zetrzyj marchewki. Posiekaj czosnek. Oddziel liście koperku od łodyg i drobno je posiekaj. Na średnim ogniu smaż marchewki na pozostałym oleju roślinnym na złoty kolor, 5-7 minut, zdejmij z ognia i ostudź.

Krok 5

Marchewkę wymieszać z posiekanym czosnkiem, połową koperku i majonezem. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą i mieszamy. W razie potrzeby nadzienie można doprawić szczyptą suszonych ziół włoskich lub papryki.

Krok 6

Rozgrzej 1 łyżeczkę na patelni naleśnikowej na średnim ogniu. olej roślinny. Za pomocą małej chochli nakładać porcję ciasta wątrobowego i rozprowadzać je po całej powierzchni patelni. Smaż naleśnik przez 1-2 minuty, ostrożnie przewróć go szeroką szpatułką na drugą stronę i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 7

Gotowy naleśnik przełóż na talerz. Kontynuuj smażenie naleśników, aż całe ciasto się skończy. Przed każdym naleśnikiem na patelnię dodaj 1 łyżeczkę. olej roślinny.

Krok 8

Gotowy naleśnik wyłożyć na płaski talerz i posmarować częścią nadzienia. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem i kontynuujemy, aż ułożymy całe ciasto. Przykryj również wierzchnią warstwę ciasta warstwą nadzienia.

Krok 9

Udekorować ciasto pozostałym koperkiem, dokładnie przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Pozostawić do zaparzenia na 2 godziny, następnie podawać jako zimną przekąskę, pokrojoną w ćwiartki.

PRZYDATNE RADY

Przed gotowaniem wątrobę można zalać mlekiem i pozostawić w nim na 1-2 godziny. Następnie należy wyjąć wątrobę z płynu i osuszyć ją ręcznikami papierowymi, a następnie gotować zgodnie z zaleceniami zawartymi w przepisie. Ta technika daje niezwykły efekt – wątroba okazuje się jeszcze delikatniejsza i smaczna.

PRZY OKAZJI

W ten sam sposób możesz zrobić ciasto przekąskowe z wątroby cielęcej lub wieprzowej lub z wątroby królika, kurczaka lub indyka. Należy pamiętać, że wątróbka wieprzowa ma najbardziej wyraźny smak, podczas gdy wątróbka drobiowa, wręcz przeciwnie, jest najbardziej neutralna.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja