Ciasto warstwowe z jagodami
gastronomia 18 grudnia 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Jeśli masz paczkę ciasta francuskiego czekającą długo w zamrażarce, to czas zrobić chrupiące ciasto francuskie z jagodami. Co więcej, podczas gdy ich sezon jest wciąż w pełni. W sumie nie ma znaczenia, czy jest drożdżowy, czy nie. Ciasto można upiec z dowolnego. Wypieki z ciasta drożdżowego są bardziej puszyste i zwiewne, natomiast wypieki z ciasta bezdrożdżowego są bardziej chrupiące. Jeśli nie masz świeżych jagód, użyj mrożonych. Wystarczy je najpierw rozmrozić. Pamiętaj, aby posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Doda pięknego koloru, a także pomoże stworzyć chrupiącą skórkę. Pieczenie jest również dobre, ponieważ jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Najwięcej czasu spędzisz czekając, aż ciasto się rozmrozi. No cóż, wszystko jest szybkie: uformuj ciasto i ułóż jagody… Voila! Tort warstwowy już czeka na gości.
Złożoność: łatwo Kalorie: 288,17 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 50 minut Używany: 3,78 g/9,83 g/46,10PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIciasto francuskie bez drożdży – 400 gwiśnia – 200 gskrobia ziemniaczana – 90 gcukier – 100 gcukier waniliowy – 20 gmielony cynamon – 5 gjajko – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na ciasto z jagodami. Ciasto francuskie należy wcześniej wyjąć z zamrażarki i pozostawić do rozmrożenia. Może to zająć około 20 minut (patrz instrukcja na opakowaniu).
Krok 2
Przygotuj wiśnie. Posortuj jagody, następnie umyj je i osusz ręcznikiem. Za pomocą szpilki, rurki, pęsety lub w inny sposób usuń nasiona.
Krok 3
Wiśnie włóż do miski i dodaj cukier. Pozwól parzyć przez około 15-20 minut, a następnie odcedź powstały sok. Wiśnie można odcedzić na durszlaku.
Krok 4
Posyp powierzchnię roboczą mąką. Rozmrożone ciasto rozwałkować wałkiem w jednym kierunku na okrągłą warstwę nieco większą niż forma do pieczenia.
Krok 5
Wyłóż naczynie do pieczenia specjalnym papierem. Rozłóż na nim ciasto, tworząc boki. Odetnij wystające krawędzie nożem i zachowaj górę ciasta.
Krok 6
Do jagód dodać skrobię ziemniaczaną, cynamon i cukier waniliowy i wymieszać. Jeśli to konieczne, możesz dodać więcej cukru. Rozłóż je równomiernie na patelni.
Krok 7
Z pozostałego ciasta uformuj kratkę. Aby to zrobić, rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni, tworząc warstwę. Pokrój w paski i ułóż je na cieście, nakładając się na siebie, tworząc kratkę.
Krok 8
Rozgrzej piekarnik do 200˚C. Jajko rozbij do miski i ubij widelcem. Następnie za pomocą pędzla rozprowadź go po całej powierzchni ciasta.
Krok 9
Ciasto pieczemy około 20-30 minut. Powinien nabrać rumianego, złotego odcienia. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź, a podczas serwowania posyp cukrem pudrem przez sito.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli mimo wszystko do przygotowania ciasta warstwowego użyłeś mrożonych jagód, musisz je wcześniej rozmrozić. Ciecz powstającą podczas tego procesu należy spuścić.
PRZY OKAZJI
Aby zapobiec zawilgoceniu spodu ciasta z jagodami od soku jagodowego, posyp ciasto skrobią i dopiero wtedy połóż na nim jagody. Skrobia zatrzyma nadmiar wilgoci i zapobiegnie zamoczeniu ciasta.