Ciasto w galarecie ze szczawiem
gastronomia 25 maja 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Wszystkim miłośnikom tej rośliny warzywnej dedykujemy nasz placek z galaretką szczawiową! Przygotowując to danie raz, z pewnością będziesz je powtarzać ponownie – na własne życzenie lub na prośbę bliskich. Cóż, nie będzie to wcale trudne i, co najważniejsze, szybkie, bo na tym polega piękno galaretowatych ciast. Żadnych problemów z dokładnym wyrobieniem ciasta, uformowaniem podstawy i innymi manipulacjami! Do formy wlać połowę masy mącznej, na wierzch wyłożyć nadzienie szczawiowe, wlać resztę i wstawić do piekarnika. Zobaczysz: czeka Cię niesamowita degustacja!
Złożoność: łatwo Kalorie: 1762,46 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 76,84 g/90,17 g/157,41PiekarniaProdukt z ciastaCiastoPlacki z galaretkąWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIjaja C0 – 3 szt.sól – 1/2 łyżeczki.cukier – 1 łyżeczka.kwaśna śmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 20% – 200 gmąka – 180 gproszek do pieczenia – 1 łyżeczka.masło do wysmarowania patelni – 5–7 gDo nadzieniajajka – 4 szt.szczaw – 170 gnatka pietruszki – 30 gzielona cebula – 50 gsól – 1/2 łyżeczki.cukier – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki nadzienia do ciasta szczawiowego. Do chochli włóż dwa jajka i zalej zimną wodą. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 10 minut.
Krok 2
Posortuj szczaw, pietruszkę i dymkę, spłucz zimną bieżącą wodą i dobrze osusz na papierowym ręczniku. Następnie drobno posiekaj i pozostaw do momentu użycia. Ostudzić i obrać jajka ugotowane na twardo.
Krok 3
Przygotuj ciasto na pierogi. Jajka ubić trzepaczką z solą, cukrem i śmietaną. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajeczno-śmietanowej i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
Krok 4
Jajka ugotowane na twardo posiekaj. Dodaj je do drobno posiekanych ziół (szczaw, pietruszka, cebula), dopraw solą i cukrem. Wbić 2 surowe jajka i bardzo dokładnie wymieszać składniki nadzienia
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę o średnicy 24–26 cm wysmaruj masłem. Wylać połowę ciasta. Na wierzchu rozsmaruj nadzienie szczawiowe. Wypełnij pozostałym ciastem i piecz ciasto przez 40-45 minut. Lekko ostudzić i podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jak ogólnie przydatny jest szczaw? Dietetycy mówią o jego zdolności do wzmacniania układu odpornościowego (wysoka zawartość witaminy C), poprawiania składu krwi dzięki żelazu, a także przyspieszania metabolizmu.
PRZY OKAZJI
Do nadzienia ze szczawiu możesz dodać dowolne inne pikantne zioła. Może to być zwykły koperek lub kolendra, seler, a nawet zielona bazylia.