Ciasto Trzy mleka

Ciasto Trzy mleka

Alena Spirina 08 maja 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3KomentarzCiasto Trzy mleka Do przepisu

„Trzy Mleka” to domowe ciasto na mleku skondensowanym zmieszanym z niesłodzonym mlekiem zagęszczonym i śmietanką. Maślany biszkopt nasączony tą mleczną mieszanką jest wilgotny, ale zachowuje swój kształt i ma bogaty mleczny smak, który jest słodki, ale nie mdły. Piecze się go w niskim, najlepiej prostokątnym kształcie.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 598,78 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 12 godz Używany: 10,96 g/29,77 g/72,37KolacjaPiekarniaDeserCiastoSKŁADNIKI NA 12 PORCJIDo kremu:śmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% 250 gcukier waniliowy 5 gNa biszkopt maślany:mąka 280 grproszek do pieczenia 10 g (2 łyżeczki)sól 5 grcynamon 2 g (1/2 łyżeczki)masło 115 gmleko 240mlcukier 350 grcukier waniliowy 10 gmasło do wysmarowania formy 10 gjajka С0 4 sztukiW przypadku mleka modyfikowanego:mleko skondensowane 400 gmleko skondensowane 360 ​​gśmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% 250 mlcukier waniliowy 5 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Mleko skondensowane włóż do miski, przykryj folią spożywczą i włóż do kuchenki mikrofalowej na 10% mocy na 10-15 minut. W tym czasie 2-3 razy zamieszaj skondensowane mleko. Mleko skondensowane lekko zmieni kolor i lekko zgęstnieje. Jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej, wlej mleko do rondla i gotuj na umiarkowanym ogniu przez 10–15 minut, ciągle mieszając.

Krok 2

Do miski z mlekiem skondensowanym wlać mleko skondensowane i śmietankę. Mieszaj, aż będzie gładka i całkowicie ostudzona. Mieszanka zimnego mleka dobrze nasącza gorące ciastko i nie trzeba czekać, aż ostygnie.

Krok 3

Aby przygotować biszkopt maślany, do rondelka wlewamy mleko i dodajemy pokrojone na kawałki masło. Podgrzewać, mieszając, tylko do momentu rozpuszczenia masła. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 165°C. Prostokątną blachę o wymiarach 20×30 cm wysmaruj masłem. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.

Krok 5

Jajka wbij do miski lub miski miksera i zacznij ubijać trzepaczką na średnich obrotach. Kontynuując ubijanie, małymi porcjami dodawaj cukier. Mikser pracuje na średnich obrotach.

Krok 6

Po dodaniu całego cukru zwiększ prędkość miksera do maksymalnej. Ubijaj przez 5-7 minut, aż mieszanina będzie gęsta, pienista i jasna. Jeśli podniesiesz trzepaczkę, mieszanina wypłynie z niej ciągłą wstęgą.

Krok 7

Zmniejsz prędkość do średniej i na przemian dodawaj mąkę i mieszankę mleczno-maślaną. Najpierw dodać 1/3 mieszanki mąki, następnie połowę mleka i na zmianę, kończąc na 1/3 mieszanki mąki. Podczas dodawania mąki zatrzymaj mikser i szpatułką zeskrobuj ciasto ze ścianek miski. Po dodaniu ostatniej porcji mąki ubijać jeszcze około 30 sekund.

Krok 8

Ciasto wlać do przygotowanej formy i piec przez 35-45 minut. Drewniany wykałaczka włożona w środek ciasta nie wyjdzie sucha i czysta. Przenieś patelnię na metalową kratkę i pozostaw na 10 minut.

Krok 9

Nakłuwamy biszkopt drewnianym patyczkiem, robiąc dziurki w odległości około 1 cm i przekłuwając biszkopt do końca. Powoli wlewaj mleczną mieszankę na biszkopt, tak aby zdążyła wniknąć głęboko w ciastko. Pozostaw na 15 minut, następnie wstaw do lodówki na 3 do 24 godzin.

Krok 10

Przed podaniem ubić śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Krem rozsmaruj na powierzchni biszkoptu. Pokroić na porcje i podawać.

UWAGA DO GOSPODARKI

Bardzo ważne jest, aby jajka na biszkopt miały temperaturę pokojową. Dlatego należy je wyjąć z lodówki na kilka godzin przed użyciem lub włożyć do miski, zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i pozostawić na 20-30 minut.

PRZY OKAZJI

Po podgrzaniu skondensowanego mleka pojawiają się w nim aromaty karmelu. Dodają warstwę smaku i aromatu do tego prostego domowego ciasta ze słodzonym skondensowanym mlekiem, jednocześnie nieco łagodząc słodycz. Jeśli chcesz, aby ciasto było mniej słodkie, nie dodawaj do bitej śmietany cukru pudru.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja