Ciasto Trzy mleka
Alena Spirina 08 maja 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz Do przepisu
„Trzy Mleka” to domowe ciasto na mleku skondensowanym zmieszanym z niesłodzonym mlekiem zagęszczonym i śmietanką. Maślany biszkopt nasączony tą mleczną mieszanką jest wilgotny, ale zachowuje swój kształt i ma bogaty mleczny smak, który jest słodki, ale nie mdły. Piecze się go w niskim, najlepiej prostokątnym kształcie.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 598,78 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 12 godz Używany: 10,96 g/29,77 g/72,37KolacjaPiekarniaDeserCiastoSKŁADNIKI NA 12 PORCJIDo kremu:śmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% 250 gcukier waniliowy 5 gNa biszkopt maślany:mąka 280 grproszek do pieczenia 10 g (2 łyżeczki)sól 5 grcynamon 2 g (1/2 łyżeczki)masło 115 gmleko 240mlcukier 350 grcukier waniliowy 10 gmasło do wysmarowania formy 10 gjajka С0 4 sztukiW przypadku mleka modyfikowanego:mleko skondensowane 400 gmleko skondensowane 360 gśmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% 250 mlcukier waniliowy 5 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Mleko skondensowane włóż do miski, przykryj folią spożywczą i włóż do kuchenki mikrofalowej na 10% mocy na 10-15 minut. W tym czasie 2-3 razy zamieszaj skondensowane mleko. Mleko skondensowane lekko zmieni kolor i lekko zgęstnieje. Jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej, wlej mleko do rondla i gotuj na umiarkowanym ogniu przez 10–15 minut, ciągle mieszając.
Krok 2
Do miski z mlekiem skondensowanym wlać mleko skondensowane i śmietankę. Mieszaj, aż będzie gładka i całkowicie ostudzona. Mieszanka zimnego mleka dobrze nasącza gorące ciastko i nie trzeba czekać, aż ostygnie.
Krok 3
Aby przygotować biszkopt maślany, do rondelka wlewamy mleko i dodajemy pokrojone na kawałki masło. Podgrzewać, mieszając, tylko do momentu rozpuszczenia masła. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 165°C. Prostokątną blachę o wymiarach 20×30 cm wysmaruj masłem. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
Krok 5
Jajka wbij do miski lub miski miksera i zacznij ubijać trzepaczką na średnich obrotach. Kontynuując ubijanie, małymi porcjami dodawaj cukier. Mikser pracuje na średnich obrotach.
Krok 6
Po dodaniu całego cukru zwiększ prędkość miksera do maksymalnej. Ubijaj przez 5-7 minut, aż mieszanina będzie gęsta, pienista i jasna. Jeśli podniesiesz trzepaczkę, mieszanina wypłynie z niej ciągłą wstęgą.
Krok 7
Zmniejsz prędkość do średniej i na przemian dodawaj mąkę i mieszankę mleczno-maślaną. Najpierw dodać 1/3 mieszanki mąki, następnie połowę mleka i na zmianę, kończąc na 1/3 mieszanki mąki. Podczas dodawania mąki zatrzymaj mikser i szpatułką zeskrobuj ciasto ze ścianek miski. Po dodaniu ostatniej porcji mąki ubijać jeszcze około 30 sekund.
Krok 8
Ciasto wlać do przygotowanej formy i piec przez 35-45 minut. Drewniany wykałaczka włożona w środek ciasta nie wyjdzie sucha i czysta. Przenieś patelnię na metalową kratkę i pozostaw na 10 minut.
Krok 9
Nakłuwamy biszkopt drewnianym patyczkiem, robiąc dziurki w odległości około 1 cm i przekłuwając biszkopt do końca. Powoli wlewaj mleczną mieszankę na biszkopt, tak aby zdążyła wniknąć głęboko w ciastko. Pozostaw na 15 minut, następnie wstaw do lodówki na 3 do 24 godzin.
Krok 10
Przed podaniem ubić śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Krem rozsmaruj na powierzchni biszkoptu. Pokroić na porcje i podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Bardzo ważne jest, aby jajka na biszkopt miały temperaturę pokojową. Dlatego należy je wyjąć z lodówki na kilka godzin przed użyciem lub włożyć do miski, zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i pozostawić na 20-30 minut.
PRZY OKAZJI
Po podgrzaniu skondensowanego mleka pojawiają się w nim aromaty karmelu. Dodają warstwę smaku i aromatu do tego prostego domowego ciasta ze słodzonym skondensowanym mlekiem, jednocześnie nieco łagodząc słodycz. Jeśli chcesz, aby ciasto było mniej słodkie, nie dodawaj do bitej śmietany cukru pudru.