Ciasto tatarskie zur belish: jak przygotować to pyszne danie
Olga Siutkina 02 marca 2024 r
Jak ugotować pyszne ciasto tatarskie zur belish? W końcu bez tego ślub to nie wesele, a święto to nie święto. Jak inaczej można życzyć dobroci, pokoju, szczęścia? Gospodynie domowe przygotowują więc ją zamkniętą, niczym solidnie ustawioną jurtę: starożytne mieszkanie nomadów. To tutaj traktują gości i życzą pomyślności młodym. Każda tatarska gospodyni domowa powinna umieć ugotować zur belish. Czy to jest trudne? Rozwiążmy to razem.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Świąteczne ciasto tatarskie zur belish
- Jak przygotować ciasto
- Jakie nadzienie przygotować do ciasta: z kurczakiem, kaczką, mięsem mielonym
- Kształt ciasta
- Jak jeść Zur Belish
Świąteczne ciasto tatarskie zur belish
Ciasta zwane Belish – tradycyjne wypieki kuchni tatarskiej i baszkirskiej. Jest to okrągły placek zapiekany, najczęściej wyrabiany z ciasta przaśnego, choć można go też zrobić na drożdżach. Nadzienie jest dość zróżnicowane, ale kształt jest tylko okrągły. Istnieją zamknięte ciasta pieczone o innych kształtach: owalne lub kwadratowe. Ale będą miały różne nazwy.
Nie da się powiedzieć, kto i kiedy wymyślił belisz: to wielowiekowa ludowa sztuka kulinarna. Tylko jedno można powiedzieć z całą pewnością: sama nazwa „Belish” została zapisana w słownikach XIX wieku.
Ponieważ odmian belish jest wiele i zależą one od wielkości, nadzienia i tradycji podawania, można je rozróżnić jedynie poprzez przedrostek, słowo kwalifikujące.
Dowolne ciasto – To uczta dla gości, szczególne wyróżnienie dla zaproszonych i wyróżnienie dla gospodyni. Zur belish – duży belisz, okrągły placek tatarski, danie obowiązkowe na świątecznym stole. Przez wiele stuleci zur belish był i pozostaje przysmakiem narodowym, który zawsze podawany jest na weselach i wszelkich rodzinnych świętach.
Do dziś Tatarzy mieszkający w regionie Kurgan (Kurgan Tatarzy) zachowali zwyczaj zaręczyn. Krewni ze strony pana młodego zbierają skrzynię z prezentami, do której wkładają gotowane gęsi, gotowane mięso, masło, wszelkiego rodzaju słodycze i zawsze 2 belisze. Na weselu belishi są prezentowane zarówno po stronie pana młodego, jak i panny młodej. Ciasto gromadzi i jednoczy wokół siebie wszystkich krewnych: starych i nowych.
Dekoracja zur belisha – specjalna umiejętność. Istnieje pewna tradycja składania ciasta. Ale każda gospodyni domowa może się pochwalić, że jej ciasto takie jest z najcieńszą chrupiącą skórką, ze zgrabnymi zakładkami – wyróżnia się szczególnym wdziękiem, który świadczy o jej umiejętnościach i talencie.
Jeśli chcesz – duże ciasto, następnie małe okrągłe pieczone ciasta z tym samym nadzieniem będą nazywane vak belish.
Znajomy belyash z mięsem, smażony na oleju na patelni, tylko pośrednio ma związek z belyashem. Ale prototypem belyasha, rozpowszechnionego w Rosji, stał się okrągły smażony placek tatarski z mięsem, peremyach.
Jak przygotować ciasto na zur belish
Ciasto na zur belisha zwykle przygotowuje się na przaśnym podłożu, co ma znaczenie praktyczne. Nadzienie do ciasta jest soczyste, a skorupa ciasta powinna go dobrze trzymać: ciasto nie powinno przeciekać. Zasadniczo jest to pieczeń gotowana w cieście, jak w garnku, a garnek musi pomieścić zawartość. Ponadto, zgodnie z tradycją, do ciasta można wlać także rosół. Ciasto przaśne dobrze klei się i jest wygodne do robienia zakładek i dekoracji. W końcu dużą uwagę przywiązuje się do tego, jak wygląda ciasto podawane gościom.
W zur belish wszystko jest ważne: górna skorupa pełni rolę pokrywki. – uszczelnia nadzienie, utrzymuje ciepło i zapobiega wysychaniu nadzienia. Dolna skorupa jest uważana za najsmaczniejszą część ciasta. – wchłania soki mięsne i bulion. Zręczna gospodyni domowa musi wziąć to wszystko pod uwagę, aby goście na długo zapamiętali jej ciasto.
Istnieją wersje ciasta zur belish z dużą ilością masła: okazuje się smaczne, ale bardzo tłuste. Ciasto bardziej przypomina kruche ciasto.
Podzielę się opcją przygotowania ciasta, gdy oleju jest mało i w ogóle nie ma jajek. Ciasto okazuje się kruche, delikatne, niezbyt tłuste i przyjemne w obróbce. Jeśli chcesz większe ciasto, proporcjonalnie zwiększ wszystkie składniki.
Na ciasto o średnicy 26 cm potrzebujesz:
- 600 g mąki pszennej premium
- 200 g zimnego masła
- 250 g kefiru
- 1/4 łyżeczki soda
- 1/2 łyżeczki sól
1. Na ciasto zur belish w pojemniku wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę i sól.
2. Na grubą tarkę zetrzeć zimne masło na suche składniki i rozetrzeć je rękoma z mąką.
3. Do mąki i bułki tartej wlać kefir (można użyć jogurtu). Najpierw użyj czubka noża stołowego, a następnie zagniataj ciasto rękami. Proces wyrabiania ciasta na zur belisha można również powierzyć maszynie kuchennej.
4. Ciasto włóż do pojemnika, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
Ciasto na zur belisha jest gotowe.
A co z wypełnieniami? Z jakim nadzieniem najczęściej przygotowuje się zur belish i jakie są inne opcje?
Jakie nadzienie przygotować do ciasta: z kurczakiem, kaczką, mięsem mielonym
Jeśli myślisz, że najbardziej tradycyjnym nadzieniem do zur belish jest mięso i ziemniaki, to się mylisz. Ciasto powstało na długo przed pojawieniem się ziemniaków. Zamiast tego orkisz służył jako wypełniacz. Jeśli się nad tym zastanowić, była to słuszna decyzja. Przecież orkisz gotowany na parze w bulionie pochłania aromat i smak mięsa czy drobiu.
Błędem jest jednak sądzić, że belishi przyrządza się wyłącznie z mięsa lub drobiu. Tak, zgodnie z tradycją zur belish podawany na stole weselnym lub świątecznym powinien być z mięsem. Często była to jagnięcina, wołowina, gęś, kaczka, kurczak. Nawiasem mówiąc, drugim po belish z mięsem najczęściej spotykanym jest belish z gęsią. Dlaczego gęś? To proste: Tatarzy, jak wszyscy muzułmanie, nie jedzą wieprzowiny. A gęś doskonale zastępuje potrzebę tłustego mięsa. Nie mniej ulubione są dania z kaczki, z którymi często piecze się ciasta. Do nadzienia czasami używa się kurczaka lub kurczaka.
Ale nadzieniem może być nie tylko mięso. Podobnie jak wszystkie tradycyjne ciasta, zur belish przygotowywany jest z ryby, podrobów gęsich, dyni, świeżej kapusty, ryżu i suszonych owoców, kaszy gryczanej i zielonej cebuli. Jednak w odróżnieniu od zwykłych dań, zur belish podawany jest na specjalne okazje.
Wiele przepisów przyniósł nam klasyk kuchni tatarskiej Yunus Achmetzyanow. W 1960 r–W latach 80. ukazało się wiele jego książek. A w zbiorze przepisów „Dania tatarskie” znajduje się cały dział poświęcony nadzieniom do beliszów. Pomoże nam wszystko ustalić.
Jak zrobić nadzienie do ciasta z kurczakiem
Do nadzienia belish z kurczakiem lepiej jest wziąć młodą kurę lub kurczaka. Na placek z jednego młodego kurczaka o wadze około 1 kg lub dwóch kurczaków o wadze 500–Na 1 kg 200 g ciasta przaśnego potrzeba 600 g. Zamiast ziemniaków do ciasta włóż jajka na twardo. Do przygotowanego beliszu wlewa się bulion z kurczaka. Soczyste nadzienie z kurczaka spożywa się zgodnie ze wszystkimi zasadami serwowania belish.
Nadzienie do ciasta z kurczakiem
Aby przygotować nadzienie, potrzebujesz:
- 1 młoda kura lub 2 pisklęta
- 8–10 jaj
- 150 g roztopionego masła
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
1. Wyjmij filety z kurczaka lub kurczaków i pokrój je na małe kawałki. Skrzydełka młodych kurczaków można pozostawić w całości. Mięso włożyć do miski, posypać solą i pieprzem i wymieszać, żeby się pokryło.
2. Ugotuj bulion z kości kurczaka.
3. Ugotuj jajka na twardo i ostudź. Schłodzone jajka pokroić w drobną kostkę.
4. Pokrój cebulę w kostkę.
5. Umieść ciasto na natłuszczonej patelni. Na cieście cienką warstwą ułóż połowę posiekanych jajek, a następnie warstwę kurczaka.
6. Połóż pozostałe jajka i posiekaną cebulę na kurczaku. Nadzienie posmaruj roztopionym masłem.
W gotowym cieście wykonaj małe nacięcia w górnej pokrywie i zalej gorącym bulionem z kurczaka.
Jak przygotować nadzienie do ciasta z kaczką
Nadzienie belisha z kaczką zwykle zawiera ryż, a nie ziemniaki. Kaczka powinna być tłusta, wtedy ciasto będzie tłuste i aromatyczne. Podobnie jak wszystkie belisze mięsne, tak i ten, po przygotowaniu, napełnia się go bulionem. Ciasto z kaczki nie jest tak wysokie jak zur belish.
Nadzienie do ciasta z kaczki
Aby przygotować nadzienie, potrzebujesz:
- 1,5 kg ciasta przaśnego
- 1 kaczka o wadze 2–2,5 kg
- 300 g surowego ryżu
- 200 g roztopionego masła
- 2 małe cebule
- sól, pieprz do smaku
1. Wyjmij filet z kaczki i pokrój go na małe kawałki. Z kości przygotuj bulion.
2. Ryż opłucz, włóż do rondla, zalej gorącą wodą w stosunku 1:3, dodaj sól i zagotuj. Gotuj na dużym ogniu przez 3 minuty, odcedź. Ryż wyłożyć na talerz i ostudzić. Ryż powinien wyschnąć.
3. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
4. Do ryżu dodać cebulę, zalać olejem. Dodać posiekaną kaczkę i wymieszać. Sól i pieprz do smaku.
Przygotuj belis z nadzieniem z kaczki. Pół godziny przed upieczeniem odcinamy pokrywkę ciasta i zalewamy bulionem.
Jak przygotować farsz do ciasta mielonego
Balish – ciasto podawane jako pełnowartościowe danie gorące. Oczywiście takie danie powinno być satysfakcjonujące. Tego rodzaju belish można przygotować nie tylko z kawałkami mięsa, ale także z mięsem mielonym. Najczęściej jest to mięso mielone wołowe. Mięso mielone uzupełniamy pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Nadzienie do ciasta mielonego
Aby przygotować nadzienie, potrzebujesz:
- 500 g mielonej wołowiny
- 5 małych ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 100 g roztopionego masła
- sól, pieprz do smaku
- 200 ml bulionu mięsnego
1. Na farsz do beliszu z mięsem mielonym ziemniaki pokroić w kostkę 1–1,5 cm, cebulę pokroić w drobną kostkę.
2. Mięso mielone włóż do pojemnika, dodaj pokrojone ziemniaki i cebulę, dodaj sól, wlej masło, pieprz i wymieszaj.
Zrób belish z przygotowanego mięsa mielonego. Pół godziny przed ugotowaniem wlewamy do ciasta podgrzany bulion mięsny.
Kształt ciasta
Zur belish – okrągłe ciasto. Jego wielkość może się różnić w zależności od przewidywanej liczby gości. Ale nie zapominaj o tym zur belish – tort urodzinowy, tort na specjalne okazje. Jaki rodzaj uroczystości przyciąga dużą liczbę gości? Oczywiście ślub. Oznacza to, że przysmak powinien wyglądać pięknie, elegancko i różnić się od innych ciast. Ale nie wszystko jest takie proste z wyglądem ciasta. Pamiętamy, że ten symbol dobrobytu przypomina starożytną jurtę. Tak wygląda ojczyzna nomadów – starożytnych przodków Tatarów. A zur belish przekazuje nowożeńcom i gościom życzenie: bądźcie zdrowi, szczęśliwi i aby wasz silny dom chronił was przed wszelkimi problemami.
Góra ciasta – Pokrywa składa się z dwóch warstw. W dolnej warstwie znajduje się wypełnienie, a górna warstwa ozdobiona jest fantazyjną siateczką przypominającą płatki kwiatów. Wymagany element – przewiązane sznurkiem. Wykwalifikowana gospodyni domowa i szwaczka będą miały równe i schludne zakładki, jak haft. Kwiaty, płatki, wzory ciasta – wszystko spada jak malowniczy obraz na ciasto.
Na środku ciasta, na pokrywce, znajduje się kulka korkowa. Korek zakrywa ujście pary i jest niezbędny w momencie wlania bulionu do wnętrza ciasta.
Ciasto piecze się na dużej okrągłej patelni – patelnia. Rozmiar patelni może osiągnąć średnicę 35 cm.
Jak jeść Zur Belish
Jedzenie zur belish – rytuał wyraźnie rozwijany przez wieki. Gotowe ciasto kładzie się na środku stołu. Za cięcie odpowiada zawsze właściciel domu lub starszy mężczyzna. Zur belish – Jest to pieczeń gotowana w osłonce ciasta, jak w garnku, dlatego je się ją łyżką. W…