Ciasto tatarskie zur belish: jak przygotować to pyszne danie

Ciasto tatarskie zur belish: jak przygotować to pyszne danie

Ciasto tatarskie zur belish: jak przygotować to pyszne danie

Olga Siutkina 02 marca 2024 r

Jak ugotować pyszne ciasto tatarskie zur belish? W końcu bez tego ślub to nie wesele, a święto to nie święto. Jak inaczej można życzyć dobroci, pokoju, szczęścia? Gospodynie domowe przygotowują więc ją zamkniętą, niczym solidnie ustawioną jurtę: starożytne mieszkanie nomadów. To tutaj traktują gości i życzą pomyślności młodym. Każda tatarska gospodyni domowa powinna umieć ugotować zur belish. Czy to jest trudne? Rozwiążmy to razem.

Ciasto tatarskie zur belish

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Świąteczne ciasto tatarskie zur belish
  • Jak przygotować ciasto
  • Jakie nadzienie przygotować do ciasta: z kurczakiem, kaczką, mięsem mielonym
  • Kształt ciasta
  • Jak jeść Zur Belish

Świąteczne ciasto tatarskie zur belish

Ciasta zwane Belish tradycyjne wypieki kuchni tatarskiej i baszkirskiej. Jest to okrągły placek zapiekany, najczęściej wyrabiany z ciasta przaśnego, choć można go też zrobić na drożdżach. Nadzienie jest dość zróżnicowane, ale kształt jest tylko okrągły. Istnieją zamknięte ciasta pieczone o innych kształtach: owalne lub kwadratowe. Ale będą miały różne nazwy.

Nie da się powiedzieć, kto i kiedy wymyślił belisz: to wielowiekowa ludowa sztuka kulinarna. Tylko jedno można powiedzieć z całą pewnością: sama nazwa „Belish” została zapisana w słownikach XIX wieku.

Ponieważ odmian belish jest wiele i zależą one od wielkości, nadzienia i tradycji podawania, można je rozróżnić jedynie poprzez przedrostek, słowo kwalifikujące.

Dowolne ciasto To uczta dla gości, szczególne wyróżnienie dla zaproszonych i wyróżnienie dla gospodyni. Zur belish duży belisz, okrągły placek tatarski, danie obowiązkowe na świątecznym stole. Przez wiele stuleci zur belish był i pozostaje przysmakiem narodowym, który zawsze podawany jest na weselach i wszelkich rodzinnych świętach.

Do dziś Tatarzy mieszkający w regionie Kurgan (Kurgan Tatarzy) zachowali zwyczaj zaręczyn. Krewni ze strony pana młodego zbierają skrzynię z prezentami, do której wkładają gotowane gęsi, gotowane mięso, masło, wszelkiego rodzaju słodycze i zawsze 2 belisze. Na weselu belishi są prezentowane zarówno po stronie pana młodego, jak i panny młodej. Ciasto gromadzi i jednoczy wokół siebie wszystkich krewnych: starych i nowych.

Dekoracja zur belisha specjalna umiejętność. Istnieje pewna tradycja składania ciasta. Ale każda gospodyni domowa może się pochwalić, że jej ciasto takie jest z najcieńszą chrupiącą skórką, ze zgrabnymi zakładkami wyróżnia się szczególnym wdziękiem, który świadczy o jej umiejętnościach i talencie.

Jeśli chcesz duże ciasto, następnie małe okrągłe pieczone ciasta z tym samym nadzieniem będą nazywane vak belish.

Znajomy belyash z mięsem, smażony na oleju na patelni, tylko pośrednio ma związek z belyashem. Ale prototypem belyasha, rozpowszechnionego w Rosji, stał się okrągły smażony placek tatarski z mięsem, peremyach.

Jak przygotować ciasto na zur belish

Ciasto na zur belisha zwykle przygotowuje się na przaśnym podłożu, co ma znaczenie praktyczne. Nadzienie do ciasta jest soczyste, a skorupa ciasta powinna go dobrze trzymać: ciasto nie powinno przeciekać. Zasadniczo jest to pieczeń gotowana w cieście, jak w garnku, a garnek musi pomieścić zawartość. Ponadto, zgodnie z tradycją, do ciasta można wlać także rosół. Ciasto przaśne dobrze klei się i jest wygodne do robienia zakładek i dekoracji. W końcu dużą uwagę przywiązuje się do tego, jak wygląda ciasto podawane gościom.

W zur belish wszystko jest ważne: górna skorupa pełni rolę pokrywki. uszczelnia nadzienie, utrzymuje ciepło i zapobiega wysychaniu nadzienia. Dolna skorupa jest uważana za najsmaczniejszą część ciasta. wchłania soki mięsne i bulion. Zręczna gospodyni domowa musi wziąć to wszystko pod uwagę, aby goście na długo zapamiętali jej ciasto.

Istnieją wersje ciasta zur belish z dużą ilością masła: okazuje się smaczne, ale bardzo tłuste. Ciasto bardziej przypomina kruche ciasto.

Podzielę się opcją przygotowania ciasta, gdy oleju jest mało i w ogóle nie ma jajek. Ciasto okazuje się kruche, delikatne, niezbyt tłuste i przyjemne w obróbce. Jeśli chcesz większe ciasto, proporcjonalnie zwiększ wszystkie składniki.

Na ciasto o średnicy 26 cm potrzebujesz:

  • 600 g mąki pszennej premium
  • 200 g zimnego masła
  • 250 g kefiru
  • 1/4 łyżeczki soda
  • 1/2 łyżeczki sól

1. Na ciasto zur belish w pojemniku wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę i sól.

2. Na grubą tarkę zetrzeć zimne masło na suche składniki i rozetrzeć je rękoma z mąką.

3. Do mąki i bułki tartej wlać kefir (można użyć jogurtu). Najpierw użyj czubka noża stołowego, a następnie zagniataj ciasto rękami. Proces wyrabiania ciasta na zur belisha można również powierzyć maszynie kuchennej.

4. Ciasto włóż do pojemnika, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i odstaw na 30 minut.

Ciasto na zur belisha jest gotowe.

A co z wypełnieniami? Z jakim nadzieniem najczęściej przygotowuje się zur belish i jakie są inne opcje?

Jakie nadzienie przygotować do ciasta: z kurczakiem, kaczką, mięsem mielonym

Jeśli myślisz, że najbardziej tradycyjnym nadzieniem do zur belish jest mięso i ziemniaki, to się mylisz. Ciasto powstało na długo przed pojawieniem się ziemniaków. Zamiast tego orkisz służył jako wypełniacz. Jeśli się nad tym zastanowić, była to słuszna decyzja. Przecież orkisz gotowany na parze w bulionie pochłania aromat i smak mięsa czy drobiu.

Błędem jest jednak sądzić, że belishi przyrządza się wyłącznie z mięsa lub drobiu. Tak, zgodnie z tradycją zur belish podawany na stole weselnym lub świątecznym powinien być z mięsem. Często była to jagnięcina, wołowina, gęś, kaczka, kurczak. Nawiasem mówiąc, drugim po belish z mięsem najczęściej spotykanym jest belish z gęsią. Dlaczego gęś? To proste: Tatarzy, jak wszyscy muzułmanie, nie jedzą wieprzowiny. A gęś doskonale zastępuje potrzebę tłustego mięsa. Nie mniej ulubione są dania z kaczki, z którymi często piecze się ciasta. Do nadzienia czasami używa się kurczaka lub kurczaka.

Ale nadzieniem może być nie tylko mięso. Podobnie jak wszystkie tradycyjne ciasta, zur belish przygotowywany jest z ryby, podrobów gęsich, dyni, świeżej kapusty, ryżu i suszonych owoców, kaszy gryczanej i zielonej cebuli. Jednak w odróżnieniu od zwykłych dań, zur belish podawany jest na specjalne okazje.

Wiele przepisów przyniósł nam klasyk kuchni tatarskiej Yunus Achmetzyanow. W 1960 rW latach 80. ukazało się wiele jego książek. A w zbiorze przepisów „Dania tatarskie” znajduje się cały dział poświęcony nadzieniom do beliszów. Pomoże nam wszystko ustalić.

Jak zrobić nadzienie do ciasta z kurczakiem

Do nadzienia belish z kurczakiem lepiej jest wziąć młodą kurę lub kurczaka. Na placek z jednego młodego kurczaka o wadze około 1 kg lub dwóch kurczaków o wadze 500Na 1 kg 200 g ciasta przaśnego potrzeba 600 g. Zamiast ziemniaków do ciasta włóż jajka na twardo. Do przygotowanego beliszu wlewa się bulion z kurczaka. Soczyste nadzienie z kurczaka spożywa się zgodnie ze wszystkimi zasadami serwowania belish.

Nadzienie do ciasta z kurczakiem
Nadzienie do ciasta z kurczakiem

Aby przygotować nadzienie, potrzebujesz:

  • 1 młoda kura lub 2 pisklęta
  • 810 jaj
  • 150 g roztopionego masła
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku

1. Wyjmij filety z kurczaka lub kurczaków i pokrój je na małe kawałki. Skrzydełka młodych kurczaków można pozostawić w całości. Mięso włożyć do miski, posypać solą i pieprzem i wymieszać, żeby się pokryło.

2. Ugotuj bulion z kości kurczaka.

3. Ugotuj jajka na twardo i ostudź. Schłodzone jajka pokroić w drobną kostkę.

4. Pokrój cebulę w kostkę.

5. Umieść ciasto na natłuszczonej patelni. Na cieście cienką warstwą ułóż połowę posiekanych jajek, a następnie warstwę kurczaka.

6. Połóż pozostałe jajka i posiekaną cebulę na kurczaku. Nadzienie posmaruj roztopionym masłem.

W gotowym cieście wykonaj małe nacięcia w górnej pokrywie i zalej gorącym bulionem z kurczaka.

Jak przygotować nadzienie do ciasta z kaczką

Nadzienie belisha z kaczką zwykle zawiera ryż, a nie ziemniaki. Kaczka powinna być tłusta, wtedy ciasto będzie tłuste i aromatyczne. Podobnie jak wszystkie belisze mięsne, tak i ten, po przygotowaniu, napełnia się go bulionem. Ciasto z kaczki nie jest tak wysokie jak zur belish.

Nadzienie do ciasta z kaczki
Nadzienie do ciasta z kaczki

Aby przygotować nadzienie, potrzebujesz:

  • 1,5 kg ciasta przaśnego
  • 1 kaczka o wadze 22,5 kg
  • 300 g surowego ryżu
  • 200 g roztopionego masła
  • 2 małe cebule
  • sól, pieprz do smaku

1. Wyjmij filet z kaczki i pokrój go na małe kawałki. Z kości przygotuj bulion.

2. Ryż opłucz, włóż do rondla, zalej gorącą wodą w stosunku 1:3, dodaj sól i zagotuj. Gotuj na dużym ogniu przez 3 minuty, odcedź. Ryż wyłożyć na talerz i ostudzić. Ryż powinien wyschnąć.

3. Pokrój cebulę w drobną kostkę.

4. Do ryżu dodać cebulę, zalać olejem. Dodać posiekaną kaczkę i wymieszać. Sól i pieprz do smaku.

Przygotuj belis z nadzieniem z kaczki. Pół godziny przed upieczeniem odcinamy pokrywkę ciasta i zalewamy bulionem.

Jak przygotować farsz do ciasta mielonego

Balish ciasto podawane jako pełnowartościowe danie gorące. Oczywiście takie danie powinno być satysfakcjonujące. Tego rodzaju belish można przygotować nie tylko z kawałkami mięsa, ale także z mięsem mielonym. Najczęściej jest to mięso mielone wołowe. Mięso mielone uzupełniamy pokrojonymi w kostkę ziemniakami.

Nadzienie do ciasta mielonego
Nadzienie do ciasta mielonego

Aby przygotować nadzienie, potrzebujesz:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 5 małych ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 100 g roztopionego masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 200 ml bulionu mięsnego

1. Na farsz do beliszu z mięsem mielonym ziemniaki pokroić w kostkę 11,5 cm, cebulę pokroić w drobną kostkę.

2. Mięso mielone włóż do pojemnika, dodaj pokrojone ziemniaki i cebulę, dodaj sól, wlej masło, pieprz i wymieszaj.

Zrób belish z przygotowanego mięsa mielonego. Pół godziny przed ugotowaniem wlewamy do ciasta podgrzany bulion mięsny.

Kształt ciasta

Zur belish okrągłe ciasto. Jego wielkość może się różnić w zależności od przewidywanej liczby gości. Ale nie zapominaj o tym zur belish tort urodzinowy, tort na specjalne okazje. Jaki rodzaj uroczystości przyciąga dużą liczbę gości? Oczywiście ślub. Oznacza to, że przysmak powinien wyglądać pięknie, elegancko i różnić się od innych ciast. Ale nie wszystko jest takie proste z wyglądem ciasta. Pamiętamy, że ten symbol dobrobytu przypomina starożytną jurtę. Tak wygląda ojczyzna nomadów – starożytnych przodków Tatarów. A zur belish przekazuje nowożeńcom i gościom życzenie: bądźcie zdrowi, szczęśliwi i aby wasz silny dom chronił was przed wszelkimi problemami.

Góra ciasta Pokrywa składa się z dwóch warstw. W dolnej warstwie znajduje się wypełnienie, a górna warstwa ozdobiona jest fantazyjną siateczką przypominającą płatki kwiatów. Wymagany element przewiązane sznurkiem. Wykwalifikowana gospodyni domowa i szwaczka będą miały równe i schludne zakładki, jak haft. Kwiaty, płatki, wzory ciasta wszystko spada jak malowniczy obraz na ciasto.

Na środku ciasta, na pokrywce, znajduje się kulka korkowa. Korek zakrywa ujście pary i jest niezbędny w momencie wlania bulionu do wnętrza ciasta.

Ciasto piecze się na dużej okrągłej patelni patelnia. Rozmiar patelni może osiągnąć średnicę 35 cm.

Jak jeść Zur Belish

Jedzenie zur belish rytuał wyraźnie rozwijany przez wieki. Gotowe ciasto kładzie się na środku stołu. Za cięcie odpowiada zawsze właściciel domu lub starszy mężczyzna. Zur belish Jest to pieczeń gotowana w osłonce ciasta, jak w garnku, dlatego je się ją łyżką. W…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja