Ciasto szczawiowe z ciasta francuskiego

Ciasto szczawiowe z ciasta francuskiego

gastronomia 28 maja 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Ciasto szczawiowe z ciasta francuskiego to nie lada gratka dla tak zwanej „leniwej” gospodyni domowej, która w rzeczywistości jest po prostu bardzo zajęta. Jeśli więc skorzystasz z naszego przepisu, naprawdę nie poświęcisz na to zbyt wiele czasu i wysiłku! Nie ma potrzeby zagniatania ciasta, ponieważ do przygotowania używa się gotowego ciasta francuskiego. I nie ma specjalnych problemów z nadzieniem: szczaw sieka się, a następnie łączy z jajkiem i pokruszonym serem feta. Pozostaje tylko „złożyć” ciasto i wysłać je do piekarnika. Nawiasem mówiąc, przed pieczeniem wierzch można posypać nie tylko sezamem, jak sugeruje przepis, ale także przyprawami, na przykład kminkiem lub kolendrą.

Złożoność: łatwo Kalorie: 391,07 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 4 godziny Używany: 11,51 g/23,11 g/32,75PiekarniaCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJImrożone ciasto francuskie bez drożdży – 450 gszczaw – 170 gser feta – 150 gcukier – 1,5 łyżeczki.jaja C0 – 2 szt.świeżo zmielony czarny pieprz – do smakusezam biały i czarny – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na ciasto. Wyjmij ciasto z zamrażarki i pozostaw do całkowitego rozmrożenia w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce, a nie w pomieszczeniu).

Krok 2

Blachę do pieczenia o wymiarach około 20 x 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować i odciąć około dwóch trzecich. Ułożyć w formie, tworząc niskie boki.

Krok 3

Szczaw umyć, osuszyć i drobno posiekać. Pokruszyć ser. Wymieszaj szczaw, cukier i jedno lekko ubite jajko. Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać. Pieprz to.

Krok 4

Przykryj nadzienie pozostałym ciastem francuskim. Ostrożnie zaciśnij krawędzie. Ubij pozostałe jajko i posmaruj je pędzelkiem na wierzch przyszłego ciasta. Nakłuć widelcem i posypać sezamem.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piec warstwę szczawiową przez 20-25 minut, aż uzyska złoty kolor. Lekko ostudzić, następnie grubo posiekać i podawać.

UWAGA DO GOSPODARKI

Stwierdzenie, że w procesie obróbki cieplnej szczaw traci lwią część swoich dobroczynnych substancji, jest całkiem słuszne. Jednakże gotowanie, duszenie czy pieczenie poprawia jego strawność i wzmacnia jego korzystny wpływ na procesy trawienne.

PRZY OKAZJI

Wierzch ciasta szczawiowego można udekorować dowolnymi figurkami wyciętymi z małego kawałka ciasta francuskiego. „Przyklejamy” je na powierzchnię wysmarowaną jajkiem i pamiętajmy, aby wysunąć się od góry, aby dekoracje podczas pieczenia nabrały pięknego złotego koloru.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja