Ciasto rybne Napoleon

Ciasto rybne Napoleon

gastronomia 19 grudnia 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdziałCiasto rybne „Napoleon” Do przepisu

Podawaj na świątecznym stole ciasto rybne Napoleon wraz z przystawkami sałatkowymi, a Twoi goście z pewnością zapytają, po co ten deser. Dlaczego takie pytanie? Faktem jest, że to ciasto z przekąskami wygląda dokładnie tak, jak jego słodki imiennik! I tylko lekki rybi aromat może zgadnąć w umysłach wszystkich obecnych przy stole. Cóż, kiedy pokroisz to ciasto, stanie się jasne, że mówimy o luksusowej, iście królewskiej przekąsce. Wygląda tak apetycznie, że w ciągu kilku minut rozsypie się po talerzach gości i bliskich. Przygotowanie ciasta rybnego Napoleon przypomina proces tworzenia słynnego deseru: w ten sam sposób piecze się ciasta francuskie, które następnie przekłada się nadzieniem (trzy rodzaje!). Przystawka okazuje się soczysta, niesamowicie piękna po cięciu i bardzo smaczna!

Złożoność: trudny Kalorie: 937,90 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 8 godzin Używany: 36,38 g/72,27 g/52,26PiekarniaSKŁADNIKI NA 6 PORCJImrożone ciasto francuskie bez drożdży – 450–500 gmąka – 30–40 gjajka – 3 szt.cebula – 200 gmarchewka – 250 golej roślinny – 2 łyżki. l.czosnek – 1 duży ząbekser twardy – 300 gkonserwy rybne – 350–400 gnatka pietruszki – 4 gałązkimajonez – 250–350 gsól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na przystawkę z ciastem rybnym Napoleon. Ciasto pozostawiamy do powolnego rozmrażania w lodówce (najlepiej przenieść je tam z zamrażarki na noc).

Krok 2

Połóż ciasto na powierzchni roboczej lekko posypanej mąką. Podzielić na 8 części, każdą rozwałkować na cienki okrągły placek o średnicy około 22 cm. Ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem.

Krok 3

Piec warstwy ciasta przez 5-7 minut (aż się zarumienią). W zależności od czasu podążaj za swoim piekarnikiem, monitorując proces przez okienko, aby się nie przypaliły. Gotowe ułożyć na drucianych stojakach. Pozwól ciastkom całkowicie ostygnąć.

Krok 4

Jajka ugotuj na twardo (10 minut), następnie ostudź pod bieżącą wodą. Przygotuj pierwsze nadzienie do ciasta rybnego. Obierz i posiekaj cebulę. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce.

Krok 5

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i marchewkę i smaż, mieszając, aż do złotego koloru na średnim ogniu (7 minut). Zdjąć z ognia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i wymieszać.

Krok 6

Przygotuj drugie nadzienie do ciasta rybnego. Zetrzyj ser na grubej tarce. Obierz jajka i rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Wmieszać starty ser.

Krok 7

Przygotuj trzecie nadzienie do ciasta rybnego. Otwórz konserwę i umieść jej zawartość w misce. Dodać trochę płynu z puszki i rozgnieść widelcem na gęstą masę.

Krok 8

Zbuduj tort Napoleona. Upieczony spód ułożyć na talerzu. Nasmaruj niewielką ilością majonezu. Na wierzchu rozłóż połowę cebuli i marchewki.

Krok 9

Przykryj warzywa drugą warstwą i lekko dociśnij dłońmi. Nasmaruj majonezem. Połóż połowę ryby i wygładź. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Posyp warstwę ryby połową posiekanych ziół.

Krok 10

Ułożyć trzecią warstwę ciasta. Posmaruj majonezem, a na wierzch połóż połowę sera i jajka. Przykryj czwartą warstwą ciasta i dociśnij. Następnie powtórzyć warstwy (czwarta warstwa ciasta, majonez, cebula i marchewka, piąta warstwa ciasta, majonez, ryba, pietruszka, szósta warstwa ciasta, majonez, ser i jajka).

Krok 11

Połóż siódmą warstwę ciasta i lekko dociśnij. Pokryj wierzch i boki ciasta rybnego majonezem. Pokruszyć ósme ciasto. Powstałą bułką posmaruj wierzch i boki ciasta. Włożyć na noc do lodówki.

UWAGA DO GOSPODARKI

Ciasto przekąskowe Napoleon można przygotować nie tylko z konserw rybnych, ale także z pieczonych świeżych ryb. Każda czerwona ryba (pstrąg, łosoś coho, łosoś) jest idealna do tego celu.

PRZY OKAZJI

Warstwy ciasta napoleońskiego pokruszą się podczas składania ciasta. Nie martw się: gdy zostanie całkowicie nasycony majonezem i nadzieniem, okaże się idealnie gładki i piękny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja