Ciasto ricotta z suszonymi jagodami
gastronomia 11 kwietnia 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Do jasnych świąt Wielkanocy pozostał już niecały miesiąc i wielu zaczyna wybierać przepisy na ciasta wielkanocne. Szefowie kuchni i cukiernicy zawsze starają się wymyślić coś ciekawego, nawet jeśli chodzi o tradycyjne dania. Na przykład cukierniczka Ekaterina Krieger sugeruje przygotowanie ciasta ricotta z suszonymi jagodami na Wielkanoc. Ricotta jest obecnie produkowana przez krajowe firmy, a suszone jagody sprzedawane są w sklepach i na targowiskach.
Ciasto ricotta z suszonymi jagodami
Ciasto wielkanocne na zakwasie z ricottą okazuje się bardzo delikatne w środku.
5 ciast wielkanocnych po 350 g każdy
Czego potrzebujesz:
Na ciasto:
- 100 ml mleka
- 50 g mąki
- 10 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
Do testu:
- 500 g mąki premium
- 400 g ricotty lub pełnotłustego twarogu
- 220 gramów jaj
- 190 g cukru
- 80 g miękkiego masła
- 5 gramów soli
- wanilia do smaku
- skórka z 1 pomarańczy lub 2 cytryn
Do napełniania:
- 150 g wiśni (można zastąpić dowolnymi suszonymi owocami)
- trochę gorącej wody
- 50 g rumu, koniaku lub whisky
Co zrobić:
1. Przygotuj ciasto. Rozpuść cukier i drożdże w mleku o temperaturze pokojowej. Dodać do mąki i zagnieść płynne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
2. Do ciasta dodać jajka, skórkę, wanilię, ricottę (twarożek); dodać całą mąkę, sól i ugniatać na gładką masę przy minimalnych obrotach miksera. Następnie zwiększaj prędkość i w 2-3 porcjach dodawaj cukier i masło, dokładnie wyrabiając po każdej porcji. Ugniatać przez 10-12 minut. Na sam koniec dodać suszone owoce. Ciasto będzie dość lepkie. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem roślinnym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (90 minut). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Zagnieść wyrośnięte ciasto. Na natłuszczonej powierzchni roboczej podzielić na kawałki i odstawić na 10-15 minut. Formuj kulki i umieszczaj w formie 1/3 ich objętości. Pozostawiamy na około 90 minut, aż ciasto podniesie się do samego brzegu formy.
3. Umyj i drobno posiekaj suszone owoce, dodaj gorącą wodę i alkohol. Pozwól parzyć przez 40 minut (lepiej zrobić to przed przygotowaniem ciasta). Przed dodaniem do ciasta osuszyć na ręczniku lub serwetce.
4. Piec przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni, aż patyczek będzie suchy.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasta #przepis od szefa kuchniPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych