Ciasto piaskowe z dżemem

Do przepisu

Ciasto Kruche z Konfiturą to symbol domowego komfortu i dobrych rodzinnych wieczorów. Delikatne, lekko kruche ciasto o jasnokremowym smaku, chrupiąca skórka, elegancki złocisty wierzch i ulubiony dżem w środku – takie proste, a jakie smaczne! Ciasto jest po prostu idealne dla tych, którzy wolą gotować w domu, ale szybko i bez znacznych kosztów. Jako nadzienie możesz użyć dowolnego dżemu, jaki masz – jabłkowego, śliwkowego, morelowego, porzeczkowego. Warunek jest tylko jeden – dżem na pewno musi być gęsty i musi być w nim więcej jagód lub kawałków owoców niż syropu.

Złożoność: łatwo Kalorie: 403,92 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina Używany: 4,71 g/12,69 g/69,83PiekarnikPieczenieImpreza herbacianaPiekarniaCiastoSKŁADNIKI NA 8 PORCJIDo testu:Jajko kurze 1 sztukaMąka pszenna 300 grMasło 100 grŚmietana 12% 80 grGranulowany cukier 30 grCukier waniliowy 10 grProszek do pieczenia 5 grSól 1 łyżeczkaDo wypełnienia:Dżem truskawkowy 350 grDo posypania:Cukier puder 30 grDodatkowo:Mąka pszenna Rafinowany olej roślinny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby zrobić ciasto kruche z dżemem, najpierw przygotuj ciasto. Do dużej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać sól. Wymieszaj trzepaczką.

Ciasto piaskowe z dżemem
Ciasto kruche z dżemem ()

Krok 2

Na grubej tarce zetrzyj zmrożone lub po prostu dobrze schłodzone masło. Dla wygodniejszej pracy należy okresowo zanurzać kostkę masła w mące.

Ciasto piaskowe z dżemem
Ciasto kruche z dżemem ()

Krok 3

Szybko wymieszaj starte masło z mąką, aż utworzą się drobne okruchy. Osobno jajko wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym widelcem lub ubijaj na gładką masę. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać.

Ciasto piaskowe z dżemem
Ciasto kruche z dżemem ()

Krok 4

Do przygotowanej mieszaniny masła i mąki dodać mieszaninę płynnych składników. Mieszaj i szybko zagniataj ciasto, aż połączy się w kulę. Nie powinno to zająć więcej niż dwie minuty.

Ciasto piaskowe z dżemem
Ciasto kruche z dżemem ()

Krok 5

Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny, a jeszcze lepiej na godzinę. Włącz piekarnik na 190°C. Wyjmij ciasto i podziel je na dwie nierówne części. Większą rozwałkować na posypanym mąką stole na średnicę nieco większą niż średnica formy. Przełożyć do natłuszczonej lub wysmarowanej masłem formy do ciasta. Uformuj niskie boki.

Ciasto piaskowe z dżemem
Ciasto kruche z dżemem ()

Krok 6

Na cieście po wewnętrznej stronie brzegów nałóż gęsty dżem. Rozłóż go równomiernie. Drugą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski o szerokości 2 cm, ułożyć je na farszu, przeplatając je jak koszyk. Udekoruj boki ciasta sznurkiem ciasta.

Ciasto piaskowe z dżemem
Ciasto kruche z dżemem ()

Krok 7

Piecz kruche ciasto z dżemem w nagrzanym piekarniku przez około pół godziny, aż wierzch będzie cudownie złotobrązowy. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i prawie całkowicie ostudź. Następnie posyp cukrem pudrem. Pokrój na kawałki i podawaj rodzinie i przyjaciołom!

Ciasto piaskowe z dżemem
Ciasto kruche z dżemem ()

PRZY OKAZJI

Jeśli jesteś fanem tego typu placków, możesz przygotować ciasto wcześniej, szczelnie owinąć folią i zamrozić, a dzień przed pieczeniem włożyć do lodówki. Można również zamrozić już uformowane ciasto.

UWAGA DO GOSPODARKI

Dla urozmaicenia takie szybkie i proste ciasto kruche można przygotować również z nadzieniem na słono, na przykład z kapustą, ziemniakami, grzybami i mięsem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja