Ciasto Napoleońskie Lavash

Ciasto Napoleońskie Lavash

gastronomia 07 grudnia 2023 r4,67(6)Dodaj do ulubionychUdziałCiasto „Napoleon” z lawaszu Do przepisu

Ciasto Lavash Napoleon to prawdziwa gratka dla tych, którzy wolą domowe desery, ale nie przepadają za ciastami. Zatem w tym przepisie nie musisz zagniatać ciasta ani piec ciast! Ich rolę pełnią w tym przypadku arkusze cienkiej pity i radzą sobie ze swoją rolą znakomicie. Ciasta polewane są klasycznym kremem, bez którego „Napoleon” jest po prostu nie do pomyślenia. Dzięki temu smak ciasta jest praktycznie nie do odróżnienia od klasycznego, co potwierdzają wszyscy, którzy skosztowali deseru przygotowanego według naszej receptury.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 389,77 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 4 godziny Używany: 9,56 g/15,53 g/52,80PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIcukier – 190 gcukier waniliowy – 30 gskrobia kukurydziana – 70 gjajka – 4 szt.mleko – 1 lcienki chlebek pita – 1 opakowanie (3 arkusze)śmietana 33% tłuszczu – 200 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj krem ​​na ciasto Napoleona. Do rondla o grubym dnie wsyp zwykły cukier i wanilię. Dodaj skrobię kukurydzianą i ubijaj, aż mieszanina będzie gładka.

Krok 2

Ubij jajka trzepaczką, aż będą gładkie. Mieszając trzepaczką, wlać do masy cukrowej. Staraj się to robić bardzo ostrożnie, aby nie było grudek.

Krok 3

Następnie cienkim strumieniem wlewamy mleko, ciągle mieszając trzepaczką. Umieścić na małym ogniu. Ciągle mieszając trzepaczką, doprowadzić do wrzenia. Gotuj, aż zgęstnieje. Pozostaw bazę ciasta do całkowitego ostygnięcia.

Krok 4

Wyjmij arkusze pity z opakowania. Każdy przekrój na pół. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Połóż arkusze pity na blasze do pieczenia i opiekaj przez 5-7 minut, aż uzyskają złoty kolor. Pozwól ostygnąć.

Krok 5

Ubij śmietanę mikserem, aż będzie puszysta. Połączyć z ostudzoną masą budyniową i dokładnie wymieszać. Krem jest gotowy. Możesz zacząć składać ciasto Napoleona.

Krok 6

Połóż jeden arkusz chleba pita na dużym arkuszu papieru do pieczenia. Przykryć odrobiną kremu. Połóż drugi arkusz na górze. W ten sam sposób ułóż jeszcze 3 chlebki pita, pokrywając je kremem (powinno trochę zostać).

Krok 7

Podnieś papier po bokach ciasta. Przykryj górę folią spożywczą. Odważnik (około 500 g) włóż do lodówki na 2 godziny. Pokrusz pozostałe arkusze lawaszu. Usuń folię z ciasta. Przykryj boki i posmaruj pozostałym kremem. Posypać okruszkami. Przed podaniem włożyć do lodówki.

UWAGA DO GOSPODARKI

Idealnie ciasto pita Napoleon powinno być przechowywane w lodówce przez całą noc: w tym przypadku ciasta zostaną namoczone tak bardzo, jak to możliwe, a konsystencja ciasta stanie się szczególnie delikatna.

PRZY OKAZJI

Niektórzy nie podgrzewają arkuszy chleba pita dla Napoleona, to znaczy nie suszą ich w piekarniku. Wydaje nam się, że lepiej tak zrobić: wtedy w smaku deseru posmakują te same „upieczone” nuty, charakterystyczne dla klasycznego domowego ciasta.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja