Ciasto Napoleona z lodami

Ciasto Napoleona z lodami

gastronomia 11 grudnia 2023 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałlogo markiCiasto „Napoleon” z kremem „Lody” Do przepisu

Ciasto Napoleon z lodami można nazwać klasycznym: dokładnie tak nasze babcie przygotowały ten wspaniały domowy deser. Proces ten wymagał oczywiście ogromnej cierpliwości i mnóstwa czasu, dlatego dziś dla wielu wydaje się naprawdę niedostępny. Ale jeśli gospodyni domowa ma szczegółowy przepis (a ty już go masz), wówczas zadanie przygotowania „Napoleona” wydaje się całkiem wykonalne. Ciasto na ciasta jest dość proste, pieczenie ciastek jest zadaniem rutynowym, ale nie trudnym. Ale przygotowaniu kremu lombirowego będziesz musiał poświęcić całą siebie (na szczęście nie na długo). Jeśli pozwolisz masie jajeczno-mlecznej trochę się zagotować, najprawdopodobniej się spali. Jeśli się pospieszysz i nie pozwolisz mu ostygnąć, krem ​​będzie lejący. Ale jeśli zrobisz wszystko poprawnie, otrzymasz wspaniałe ciasto Napoleona, którego smaku po prostu nie da się zapomnieć!

Złożoność: przeciętny Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 4 godzinyPiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJImąka – 550 g + trochę więcej do wałkowania ciastsól – na czubku nożamasło – 350 gjajko C1 – 1 szt.sok z cytryny – 1 łyżka. l.Na krem ​​„Lody”:cukier – 200 gcukier waniliowy – 10 gskrobia kukurydziana – 40 gjajko C1 – 1 szt.mleko – 400 mlmasło – 150 gśmietana 33% tłuszczu – 230 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na ciasto Napoleona. Mąkę przesiej przez drobne sito z solą i sodą do szerokiej miski. Masło pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy mącznej i rozetrzeć palcami.

Krok 2

Jajko ubić z sokiem z cytryny. Połączyć z masłem i mąką. Zagnieść ciasto na warstwy ciasta. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.

Krok 3

Wyjmij ciasto i podziel je na 10 równych części. Rozwałkuj jedną na cienką warstwę. Za pomocą krawędzi tortownicy wytnij okrągłe ciasto. Przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 4

Nakłuj spód ciasta widelcem. Umieść przycięte ciasto w pobliżu. Piec około 5 minut w temperaturze 190°C na złoty kolor. Wyjmij i połóż na płaskiej powierzchni. Pozwól ostygnąć. W ten sam sposób przygotuj wszystkie warstwy ciasta.

Krok 5

Przygotuj lody. Do rondla o grubym dnie wsyp zwykły cukier, cukier waniliowy i skrobię kukurydzianą. Mieszać trzepaczką do uzyskania jednorodnej mieszaniny.

Krok 6

Ubij jajka trzepaczką, aż będą gładkie. Mieszając trzepaczką, wlać do masy cukrowej. Staraj się to robić bardzo ostrożnie, aby nie było grudek.

Krok 7

Następnie cienkim strumieniem wlewamy mleko, ciągle mieszając trzepaczką. Umieścić na małym ogniu. Ciągle mieszając trzepaczką, doprowadzić do wrzenia. Gotuj, aż zgęstnieje. Pozostaw bazę ciasta do całkowitego ostygnięcia.

Krok 8

Masło pokroić w kostkę i pozostawić na 30 minut, aż stanie się miękkie. Ubij śmietanę mikserem, aż będzie puszysta. Następnie ubij masło. Połącz go z ostudzoną masą budyniową i śmietaną. Dokładnie wymieszaj. Krem do ciasta jest gotowy.

Krok 9

Złóż ciasto Napoleona. Układamy ciasta jeden na drugim, pokrywając je kremem. Pokruszyć resztki ciasta. Posyp nimi wierzch i boki ciasta. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Następnie delikatnie dociśnij wierzch ciasta dłońmi i wstaw do lodówki do momentu podania (co najmniej 3 godziny).

UWAGA DO GOSPODARKI

Krem „Lody” do ciasta Napoleona można przygotować bez śmietanki, zastępując go taką samą ilością masła. Ale dzięki nim smak deseru będzie delikatniejszy, a nawet wyrafinowany.

PRZY OKAZJI

Wierzch ciasta Napoleona z lodami można udekorować świeżymi jagodami, umieszczając je na środku lub cienką siateczką roztopionej czekolady wyjętej z rękawa cukierniczego.

Miksery Starwind
Miksery Starwind ()

Miksery planetarne serii STARWIND 4, SPM4171, SPM4172 i SPM4173, staną się niezastąpionymi pomocnikami w przygotowaniu ciast i kremów. Posiadają metalowe zębatki, dzięki czemu mikser posłuży przez długi czas. Nasadki pokryte teflonem można myć w zmywarce, co ułatwia czyszczenie urządzenia po użyciu i oszczędza czas. Natomiast model SPM4171 z funkcją podgrzewania miski idealnie sprawdza się w przypadku przepisów z ciastem, utrzymując optymalną temperaturę od 25 do 45°C.

Reklama. Reklamodawca LLC „Merlion” (OGRN: 1037719016818) Sprzedawca: LLC „Rentsoft” (OGRN: 1097746578863)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja