Ciasto na pizzę
Szefowie 08 maja 2019 r(4)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Ten przepis na ciasto do pizzy jest uniwersalny. Sam skład ciasta nie może być prostszy: woda, mąka, sól, drożdże. Ale aby ciasto wyszło dobrze, musisz ściśle przestrzegać technologii jego przygotowania. Jest to jednak również proste: będziesz potrzebować czasu, cierpliwości i chęci przygotowania prawdziwej pizzy w domu.
Złożoność: łatwo Porcje: 1300 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 28 godzChłodzeniePiekarniaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1300 PORCJI500 ml chłodnej wody28 g soli850 g mąki 00 + 5–10 g do obtoczenia1,5 g świeżych drożdży Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W misce wymieszaj 500 ml chłodnej wody (16–18°C) i sól. Mieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści. Dodać 300 g mąki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji bez grudek.
Krok 2
Do pozostałej mąki dodać drożdże i zmiksować na gładką masę. Wymieszać z przygotowaną płynną mieszaniną. Ciasto przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut.
Krok 3
Ciasto podzielić na kawałki o masie 200 g i uformować kulki. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Wstawić do lodówki na 24 godziny.
Krok 4
Na 1 godzinę przed użyciem ciasto wyjąć z lodówki i pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej.
PRZY OKAZJI
Przepis podany Eldar Kabirov, współwłaściciel pizzerii „22 centymetry”.