Ciasto na czeburki z wodą mineralną
Rita Pirko 01 czerwca 2024 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Ciasto na czeburki z wodą mineralną to gwarancja cienkiej, różowej, chrupiącej i co najważniejsze musującej skórki, pod którą bezpiecznie ukryte jest aromatyczne mięso mielone z cenionym bulionem. Istnieje wiele przepisów na ciasto na czeburek. Być może czeburek w tym sensie jest liderem wśród wszelkiego rodzaju ciast i pierogów. Ciasto robi się z kefiru lub mleka, z piwem i wódką, z wrzącą wodą i octem – i tak dalej. Przygotujemy bardzo proste ciasto na wodzie mineralnej, które łatwo się zagniata, łatwo rozwałkowuje i ogólnie chętnie kontaktuje. Oznacza to, że praca z nim to przyjemność.
Złożoność: łatwo Kalorie: 2115,01 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 51,46 g/44,35 g/382,78PustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ–1Część+Mąka pszenna 500 grWoda mineralna 300mlJajko kurze 1 sztukaRafinowany olej roślinny 2 łyżkiGranulowany cukier 1 łyżeczkaSól 1 łyżeczka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jajko rozbić do miski, dodać cukier i sól, ubić trzepaczką. Używanie miksera nie jest zabronione, ale w tym przypadku nie jest to konieczne: z powodu wody gazowanej powstają pęcherzyki piany.
Krok 2
Kontynuując ubijanie, stopniowo wlewaj do miski schłodzoną wodę mineralną. Następnie dodaj olej roślinny i ponownie dobrze wymieszaj.
Krok 3
Do drugiej, obszernej miski przesiać mąkę, odłożyć kilka łyżek mąki – można ją dodać w trakcie wyrabiania ciasta. Na środku kopczyka z mąką zrób dołek, wlej do niego płynne składniki i energicznie wymieszaj łyżką.
Krok 4
Kontynuuj wyrabianie ciasta rękoma. Powinno być dość gęste, a jednocześnie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać mąkę. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i odstaw na co najmniej pół godziny przed rozwałkowaniem.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do ciasta czeburek można użyć dowolnej wody mineralnej. Lepsze niż zwykła stołówka, niedrogie. Najważniejsze, że jest mocno nagazowany. I oczywiście bez „leczniczego” posmaku.
PRZY OKAZJI
Do mąki wlej wodę mineralną lub odwrotnie, wlej mąkę do mieszaniny wody mineralnej z jajkiem i olejem roślinnym – to nie ma większego znaczenia. Najważniejsze jest prawidłowe zagniecenie ciasta na paszteciki, a wtedy gwarantowane będą bąbelki.