Ciasto mrowisko od Aleksandra Selezniewa

Ciasto mrowisko od Aleksandra Selezniewa

Ciasto mrowisko to klasyczna opcja na świąteczne przyjęcie herbaciane. Maestro Alexander Seleznev przygotowuje specjalnie dla nas Anthill!

Często próbuje się wymyślić piękną legendę na temat ciasta mrowiska: niektórzy uważają, że pochodzi ono ze wschodniego chak-czaku, inni wiążą je z „Napoleonem”, a jeszcze inni twierdzą, że jest potomkiem „ciasta z maszynki do mielenia mięsa” wynaleziony w amerykańskiej Pensylwanii. Tak więc Francuzi mają ciasto z profiteroli – wygląda bardzo podobnie do Anthill, ale smak oczywiście jest zupełnie inny. A w Anglii jest „tort księcia Williama” (według plotek sam książę robi to doskonale) – suche ciasteczka biszkoptowe miesza się ze śmietaną i dodaje kroplę rumu lub brandy.

Nasze Mrowisko ma wielu krewnych na świecie, jednak myślę, że kiedy zostało wynalezione, nadal szliśmy swoją drogą i nikogo nie szpiegowaliśmy, bo nasze Mrowisko jest dzieckiem sowieckiej biedy, kiedy żywności było mało, nie różnorodność, więc chciałem zrobić coś takiego! Podobno przepis na to pyszne i proste ciasto narodził się w naszym kraju w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych, jednak to dzieło chudych lat okazało się na tyle udane, że nie zostało zapomniane.

Chuck-chuck – krewny Mrowiska

Sekrety i odmiany ciasta Anthill

Chyba każda rodzina przygotowuje własną wersję Mrowiska – według przepisów mam i babć. Cóż, ci, którzy tęsknią za swoją biedną studencką młodzieżą (lub ci, którzy są po prostu zbyt leniwi lub zapracowani), mogą teraz przygotować lżejszą wersję tego ciasta: kupić kruche ciasteczka, połamać je na małe kawałki, wymieszać ze skondensowanym mlekiem – i gotowe , deser jest gotowy.

Nostalgiczne i możliwie najprostsze Mrowisko, zrobione z kawałków ciasteczek i skondensowanego mleka

Bardzo dobre jest mrowisko z gofrów lub ciasteczek owsianych. Wcześniej dla tych, którym nie chciało się nawet łamać ciastek, sprzedawano paluszki kukurydziane – z łatwością można było z nich zrobić mrowisko. Nie idźmy jednak łatwą drogą i przygotujmy Mrowisko według wszelkich zasad. Co więcej, to ciasto jest odpowiednie nawet dla tych, którzy nigdy w życiu nie gotowali czegoś bardziej skomplikowanego niż jajecznica.

Odmiana Mrowiska zrobiona z paluszków kukurydzianych

Są jednak na świecie rzemieślnicy, którzy potrafią zepsuć tak proste danie. Jeśli przesuszysz ciasto w piekarniku lub wlejesz do niego za dużo mąki, okaże się bardzo twarde i nie będzie można go przeżuć.

Można też przesadzić w procesie formowania samego mrowiska, czyli nadawania ciastu tradycyjnego piramidalnego kształtu: jeśli wyrzeźbimy je za mocno, to z nadmiernym zapałem rozgniecimy i rozgniecimy mieszankę kruszonki i śmietanki, wtedy zamiast zwiewnej na deser otrzymamy coś, co swoją gliniastą konsystencją przypomina placek „ziemniaczany”. A w Mrowisku muszą być przejścia dla mrówek, w przeciwnym razie co to za mrowisko? Dlatego ciasteczka i śmietanę należy mieszać ostrożnie i delikatnie, a formując piramidę, postępować delikatnie, układać mieszaninę warstwami (pomiędzy którymi, według uznania, można ułożyć jagody, orzechy, owoce kandyzowane, skórkę i ogólnie wszystko, co tylko zapragniesz). chcieć).

Mrowisko z orzechami i kandyzowanymi owocami

Jeśli przy stole spodziewana jest duża firma, nie próbuj robić gigantycznego mrowiska – aby półmetrowy tort się nie rozpadł, będziesz musiał wymyślić do niego ramkę. Jeszcze lepiej, zrób dwie słodkie piramidy. Dlaczego jednak piramidy? Właściwie Mrowisko może mieć dowolny kształt. Kiedyś na Nowy Rok przygotowałam mrowisko w kształcie choinki – ciasto wzięłam na „chrust”, pokroiłam w trójkąty, na ich spodzie zrobiłam kilka nacięć i usmażyłam w głębokim tłuszczu. We wrzącym oleju wszystko cudownie się rozłożyło; następnie powstałe łapki choinki umieściłam w piramidzie, sklejając ją kremem, polewałam białą czekoladą, dekorowałam kandyzowanymi owocami i wielobarwnymi czekoladowymi kulkami – wyszło świątecznie, pięknie i niecodziennie.

Ciasto śmietanowe i kruche ze skondensowaną śmietaną mleczną uważane jest za klasyczne. Ponadto mleko skondensowane może być surowe lub gotowane – mleko gotowane sprawi, że ciasto będzie bardziej karmelizowane, a mleko surowe sprawi, że będzie bardziej delikatne. Jeśli chcesz samodzielnie ugotować mleko skondensowane, nie zapomnij wlać do garnka wystarczającej ilości wody i pamiętaj o zrobieniu dziury w pokrywie puszki z mlekiem skondensowanym, aby nie eksplodowało.

Śmietanka z surowego mleka skondensowanego i mleka gotowanego

I jeszcze jedno – nie odkładajcie zrobienia Mrowiska na ostatnią chwilę: aby ciasto było idealne, musi stać przez noc w lodówce. Jeśli więc chcesz podać je na sylwestrowy stół, przygotuj je dzień wcześniej. Jednak 29, a nawet 28 jest to również możliwe – za dwa lub trzy dni mrowi (w lodówce) nic złego się nie stanie.

Przepis na ciasto mrowisko od Aleksandra Selezniewa

Zbierz wszystkie składniki potrzebne do zrobienia Mrowiska.

Układ składników na ciasto mrowisko od Aleksandra Seolezniewa

1. Rozpuść 200 g masła – nie doprowadzaj do wrzenia, ale poczekaj, aż przejdzie w stan płynny. Powinieneś dostać około szklanki masła.

Rozpuść masło na ciasto Anthill

2. Masło wymieszać z połową szklanki cukru kryształu, szklanką kwaśnej śmietany (20% tłuszczu), szczyptą soli, dodać ½ łyżeczki proszku do pieczenia i taką samą ilość sody gaszonej sokiem z cytryny lub octem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Zacznijmy przygotowywać ciasto na Mrowisko

3. Dodać 500 g (3,5 – 4 szklanek) mąki i wymieszać ciasto. Ciasto powinno być gęste!

Konsystencja gotowego ciasta

4. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny. Następnie przewijamy go w maszynce do mięsa lub trzy na grubej tarce. Aby ciasto ponownie się nie pomarszczyło, staramy się, aby od razu spadło z maszynki do mięsa (lub tarki) na blachę wyłożoną pergaminem. Co więcej, nie przyszedł w pęczku, ale w warstwach – to znaczy blachę do pieczenia trzeba będzie przenieść pod maszynę do mięsa.

Przełóż ciasto na Anthill przez maszynę do mięsa

5. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut.

Otrzymujemy kawałek ciasta, który właśnie został upieczony w piekarniku

6. Przygotuj śmietanę – weź puszkę gotowanego skondensowanego mleka i wymieszaj ją szpatułką z 200 g masła o temperaturze pokojowej.

7. Delikatnie, bez nadmiernego entuzjazmu, wymieszaj ciasteczka z kremem (łopatką),

Wymieszaj ciasto i śmietanę, aby przygotować Mrowisko

8. Nadaj produktowi pożądany kształt mrowiska. Na tym etapie możesz nafaszerować ciasto jagodami, orzechami, kandyzowanymi owocami lub czymś innym pysznym.

Nadaj ciastu Maravenik pożądany kształt

9. Zacznijmy dekorować ciasto. Rozpuść tabliczkę białej czekolady i podlej nasze mrowisko. Posypujemy makiem, posypujemy kandyzowanymi owocami, wielobarwnymi drażetkami, pozostałą bułką tartą i czym tam jeszcze mamy ochotę.

Udekoruj ciasto Anthill roztopioną białą czekoladą

10. Wkładamy ciasto do lodówki i staramy się o nim zapomnieć do jutra.

Udekorowane i zamrożone ciasto Anthill pokroić na kawałki

Domowe wyroby cukiernicze Aleksandra Selezniewa:

Clafoutis z truskawkami Alexander Seleznev opowiada, czym jest prawdziwe francuskie clafoutis i proponuje własny przepis na clafoutis z truskawkami. Zobacz więcej…

Croissant Maestro Alexander Seleznev opowiada o tym, dlaczego nie przygotowuje rogalików w domu, a także udziela rad tym, którzy wciąż mają ochotę na paryskie śniadanie. Zobacz więcej…

Charlotte z jabłkami Kuchnia w połowie wypełniona jabłkami, więc nie da się obok niej przejść obojętnie, zapach jest fantastyczny, mama, manewrując wśród gór jabłek, kręci się wokół pieca – piecze Charlotte… Zobacz więcej…

Pączki Po raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie pączków jeszcze na studiach gastronomicznych. Na mnie nic nie działało: strona zewnętrzna została spalona, ​​a wnętrze pozostało całkowicie surowe. Zobacz więcej…

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Aleksander Selezniew #domowe wyroby cukiernicze #Aleksandra Selezniew słodycze #dania świąteczne #torty okolicznościowe #mrowisko #Ciasto mrowisko #torty domowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja