Ciasto miodowe z lodami
gastronomia 14 grudnia 2023 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Ciasto miodowe z kremem „Lody” to jeden z wariantów tego słynnego domowego deseru, który charakteryzuje się szczególnie delikatnym smakiem z kremowymi nutami. Najpopularniejsze jest ciasto na ciasta: robione z miodu, masła, jajek, cukru i mąki. Ale „Lody” są przygotowywane w specjalny sposób. Opiera się na śmietanie, którą ubija się z cukrem i jajkami, miesza ze skrobią kukurydzianą, a następnie gotuje do uzyskania gęstej masy. Cóż, po ostygnięciu tej masy łączy się ją z miękkim masłem. Dzięki temu krem i samo ciasto zyskują niepowtarzalny, wykwintny smak, który na długo zapadnie w pamięć Twoim bliskim i gościom w domu.
Złożoność: trudny Kalorie: 1136,22 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 7 godzin Używany: 14,78 g/64,78 g/124,53PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJImasło – 80 gmiód – 120 gsoda oczyszczona – 1,5 łyżeczki.jajka – 3 szt.cukier – 150 gsól – na czubku nożamąka – 520 g + trochę więcej do wałkowania ciastDo kremu:masło – 300 gśmietana 20% tłuszczu – 800 mlcukier – 250 gcukier waniliowy – 20 gskrobia kukurydziana – 65 gjajka – 4 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto na warstwy ciasta. W dużym rondlu umieść masło i miód. Dodaj sodę oczyszczoną i zamieszaj. Umieścić na średnim ogniu i podgrzewać, aż będzie gorące (nie wrzące), od czasu do czasu mieszając. Mieszanka powinna stać się puszysta i pienista.
Krok 2
Zdejmij mieszankę miodowo-maślaną z ognia i poczekaj, aż ostygnie (powinna się rozgrzać). Jajka ubić mikserem z cukrem i solą, aż do uzyskania puszystej, lekkiej masy o jednorodnej konsystencji.
Krok 3
Połącz mieszaninę miodu i oleju z masą jajeczną. Pokonaj ponownie. Następnie stopniowo dodawać mąkę, dokładnie mieszając. Gotowe ciasto na warstwy ciasta powinno być sztywne. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 4
Przygotuj krem na ciasto. Masło pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski miksera i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. W rondlu o grubym dnie wymieszaj cukier zwykły i waniliowy ze skrobią kukurydzianą. Dodaj jajka i śmietanę. Ubijaj mikserem, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Krok 5
Postaw patelnię ze składnikami ciasta na małym ogniu i, ciągle mieszając, doprowadzaj do wrzenia. Gotuj, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Przykryj powierzchnię folią spożywczą, tak aby stykała się z bazą kremu. Pozwól ostygnąć.
Krok 6
Wyjmij ciasto z lodówki. Podziel go na 10 równych części. Uformuj z nich kulki. Weź jeden i rozwałkuj go cienką warstwą na stole posypanym mąką. Za pomocą talerza wytnij okrąg o średnicy 18–20 cm.
Krok 7
Kawałek ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść kawałki ciasta w pobliżu. Piec przez 5-6 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor. Połóż na metalowej kratce i pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj także 9 kolejnych ciast.
Krok 8
Masło ubić mikserem. Stopniowo, dodając po 2 łyżki stołowe, dodawaj schłodzoną mieszankę jajeczno-śmietanową. Nie przestawaj biczować! „Lody” na ciasto są gotowe.
Krok 9
Złóż ciasto miodowe. Ciasta układamy jeden na drugim, smarując je kremem. Nasmaruj również boki ciasta. Rozdrobnij resztki. Posypujemy wierzch i boki ciasta. Pozostawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej, następnie włożyć do lodówki na 2 godziny.
UWAGA DO GOSPODARKI
Staraj się rozwałkować ciasto na ciasta miodowe tak cienko, jak to możliwe: w tym przypadku będą lepiej nasycone śmietaną, a deser okaże się szczególnie delikatny i smaczny.
PRZY OKAZJI
Ciasto Miodowe z „Lodami” można udekorować elegancką siateczką roztopionej czekolady, którą można uwolnić od góry z rękawa cukierniczego z wąską końcówką.