Ciasto miodowe z lodami

Ciasto miodowe z lodami

gastronomia 14 grudnia 2023 r5.00(3)Dodaj do ulubionychUdziałCiasto „Ciasto Miodowe” z kremem „Lody” Do przepisu

Ciasto miodowe z kremem „Lody” to jeden z wariantów tego słynnego domowego deseru, który charakteryzuje się szczególnie delikatnym smakiem z kremowymi nutami. Najpopularniejsze jest ciasto na ciasta: robione z miodu, masła, jajek, cukru i mąki. Ale „Lody” są przygotowywane w specjalny sposób. Opiera się na śmietanie, którą ubija się z cukrem i jajkami, miesza ze skrobią kukurydzianą, a następnie gotuje do uzyskania gęstej masy. Cóż, po ostygnięciu tej masy łączy się ją z miękkim masłem. Dzięki temu krem ​​i samo ciasto zyskują niepowtarzalny, wykwintny smak, który na długo zapadnie w pamięć Twoim bliskim i gościom w domu.

Złożoność: trudny Kalorie: 1136,22 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 7 godzin Używany: 14,78 g/64,78 g/124,53PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJImasło – 80 gmiód – 120 gsoda oczyszczona – 1,5 łyżeczki.jajka – 3 szt.cukier – 150 gsól – na czubku nożamąka – 520 g + trochę więcej do wałkowania ciastDo kremu:masło – 300 gśmietana 20% tłuszczu – 800 mlcukier – 250 gcukier waniliowy – 20 gskrobia kukurydziana – 65 gjajka – 4 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ciasto na warstwy ciasta. W dużym rondlu umieść masło i miód. Dodaj sodę oczyszczoną i zamieszaj. Umieścić na średnim ogniu i podgrzewać, aż będzie gorące (nie wrzące), od czasu do czasu mieszając. Mieszanka powinna stać się puszysta i pienista.

Krok 2

Zdejmij mieszankę miodowo-maślaną z ognia i poczekaj, aż ostygnie (powinna się rozgrzać). Jajka ubić mikserem z cukrem i solą, aż do uzyskania puszystej, lekkiej masy o jednorodnej konsystencji.

Krok 3

Połącz mieszaninę miodu i oleju z masą jajeczną. Pokonaj ponownie. Następnie stopniowo dodawać mąkę, dokładnie mieszając. Gotowe ciasto na warstwy ciasta powinno być sztywne. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

Krok 4

Przygotuj krem ​​na ciasto. Masło pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski miksera i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. W rondlu o grubym dnie wymieszaj cukier zwykły i waniliowy ze skrobią kukurydzianą. Dodaj jajka i śmietanę. Ubijaj mikserem, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

Krok 5

Postaw patelnię ze składnikami ciasta na małym ogniu i, ciągle mieszając, doprowadzaj do wrzenia. Gotuj, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Przykryj powierzchnię folią spożywczą, tak aby stykała się z bazą kremu. Pozwól ostygnąć.

Krok 6

Wyjmij ciasto z lodówki. Podziel go na 10 równych części. Uformuj z nich kulki. Weź jeden i rozwałkuj go cienką warstwą na stole posypanym mąką. Za pomocą talerza wytnij okrąg o średnicy 18–20 cm.

Krok 7

Kawałek ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść kawałki ciasta w pobliżu. Piec przez 5-6 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor. Połóż na metalowej kratce i pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj także 9 kolejnych ciast.

Krok 8

Masło ubić mikserem. Stopniowo, dodając po 2 łyżki stołowe, dodawaj schłodzoną mieszankę jajeczno-śmietanową. Nie przestawaj biczować! „Lody” na ciasto są gotowe.

Krok 9

Złóż ciasto miodowe. Ciasta układamy jeden na drugim, smarując je kremem. Nasmaruj również boki ciasta. Rozdrobnij resztki. Posypujemy wierzch i boki ciasta. Pozostawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej, następnie włożyć do lodówki na 2 godziny.

UWAGA DO GOSPODARKI

Staraj się rozwałkować ciasto na ciasta miodowe tak cienko, jak to możliwe: w tym przypadku będą lepiej nasycone śmietaną, a deser okaże się szczególnie delikatny i smaczny.

PRZY OKAZJI

Ciasto Miodowe z „Lodami” można udekorować elegancką siateczką roztopionej czekolady, którą można uwolnić od góry z rękawa cukierniczego z wąską końcówką.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja